Home Actualitate Curtea de Apel București a sesizat Curtea Constituțională față de alegerile din...

Curtea de Apel București a sesizat Curtea Constituțională față de alegerile din CSM

DISTRIBUIŢI

Curtea de Apel București a admis vineri cererea formulată de Uniunea Națională a Judecătorilor din România de suspendare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii privind alegerea a numai șase membri pentru viitorul Consiliu.

Curtea a decis, de asemenea, sesizarea Curții Constituționale cu privire la art. 54 alin. (1) teza I și art. 57 din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a decide neconstituționalitatea acestora în măsura în care respectivele texte de lege se interpretează în sensul că mandatul membrilor CSM este de 6 ani calculat individual, și nucă mandat al Consiliului.

Reamintim că prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 338/29.03.2016, suspendată în acest moment prin hotărârea Curții de Apel București, s-a dispus declanșarea procedurii de alegere pentru numai 6 membri ai CSM, fiind omise posturile a 8 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

‘Este esențial că instanță de contencios constituțional să stabilească cât mai repede dacă interpretarea legii în varianta însușită de CSM este contrară sau nu legii supreme. Curtea Constituțională este singura autoritate în măsură, în acest moment, să deblocheze situația alegerilor de la CSM’, a spus Dana Gîrbovan, președinte UNJR.

Aceasta a calificat ca ‘un gest absolut incalificabil și iresponsabil’ acțiunea CSM de a solicita Senatului, tocmai în anul alegerilor, modificarea datei la care expiră mandatele a opt membri CSM.

UNJR reamintește ca rolul Consiliului Superior al Magistraturii este unul fundamental pentru România ca stat de drept și că în orice acțiune publică sau privată, în orice luare de poziție, în oricare demers individual sau colectiv al membrilor săi, acest rol trebuie să primeze înaintea oricăror interese personale sau de grup.

‘UNJR solicită, în consecință, tuturor membrilor CSM să își asume responsabilitatea publică a faptelor lor, care puteau conduce Consiliul la un blocaj absolut inacceptabil, în lipsa demersului nostru judiciar, consfințit în mod neechivoc și executoriu ca fiind unul legitim’, a mai spus Dana Gîrbovan.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România va continua toate demersurile legale necesare pentru rezolvarea situației, pentru a permite Consiliului Superior al Magistraturii să își îndeplinească rolul de a garanta independența justiției în interesul strict al cetățenilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.