Extenuati de procese interminabile si de mitinguri ale disperarii, pagubitii de la FNI vor trebui sa mai astepte cateva zile pentru a afla daca li se va face sau nu dreptate. Dupa ce au ascultat ieri punctele de vedere ale partilor implicate in dosarul FNI, respectiv Asociatia Nationala a Investitorilor FNI, Agentia de Valorificare a Activelor Bancare si Ministerul Public, judecatorii Curtii Constitutionale au amanat pentru miercuri pronuntarea unei sentinte in acest caz.
-Criza FNI, abordata cu cinism politic-
Reprezentati de trei avocati, in frunte cu binecunoscuta Ana Diculescu-Sova, feneistii si-au concentrat actiunile pe ridicarea exceptiei de neconstitutionalitate pentru numeroase articole din trei acte normative: Legea 146/1997 privind taxa de timbru, Legea 333/2001 privind ajutoarele financiare in limita a 10 milioane de lei pentru investitorii fondului si Legea 409 de infiintare si functionare a AVAB. In acelasi timp, pentru Legea 333 a fost invocat si principiul de baza din drept privind neretroactivitatea unei legi. Prin pledoaria sa, Ana Diculescu a incercat sa sparga tiparele unui proces strict juridic, aducand in discutie si argumente de natura emotionala. -Criza FNI e abordata cu cinism din punct de vedere politic-, a spus avocata feneistilor, aratand ca in expunerea de motive la Legea 333 se invoca, pe nedrept, argumentul imposibilitatii returnarii banilor din bugetul de stat, ca urmare a implicarii CEC in scandalul FNI, din cauza aranjamentului stand-by cu FMI. -Se organizeaza un fel de haiducie pe dos: se ia de la saraci si se da la bogati-, a tras imediat concluzia Ana Diculescu. Ea a acuzat, totodata, crearea unui precedent periculos, in care statul intervine intr-un contract semnat intre parti, respectiv intre SOV Invest si CEC, si schimba, prin Legea 333, creditorul solvabil (CEC) cu unul nesolvabil (AVAB) si care nu poate fi executat silit. Aceasta pentru ca AVAB nu are in statutul sau obligatia de plata catre un tert, singura atributie a agentiei fiind aceea de a recupera banii din activele bancare, care sunt ulterior varsati la bugetul de stat. In aceste conditii, sustine Ana Diculescu, investitorii straini nu vor mai veni in Romania, daca statul ar putea interveni oricand intr-un contract.
Institutiile statului, pe aceeasi baricada
Avocatii din partea AVAB si ai Ministerului Public s-au situat pe aceeasi baricada impotriva feneistilor, invocand adesea cam aceleasi argumente. Ei s-au folosit chiar si de unele decizii mai vechi ale Curtii Constitutionale, incercand sa demonstreze ca dorinta pagubitilor de a nu plati taxa de timbru este nejustificata, intrucat -accesul liber la Justitie nu inseamna si gratuitatea acestuia-. In plus, reprezentantii statului in proces au considerat ca fiind nefondate exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de feneisti in privinta dreptului de proprietate asupra banilor investiti la FNI si a neretroactivitatii Legii 333.
In genunchi, in fata instantei
Desi in sala a fost mentinuta o atmosfera sobra, specifica tribunalelor, au existat si momente ce pot fi considerate hilare. Pe langa faptul ca unul dintre judecatorii Curtii aproape adormise in timpul pledoariilor partilor, un investitor FNI, care se judeca individual in acest proces, a declarat in fata instantei ca, pacalit de sigla CEC pe carnetele de investitor, nu avea de unde sa stie ca -afara-i vopsit gardul, iar inauntru-i leopardul-. In schimb, un feneist din Ploiesti s-a plans in genunchi, in fata completului de judecata, ca cea mai mare parte a pagubitilor moare de foame si a cerut, in numele lui Dumnezeu, sa se faca dreptate. In tot acest timp, pe hol, presedintele ANI-FNI, Ovidiu Mazilescu, se plangea presei de sumele mari pe care trebuie sa le plateasca feneistii ca taxe de timbru judiciar. -Asociatia are pretentii de 2.400 miliarde de lei, iar Legea 146 prevede ca tot ce depaseste 1,5 miliarde se timbreaza cu 39,648 milioane de lei, plus 1% ce depaseste 1,5 miliarde de lei-. El crede ca din cei 35.000 de pagubiti implicati in proces nu-si vor putea permite plata taxei de timbru decat 5.000-7.000.
Sub sloganul -Arestati-l pe Vintu!-,
Partidul National al Dreptatii, format din pacalitii FNI, va lupta impotriva lui SOV
Aproximativ 50 de depunatori FNI au protestat, ieri, in fata Prefecturii judetului Iasi, fata de tergiversarea dosarului FNI, cerand arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu.
Liderul Asociatiei Investitorilor FNI Iasi, Mihai Alexandru, a precizat ca depunatorii ieseni la FNI cer autoritatilor arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu, pentru ca il considera principalul vinovat de caderea Fondului National de Investitii.
-Acest mafiot care apare la emisiunile TV trebuie imediat arestat-, a precizat Alexandru. El a adaugat ca depunatorii ieseni la FNI vor incerca sa discute, saptamina viitoare, cu presedintele Ion Iliescu, cind seful statului se va afla la manifestarile dedicate Zilei Unirii.
Mihai Alexandru a mai spus ca depunatorii la FNI au inceput demersurile pentru inregistrarea unui nou partid politic, sub numele de Partidul National al Dreptatii, ca replica la intentia lui Sorin Ovidiu Vintu de a intra in politica.