Lumea cinematografiei, în doliu
Andrei Blaier a fost mai mult decât un regizor și un scenarist, el fiind renumit atât pentru creațiile sale, la care a colaborat de-a lungul anilor cu nume mari ale cinematografiei, cât și pentru activitatea sa de profesor universitar care a format noi generații de regizori de film și televiziune. Regizorul Andrei Blaier a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, joi, în jurul orei 8.00, în locuința sa, după o lungă și grea suferință, au declarat apropiați ai cineastului. Maestru va fi înmormântat sâmbătă la Cimitirul Bellu, din Capitală. Înmormântarea va avea loc la ora 12.00, anunță apropiații acestuia. Născut pe 15 mai 1933, în București, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956. În paralel cu filmele de ficțiune, el a realizat multe producții documentare și utilitare în cadrul Studioului cinematografic București.
Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar și seriale de televiziune, precum "Diminețile unui băiat cuminte" (1967), "Cireșarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), "Prin cenușa imperiului" (1976), "Lumini și umbre" (film TV, 1979 – 1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanța cea mare" (1988), "Divorț din dragoste" (1991), "Crucea de piatră" (1993), "Terente – regele bălților" (1995), "Dulcea saună a morții" (2003). El a desfășurat și o bogată activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975) și "Vacanța cea mare" (1988).
Pentru "Ilustrate cu flori de cîmp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzător, original", Blaier a primit premiul Asociației Cineaștilor din România (ACIN). Distincții de la ACIN au primit și peliculele "Prin cenușa imperiului", în 1976, "Lumini și umbre", în 1982, "Bătălia din umbră", în 1986. Andrei Blaier a lansat și colaborat de-a lungul anilor cu nume sonore ale cinematografiei românești, precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Maia Morgenstern, Oana Pellea. Despre Andrei Blaier, colegul său de breaslă și prieten apropiat al regizorului, Dan Pița spunea, în mai 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Între mine și Andrei e o iubire frățească, iubire colegială și asta datorită felului său în care știe să se facă plăcut". Cunoscutul regizor nu s-a limitat însă la a-și realiza propriile producții, ci s-a implicat și în educarea și instruirea unor noi generații de regizori de film și televiziune, Andrei Blaier numărându-se printre fondatorii Facultății de Cinematografie din cadrul Universității Media din București. Andrei Blaier era decan onorific al Universității Media.
Ramona Feraru