Curtea de Conturi Europeană a publicat astăzi o notă de informare referitoare la fenomenul deșertificării în UE – atunci când terenurile devin din ce în ce mai uscate și mai degradate. Notele de informare sunt concepute ca o sursă de informații pentru persoanele interesate de politica și/sau de programele vizate. Momentul publicării acestei note de informare a fost astfel ales încât să coincidă cu Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei, stabilită de Organizația Națiunilor Unite pentru data de 17 iunie, duminică.
În prezent, auditorii examinează dacă riscul de deșertificare în UE este combătut în mod eficient și eficace. Bazându-se pe materialele adunate în cadrul activităților pregătitoare pentru auditul pe această temă, nota de informare prezintă principalele cauze și efecte ale deșertificării, alături de previziunile actuale cu privire la modul în care aceasta s-ar putea intensifica în deceniile următoare în Uniunea Europeană. Documentul conține informații referitoare la măsurile de prevenire și la măsurile de reconstrucție care pot fi luate. Se explică, de asemenea, modul în care diferitele aspecte ale deșertificării sunt abordate în diverse documente strategice ale UE și în cadrul diferitor domenii de politică, precum și care dintre programele de finanțare ale UE sprijină acțiuni de combatere a deșertificării.
Se estimează că raportul rezultat în urma auditului va fi publicat până la sfârșitul anului 2018. Un alt audit conex privind managementul riscului la inundații în UE este prevăzut a fi publicat tot în cursul acestui an.
Deșertificarea este definită de Convenția Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (United Nations Convention to Combat Desertification – UNCCD) ca fiind „degradarea terenului în zone aride, semiaride și uscat-subumede, cauzată de diverși factori, incluzând variațiile climatice și activitățile umane”. Deșertificarea este atât o consecință, cât și o cauză a schimbărilor climatice. Ea poate fi cauzată, inclusiv, de practici de gestionare nesustenabilă a terenurilor. Deșertificarea amplifică schimbările climatice, întrucât terenurile afectate de acest fenomen își pierd capacitatea de stocare a carbonului și, prin urmare, volumul de gaze cu efect de seră pe care aceste terenuri le pot absorbi scade.
Până în prezent, 13 state membre ale UE au declarat UNCCD că sunt afectate de fenomenul de deșertificare. Curtea a efectuat vizite de audit în cinci dintre aceste state: România, Cipru, Italia, Spania și Portugalia.
Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei va avea loc în data de 17 iunie și urmărește să pună accentul pe gestionarea durabilă a terenurilor ca modalitate de redresare a economiilor, de creare de locuri de muncă și de revitalizare a comunităților. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite acum 23 de ani pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea întreprinderii, atât la nivel național, cât și la nivel mondial, a unor acțiuni care să abordeze problema deșertificării, a degradării terenurilor și a secetei.
Scopul acestui comunicat de presă este să prezinte mesajele principale ale notei de informare adoptate de Curtea de Conturi Europeană. Textul integral al notei este disponibil la adresa eca.europa.eu.
Drujba lui Chereshtoy !