
Pas cu pas, justiția scoate la iveală lanțul de ilegalități care a stat la baza ridicării complexului Palas din Iași. După decizia judecătorilor orădeni care au desființat parteneriatul dintre Primăria Iași și Iulius Group, magistrații de la Curtea de Apel Iași au respins vineri recursul înaintat de Primăria Iași în procesul intentat de consilierul Sorin Ionescu privind anularea autorizațiilor de construcție pentru clădirile construite la mai puțin de 100 de metri de Palatul Culturii, fapt ce încalcă Legea privind protejarerea monumentelor istorice. Curtea de Apel Iași a menținut astfel decizia din 15 octombrie 2010 dată de Tribunalul Iași, instanță ce a decis că cinci corpuri de clădiri ridicate pe perimetrul PALAS au autorizație de construcție ilegală.
Hotărårea judecătorească este definitivă și irevocabilă, fapt ce obligă autoritățile ieșene să ia măsurile ce se impun. „E prima hotăråre a Curții de Apel Iași împotriva proiectului Palas, dată de judecători tineri care au judecat cu celeritate și profesionalism această cauză“, ne-a declarat Sorin Ionescu la aflarea deciziei magistraților. El a precizat că, în aceste condiții, „cinci corpuri de clădiri amplasate ba la 35, ba la 86 de metri de Palat sunt în afara legii. Sunt curios dacă autoritățile chiar vor respecta hotărårea și vor bloca lucrările apoi vor demola construcțiile“. De asemenea, Ionescu a ținut să precizeze că declarațiile făcute de Primărie și de Iulius Group cu privire la reautorizarea acestor construcții nu reprezintă altceva decåt „recunoaștera faptului că proiectul a fost ilegal“. „Proiectul a început cu ilegalități și abuzuri și va sfårși la fel de prost“, a ținut să sublinieze Sorin Ionescu.
Demolarea clădirilor – singura soluție legală
După ce a obținut în instanță anularea a cinci autorizații de construcție din incinta complexului Palas, Sorin Ionescu cere acum Inspectoratului în Construcții „să oprească lucrările și să ia măsurile care se impun“. Cele cinci corpuri de clădire care ar trebui demolate în urma deciziei definitive și irevocabile a Curții de Apel Iași sunt spații comerciale, un hotel și clădiri de locuințe, aflate în diferite stadii de execuție.
Șeful Inspectoratului Teritorial în Construcții, Valerică Andronache, declara în presa locală, chiar săptămåna trecută, că dacă se anulează autorizațiile de construcție el oprește șantierul la Palas. Decizia Curții de Apel Iași îi oferă acum această oportunitate.
În ceea ce privește reautorizările invocate de Primărie și de reprezentanții Iulius Group, acestea nu există, fapt consemnat de altfel într-o adresă trimisă de Inspectoratul Județean de Construcții Iași prefectului Dragomir Tomașeschi: „IJC Iași a solicitat Instituției Arhitectului-Șef al municipiului Iași, prin adresa cu nr.291/19.01.2011, lista cu toate autorizațiile de construire emise pentru ansamblul Palas din Iași. Prin adresa cu nr.5094/19.01.2011, înregistrată la IJC Iași sub nr. 311/19.01.2011, Instituția Arhitectului-Șef a municipiului Iași a comunicat lista cu autorizații emise inițial pentru ansamblul Palas din Iași și, în completare, lista cu reautorizările conform PUZ, aprobat în baza HCL nr.375/01.09.2009. Din această situație rezultă că nu s-au emis autorizații de construire ce ar urma să le înlocuiască pe cele emise inițial și care sunt menționate în Hotărårea nr.855/ca a Tribunalului Iași în dosarul nr.9721/99/2008.“
Și, pe principiul romånesc, noi ne facem că muncim, șeful IJC Iași, Valerică Andronache, face referire în nota trimisă prefectului și la un control, făcut de instituția pe care o conduce, tocmai prin 2008, perioadă în care în zona proiectului Palas nu erau ridicate nici măcar un sfert din construcțiile aflate astăzi. După trei ani de la ultima verificare a documentelor, poate IJC Iași își face timp să verifice legalitatea documentelor și în 2011, mai ales că acum sunt cåteva decizii definitive și irevocabile ale instanțelor romånești care cer demolarea unor clădiri din complexul Palas tocmai din cauza faptului că autorizațiile de construire sunt ilegale.
Ce-i drept, demolarea construcțiilor declarate ilegale de instanță este pe cale să provoace probleme importante lui Iulius Group, reprezentanții companiei fiind obligați să dea explicații investitorilor despre felul în care au ridicat construcții ilegale pe care ulterior le-au våndut sau le-au închiriat.
Șantierul Palas este ilegal de 6 luni
Reamintim că în octombrie 2010 și Curtea de Apel Oradea a constatat o sumedenie de ilegalități în dosarul Palas, decizånd desființarea definitivă și irevocabilă a contractului de asociere între Primărie și Iulius Group (developerul Palas), precum și trecerea în domeniul public a terenului de 12 ha pe care s-a deschis șantierul. În ciuda sentinței judecătorești și a avertizărilor lansate de prefectul județului, care a cerut „intrarea urgentă în legalitate“, Primăria și IJC Iași nu au mișcat un deget, iar Iulius Group a continuat lucrările pe șantier, chiar dacă asta însemna încălcarea legii.
Ba mai mult, Inspectoratul Teritorial în Construcții Iași, condus de Valerică Andronache, s-a făcut că nu înțelege deciziile definitive și irevocabile date de instanțele de judecată. Astfel, în legătură cu decizia Curții de Apel Oradea, care a desființat parteneriatul dintre Primărie și Iulius Group, punånd în ilegalitate șantierul Palas, ITC Iași apreciază că „pe baza unor asemenea documente (n.r. decizia Curții de Apel Oradea) nu putem concluziona că poate fi vorba despre hotăråri care se referă la statutul juridic al terenului pentru care au fost emise autorizațiile de construire menționate anterior“. Și asta nu e tot. Același ITC, mare specialist în interpretarea hotărårilor judecătorești, susține că decizia Curții de Apel Oradea „vizează aspecte care țin de anularea unei asocieri în participațiune și nu aspecte de ordin tehnic referitoare la calitatea și legalitatea construcțiilor“. Pe logica ITC Iași, dacă fundația unei construcții e ilegală, restul construcției e cåt se poate de legal. Încurcate sunt căile administrației ieșene și mai ales ale reprezentanților acesteia.
Palas are datorii de 1,3 milioane de euro la Primărie
Ironia sorții face ca tocmai compania pentru care Primăria Iași și în special primarul Gheorghe Nichita fac totul pentru a o favoriza este unul dintre cei mai mari datornici la administrația locală. Potrivit unei întåmpinări depuse de Primăria Iași la Judecătoria Iași pe 3 februarie 2011, SC Palas Holding SRL are o datorie de 1,29 milioane de euro către administrația locală. Potrivit aceluiași document, „suma datorată reprezintă o creanță bugetară rezultată dintr-un raport juridic contractual“. Cu alte cuvinte, Iulius Group nu a plătit vreme de 3 ani suma stabilită drept redevență către Primăria Iași, o sumă extrem de modestă de doar 430 000 de euro/an pentru o afacere de sute de milioane de euro. Acest gen de business din care Primăria pierde, iar băieții deștepți cåștigă, par să fie specialitatea primarului Gheorghe Nichita, care s-a obișnuit să trateze administrația locală ca pe o afacere de partid. Iulia Nueleanu