Home Actualitate Curtea de Conturi a găsit o gaură de 10 milioane RON la...

Curtea de Conturi a găsit o gaură de 10 milioane RON la ALPAB

DISTRIBUIŢI

Radu Popa – cuprins de frisonul DNA

Controlul Curții de Conturi la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) s-a finalizat, iar rezultatele acestuia sunt cutremurătoare: directorul Radu Popa a făcut plăți nelegale în valoare de peste 10 milioane RON. Cazul este bineînțeles de competența DNA, dar dosarul este blocat, din motive binecunoscute de primarul Sorin Oprescu, de către consilierul de conturi Virginia Verdinaș și de către președintele Curții de Conturi Nicolae Văcăroiu. E firesc, doar nea Nicu Văcăroiu a fost coleg de partid cu Oprescu, iar Oprescu închide ochii la toate matrapazlâcurile petrecute la ALPAB, pentru că de acolo vin bani buni pentru clientela „independentului“ primar. Cât despre doamna Verdinaș, fostă senatoare PRM, nu putem spune decât că la Curtea de Conturi relațiile politice de bună vecinătate funcționează din plin.
Raportul întocmit de auditorii instituției  este plin de afacerile patronate de Popa din bani publici: lucrări fictive plătite cu milioane de lei, reparații care nu s-au efectuat niciodată dar au fost plătite, bani aruncați pe plantarea ierbii în miez de iarnă, când zăpada era de un metru, sau furtul de lemne sunt doar câteva din ilegalitățile consemnate de auditori, care au remarcat că abaterile grave de la legalitate ale directorului Popa se petrec cu regularitate, în disprețul total al legii.
Astfel, raportul consemnează încheierea în mod fictiv a unui contract privind Lucrări reabilitare locuințe sociale pentru persoane fără domiciliu și care, în fapt, reprezintă achiziția de locuințe noi în sumă totală de 5.471.344 RON, fără ca ele să fie prevăzute în lista obiectivelor de investiții, fără a avea surse de finanțare  cu această destinație și, ceea ce e mai important, fără nicio legătură cu obiectul de activitate al ALPAB. Instituția condusă de Popa ar trebui să se ocupe de lacuri și de parcuri, nicidecum de locuințele sociale. Interesant este că reabilitarea locuințelor sociale s-a făcut doar pe hârtie, deoarece în realitate nu s-a dat nici cu o bidinea cu var pe ele. Conform raportului Curții de Conturi, în urma vizualizării fotografiilor în care erau prezentate locuințele sociale înainte de reparații și după efectuarea lucrărilor, s-a constatat că „instituția nu a reabilitat vechile locuințe sociale, acestea rămânând în același stadiu“. Banii au fost cheltuiți cu achiziționarea unor locuințe noi, de la niște prieteni, bănuim, deși la 20.10.2009, când au fost angajate aceste lucrări, ALPAB nu avea aprobate surse de finanțare pentru aceste categorii de cheltuieli. Ce contează, bani să iasă, ar putea spune Popa, cel care a ordonat practic achiziționarea unor locuințe noi pentru „modesta“ sumă de 5 milioane și jumătate RON. Ce conta pentru Popa că a încălcat pe bandă câteva articole din legea privind finanțele publice locale, care prevede că „nicio cheltuială din fonduri publice locale nu poate fi angajată, ordonanțată și plătită dacă nu este aprobată, potrivit legii, și dacă nu are  prevederi bugetare și surse de finanțare“.

Iarna nu-i ca vara, nici măcar ca primăvara…

De asemenea, reprezentanții Curții de Conturi au constatat cum a plătit Popa cu nonșalanță 212.776 RON pentru lucrări de semănare gazon, având la bază procese-verbale de recepție fictive, întrucât au fost încheiate în zilele de 22.12-23.12.2009, când condițiile meteo nu ar fi permis executarea recepției acestor lucrări. Astfel, conform buletinului meteo, în zilele de 22.12.2009 și 23.12.2009, grosimea stratului de zăpadă în București era de 16-18 cm, fapt ce făcea imposibilă acțiunea de verificare a plantării  gazonului în Herăstrău și la Ștrandul Dâmbovița. Mai mult, Curtea de Conturi susține că din documentele justificative nu rezultă data când au fost efectuate aceste lucrări, iar contractele de lucrări nici măcar nu există. Popa nu s-a împiedicat însă de aceste „amănunte“ și a plătit cu generozitate, din buzunarele bucureștenilor, peste 200.000 RON pentru plantarea ierbii în miez de iarnă.

În acte – biblioteci, în realitate – terase

Ceva mărunțiș, aproximativ 150.000 RON, a plecat din contul ALPAB către două terase, care nu se află în administrarea ALPAB și nici nu fac obiectul activității instituției, conform raportului Curții de Conturi. Motivul? Niște reparații, bineînțeles. Deși în acte banii apăreau ca fiind cheltuiți pentru lucrări de reparație la două biblioteci, auditorii Curții de Conturi au constatat că în realitate au fost executate lucrări de reparații la Terasa „Tête-à-Tête“ și la Terasa „Boema“, care nu se află nicidecum în administrarea ALPAB. Prin urmare, cheltuielile sunt ilegale 100%, conform raportului Curții.
Boala reparațiilor este frecventă la ALPAB, potrivit documentelor de control ale Curții. Pe lângă terase, Popa s-a dovedit extrem de darnic și cu Clubul Francez din Satul Francez, pentru care a făcut plăți nelegale în valoare de 1.288.069 RON, cazul acesta fiind prezentat pe larg de ziarul „Curentul“ în urmă cu două săptămâni. Potrivit specialiștilor de la Curtea de Conturi, aceste cheltuieli trebuiau suportate de către SC Twins Café  SRL, în calitate de locatar al Clubului Francez, conform contractului de închiriere încheiat cu ALPAB. Potrivit raportului Curții de Conturi, ALPAB, în loc să vireze suma de 1.288.069 RON la bugetul CGMB, a cheltuit-o în mod nelegal pentru lucrări care trebuiau suportate de locatar.

Și cu pomii ce-ați avut?

Nici măcar copacii din București nu au scăpat de zelul lui Popa de a face afaceri cu bani publici. Astfel, raportul Curții face referire la sustragerea unei cantități de masă lemnoasă rezultată din defrișarea și toaletarea a 3.969 arbori și 201 crengi groase, care nu a fost recepționată, evaluată, înregistrată în contabilitatea instituției și nici nu a fost valorificată. Documentul în cauză scoate în evidență și decontarea intervenției la 21 de arbori și 157 de crengi groase care nu se regăsesc în locațiile ce fac obiectul de activitate al ALPAB. La aceste nereguli se adaugă și decontarea fără documente justificative a contravalorii transportului, în sumă de 70.620 RON. Pentru defrișarea și toaletarea arborilor, ALPAB a plătit aproximativ 1.500.000 RON, bani plătiți nelegal conform concluziilor formulate de auditori, care au constatat că nimeni nu a contabilizat aceste operațiuni.
Iar dacă la aceste sume adăugăm cele  2.976.718 RON din fonduri publice pentru lucrări de reparație, recondiționare, înlocuire și punere în funcțiune a unor ceasuri, ce nu au fost recepționate și nici nu se regăsesc puse în operă, avem imaginea de ansamblu a celor peste 10 milioane RON plătite ilegal de Radu Popa, din bani publici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.