Home Actualitate Curtea de Conturi scoate la iveală matrapazlâcurile oamenilor lui Oprescu

Curtea de Conturi scoate la iveală matrapazlâcurile oamenilor lui Oprescu

DISTRIBUIŢI

Contractul de la Parcuri cu Burs Team, declarat oficial ilegal

În timp ce Sorin Oprescu și-a prezentat ieri „realizările“ ca edil al Capitalei, contractele dubioase în valoare de milioane de euro ale uneia din instituțiile subordonate direct primarului, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), sunt în plină desfășurare. Una din cele mai cunoscute lovituri date bugetului primăriei este contractul dintre ALPAB și SC Burs Team SRL, firmă cu un singur angajat și cu datorii, dar care trebuia să asigure paza parcurilor bucureștene contra sumei de două milioane de euro. În urma dezvăluirilor făcute de ziarul „Curentul“, contractul a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Potrivit procesului-verbal de constatare, încheierea contractului cu Burs Team s-a făcut cu ignorarea prevederilor legale. Un detaliu foarte important care pare să scape instituțiilor abilitate este faptul că există cinci firme abonate la contracte oneroase cu ALPAB, firme care se învârt în jurul afaceristului Adrian Cobzacu, un apropiat al fiului lui Sorin Oprescu, Mircea Oprescu.

Ziarul „Curentul“ a intrat în posesia raportului inspectorilor Curții de Conturi, întocmit în urma controalelor desfășurate la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB). Din acesta reiese pas cu pas care au fost ilegalitățile săvârșite de angajații ALPAB, coordonați de fostul director al instituției, Gabriel Iosif (foto). Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, a încheiat contractul de achiziții servicii de pază obiective, bunuri, valori și protecție a persoanelor cu firma SC Burs Team SRL, pe o durată de patru ani, având o valoare totală de 48.132.282 RON, tariful fiind de 8.90 lei/ora/ agent (facsimil 2). Din verificările efectuate asupra documentelor puse la dispoziție inspectorilor Curții de Conturi, s-a constatat că în toate etapele procedurii interne de atribuire a acestui contract, ALPAB a ignorat prevederile legii privind achizițiile publice, respectiv ale legii finanțelor publice locale cât și propriile norme și criterii referitoare la aceste achiziții (facsimil 1). Mai mult, inspectorii subliniază în procesul- verbal de constatare faptul că angajații ALPAB, sub coordonarea directorului de la acea vreme, Gabriel Iosif, au acționat cu intenția de a încheia în orice condiții contractul cu SC BURS TEAM SRL.

Învârteli pe bani publici

De asemenea,  inspectorii Curții de Conturi sesizează faptul că în 2008 paza parcurilor a fost asigurată de firma Scorseze Security Internațional, care percepea un tarif mai mic, de 7,80 lei/ora/agent. În condițiile în care la data în care a fost încheiat contractul cu Burs Team la un tarif mai mare decât cel perceput de Scorseze, ALPAB nu avea aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2009. Potrivit legii, instituția avea dreptul legal de a prelungi contractul cu Scorseze la tariful de 7,80/lei/ora/ agent, dar nu mai mult de patru luni. Astfel, prin nesocotirea acestor prevederi legale și încheierea contractului cu BURS TEAM la un tarif mai mare au fost angajate cheltuieli lunare la un nivel mai mare decât a 12-a parte din bugetul aprobat de anul precedent, limita obligatorie prevăzută la art. 40 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale. Mai mult, potrivit raportului Curții de Conturi, ALPAB a solicitat în decembrie 2008 oferte de preț de la patru firme de pază, declanșând o procedură de achiziții publice. Deși a primit oferte de la toate cele patru firme, „în mod inexplicabil, autoritatea contractantă (ALPAB) nu a finalizat procedura de achiziție prin atribuirea contractului, contrar art. 93 din HG nr. 925/2006“, potrivit documentului.

Cum au eliminat angajații ALPAB rând pe rând toate firmele

Inspectorii au constatat faptul că invitațiile de participare, a căror transmitere reprezintă în fapt data declanșării procedurii de achiziție, nu au fost comunicate tuturor ofertanților înregistrați în registrul de ieșire corespondență prin mijloace legale, „existând suspiciunea că în mod intenționat invitațiile nu au fost transmise tuturor posibililor ofertanți, încălcându-se principiile concurenței și tratamentului egal“, notează inspectorii Curții de Conturi. Potrivit acestora, în mod inexplicabil de existența acestor invitații au avut cunoștință numai trei firme de pază: Burs Team, SPID și Scorseze, care, în baza unor împuterniciri nedatate și neînregistrate, au primit invitațiile și ulterior documentațiile de atribuire. Confirmarea transmiterii invitațiilor a existat doar pentru două firme: SC BURS TEAM și SC SPID SRL. Deși în fișa de date a achiziției era prevăzută ca „dată limită de depunere a ofertelor – 30.01.2009, ora 09.00, aceeași dată fiind trecută și pe invitația preluată de la SPID, pe invitația firmei BURS TEAM era înscrisă „data limită pentru depunerea ofertei – 02.02.2009, ora 09.00, iar deschiderea ofertelor se va face la data de 02.02.2009,ora 14.00“, fapt care pentru inspectorii Curții de Conturi constituie „încă o dovadă că reprezentanții ALPAB (…) au întocmit, semnat și transmis documente care să favorizeze vădit firma BURS TEAM, fapt concretizat prin semnarea contractului“ (facsimil 3).

Situația financiară a BURS TEAM, motiv de excludere

Din datele ANAF, BURS TEAM înregistra, la data depunerii ofertei financiare, obligații fiscale restante la toate categoriile de impozite și contribuții datorate bugetului consolidat, debite vechi pentru care au fost calculate majorări aferente. Mai mult, din situațiile financiare depuse de firma de pază odată cu oferta financiară, pe anii 2006 și 2007 rezultă că în ambele perioade societatea a realizat venituri de 3 lei. Aceste motive ar fi fost suficiente pentru directorul de atunci al ALPAB, Gabriel Iosif, să excludă oferta BURS TEAM.  Mai mult, firma de pază nu a depus o dată cu oferta financiară garanția sub forma unei polițe de asigurare pentru răspundere civilă profesională de 400.000 lei, condiție obligatorie. Cu toate acestea, la 30.01.2009 șeful serviciului achiziții din cadrul ALPAB a încheiat procesul-verbal de negociere directă și îi încredințează paza parcurilor firmei BURS TEAM.

Cine e în spatele BURS TEAM?

Din sursele noastre, există cinci societăți care s-au abonat la contracte pe bani publici: BURS TEAM SRL, ECO STRADE SRL, ELTUR COM SRL, HOLDING EXPO SRL, ECO HORTIROM SRL. Toate acestea au la bază un numitor comun: Adrian Cobzacu, care are acțiuni la acestea sau le deține prin interpuși. Cobzacu este un apropiat al fiului lui Sorin Oprescu, Mircea Oprescu, dar și al lui George Iorgovan, consilierul pe probleme juridice al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Mai mult, potrivit unor surse de încredere, se pare că afaceristul Cobzacu își pregătește terenul pentru alte contracte cu statul. De aceea, una din firmele sale a executat o serie de lucrări la ștrandul Ciurel din București precum și în Satul Francez, în valoare de milioane, însă culmea, fără contract. Suntem siguri că un afacerist de talia lui Cobzacu nu rămâne dator și va avea grijă să-și scoată pârleala în viitorul apropiat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.