De la 1 Martie, neplata unor taxe și impozite către stat, deși declarate, va băga românii la închisoare, conform unei ordonanțe de urgență inițiate de ministrul PSD al Finanțelor și adoptate de premierul Nicolae Ciucă, în pofida referendumului din 2019 prin care românii au decis să nu mai fie adoptate ordonanțe de urgență ”în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare”. Detalii AICI.
Braşoveanul Dan Popa a postat pe Facebook ce i-a scris un prieten antreprenor care a emigrat în Finlanda, despre modul în care acţionează fiscul din ţara nordică. „Băi, fii atent cum e aici! Luna trecută am uitat să-mi achit nişte taxe. M-am luat cu altele şi am uitat, pur şi simplu, nah! Azi dimineaţă, a treia zi după termenul limită de plată (de care, efectiv, uitasem), o maşină neagră opreşte în faţa casei (după cum ştii, eu lucrez de acasă de peste un an). Coboară doi tipi, sună la uşă. Frate, din ăia din care vezi în Matrix! Costume negre, feţe sobre, lentile închise la ochelari! Erau «portăreii». Eram pe punctul de a le spune că în 5 minute achit taxele, să mă milogesc de ei să mă ierte, că mă luasem cu altele şi că prostul de mine uitase… N-am mai apucat”, i-a scris, sighişoreanului, prietenul care, între timp, a devenit cetăţean finlandez. Finlandezul de origine română avea experienţa din ţara de origine şi se gândea la tot ce poate fi mai rău. „Oamenii m-au întrebat dacă sunt ok, dacă îmi merg cumva prost afacerile şi dacă am nevoie ca Statul să mă scutească de 6 luni la plata taxelor. S-au scuzat, spunând că doar 6 luni prevede Legea, dar că pot aplica online pentru o prelungire mai consistentă. Trebuia doar să semnez o hârtie prin care mă angajam că, după cele 6 luni, «voi depune toate eforturile» să revin la zi cu plata taxelor. Fără penalităţi, fără ameninţări… Doar să decid cum mi-ar fi mie mai uşor… Am achitat pe loc, fireşte. Oamenii aveau la ei POS, după care au plecat în treaba lor”, a mai scris românul din Finlanda.
Prietenul lui Dan Popa şi-a amintit şi de o experienţă din România, când a avut o datorie mult mai mică. „Ţin minte cum, la noi în ţară, pentru o greşeală de 38 de lei, ANAF mi-a blocat conturile, de mi-a trebuit o săptămână de alergătură între administraţiile financiare, Trezorerie şamd ca să mi le deblochez (deşi, culmea, FISCUL îmi era dator pe sold net – trebuia, de fapt, să IAU BANI, NU SĂ LE DAU – pentru impozite plătite în avans, pe care serverele lor «nu le vedeau»).
De la 1 Martie unora simpla blocare a conturilor li se va părea o mângâiere față de ce vor putea păți.
In Germania daca incerci sa fentezi plata darilor sau obligatiilor fiscale, sau crezi ca un paradis fiscal este o garantie ca sa poti fenta ANAF-ul lor adica SHUFA, esti trimis in secunda doi in instanta de judecata, unde in codul penal teuton infractiunile de omor calificat sunt penalizate in mod identic cu neplata obligatiilor financiare.
Si pe langa faptul ca trebuie sa ai un avocat – platit bineinteles trebuie sa intelegi ca acolo nu este de gluma cu magistratii germani, care nu au nici un fel de remuscari sau prejudecati sa aplice pe langa pedepsele privative de libertate si masuri de ordin financiar care includ acoperirea si plata integrala a investigatorilor, politistilor si celorlalte structuri implicate.
Iar daca aveti dubii, asa ca un mic exemplu, tatal lui Boris Becker – in timp ce fiul era in pozitia de unu la nivel mondial in tennis, a fost trimis la inchisoare pentru un an de zile pentru ca batranul a dosit niste bani fiului pe care-i adminstra direct prin Elvetia sustragandu-se de la plata obligatiilor catre fiscul german.
Iar daca ar fi sa ne raportam la ce se intampla in celebrul Hexagonm, unde propaganda filo-fanceza va inoculeaza cu libertee, fratenitee, etc., sa incercati sa vedeti ce scara masiva de impozitare au pe propietatile personale, mecanism prin care statul francez se asigura o redistribuire de tip socialist – comunist a banilor, de la bogati la saraci.
Asa ca un exemplu minimalist, in anumite arondismente din Paris, daca propietatea depaseste 100 de metri patrati, dumneata ca proprietar platesti pentru acel apartament 1 milion de euro impozit anual catre Primaria din Paris.
Iar in provincie sau la tara, mecanismele de impozitare sunt si mai interesante, incat te obliga sa duci un trai care sa nu iasa in evidenta, unde toata lumea sa nu resimta in mod vizibil inegalitatea sociala.
Iar una dintre cele mai bogate familii din Franta ce detine o marca celebra de ciocalata,are avere evaluata la peste 1 miliard de euro, din cauza impozitului calculat la 67 de milioane de euro anual pentru unul din castelele de pe celebra Vale a Loarei, a cedat spre folosinta gratuita catre statul francez folosirea acestui imobil si a parcului dendrologic aferent.
Iar conform nomelor din ANAF-ul francez daca in termen de 60 de zile de la prima notificare nu ai platit, atunci legislatia este foare clara ti se ridica la propriu bunurile, iar ca regula de baza, la fiecare inceput de luna Fiscul francez organizeaza licitatii publice pentru valorificarea lor. Daca va intrebati de unde provin majoritatea autoturismelor cu numere de inmatriculare de Franta importate masiv in Romania, sa nu va mire daca acestea provin din actiuni mai sus mentionate.
Faceți o confuzie: în Germani, Franța și toate țările civilizate, pușcăria e pentru sume NEDECLARATE sau cum spuneți dvs. „fentate”. La noi, de la 1 martie s-a introdus închisoare pentru sume DECLARATE dar neplătite la 60 de zile de la scadență, pentru care curg automat penalități și majorări și pentru care FISCUL oricum începe executarea silită după trei zile de la scadență.
Mai informați-vă înainte de a scrie după ureche.
Mai avocatule care esti tu avocat,nu stiu cat este de adevarat ce a scris Mihnea dar ce stiu sigur este ca in Germania oameni care au ajuns pe mana Fiscului German nu au scapat ieftin si nici fiscul German nu are o gramada de bani nerecuperati de la infractori economici asha cum este cazul ANAFului din Romania si asta pentru ca tuturor germanilor le este frica de lege;daca vrei un exemplu si mai clar mai avocatule asta este tocmai uni oameni de afaceri germani din Romania care incalca legea in tara noastra in asa hal ca in Germania nici nu le trece prin cap sa faca ce fac in Romania si fac lucrul asta pentru au invatat de la oameni de afaceri romani pentru ca in Romania se pot face niste invarteli la care aceiasi oameni in Germania nici nu se gandesc sa le faca.
Deci mai pe scurt legea din Romania si oameni de la ANAF si din justitia Romana nu se pot compara cu legea Germana si mai ales oameni angajati in structurile similare din Germania.