Curtea de Conturi Europeană analizează dacă finanțarea din partea UE pentru investițiile publice în domeniul turismului a fost eficace și a oferit un sprijin adecvat sectorului înainte de pandemia de COVID-19. De asemenea, Curtea examinează acțiunile pe care le întreprinde UE pentru a limita impactul negativ al crizei provocate de pandemie.
Obiectivul politicii UE în domeniul turismului este de a menține poziția Europei în fruntea destinațiilor turistice, maximizând totodată contribuția acestui sector la creștere și la ocuparea forței de muncă și promovând cooperarea între țările UE. În 2019, Uniunea Europeană a fost regiunea cea mai vizitată din lume: se estimează că turismul reprezintă aproximativ 10 % din PIB și 12 % din totalul locurilor de muncă din UE.
Sprijinul financiar pentru turism provine, în cea mai mare parte, din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și din Fondul de coeziune. Aceste două fonduri au alocat împreună 4 miliarde de euro pentru sectorul turismului în perioada 2014‑2020. Până în prezent, ele au cofinanțat aproape 10 000 de proiecte care acoperă o gamă largă de activități, de la promovare la ospitalitate, infrastructură și dezvoltarea unor atracții locale.
În 2020, ca urmare a pandemiei, peste 7 milioane de locuri de muncă au fost puse în pericol în sectorul turismului și numeroase întreprinderi și activități conexe riscau să dea faliment. Restricțiile de călătorie și măsurile de sănătate frânează, la rândul lor, redresarea. În prezent, UE sprijină turismul încercând să soluționeze problema legată de criza de lichidități din acest sector și propunând criterii și proceduri armonizate pentru a restabili libera circulație fără restricții și în condiții de siguranță. În plus, analizând modalitățile prin care ar putea consolida reziliența sectorului turismului din UE la șocuri economice, Comisia a identificat o serie de provocări pe termen mai lung legate de sustenabilitate, de digitalizare și de competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul turismului.
„Investițiile în turism prezintă importanță pentru mulți cetățeni ai UE, în calitate atât de angajați, cât și de consumatori”, a declarat domnul Pietro Russo, membrul Curții responsabil de acest audit. „Curtea dorește să afle dacă banii acordați de UE pentru acest sector au fost cheltuiți în mod eficace până în prezent. Vom examina, de asemenea, măsurile luate de Comisie pentru a limita impactul negativ al crizei provocate de pandemia de COVID-19 asupra turismului.”
Curtea se va apleca asupra activităților desfășurate de Comisie pentru a garanta că finanțarea furnizată de UE prin intermediul FEDR/Fondului de coeziune pentru investițiile publice în turism este eficace. Auditul va acoperi patru state membre (Ungaria, Polonia, Spania și România) și va examina direcționarea finanțării și o serie de proiecte publice care au fost implementate în anumite programe operaționale selectate din perioada 2014‑2020. În plus, Curtea va evalua și o serie de proiecte publice finalizate care au fost finanțate în perioada de programare 2007‑2013, pentru a determina dacă acestea sunt încă viabile din punct de vedere economic. Rezultatele auditului –care sunt preconizate să fie publicate în al treilea trimestru al anului 2021 – sunt menite să aducă o contribuție relevantă la actualizarea strategiei Comisiei pentru sectorul turismului din UE în perioada ce va urma crizei provocate de COVID.
Textul integral al analizei, intitulată EU support for public projects in the tourism sector (Sprijinul acordat de UE pentru proiecte publice în sectorul turismului), este disponibil în limba engleză la adresa eca.europa.eu. Analizele preliminare de audit se bazează pe activități pregătitoare întreprinse înainte de începerea unui audit și nu trebuie considerate a fi observații, concluzii sau recomandări de audit.