Home Actualitate Curtea Europeană de Conturi examinează acțiunile UE împotriva spălării banilor în sectorul...

Curtea Europeană de Conturi examinează acțiunile UE împotriva spălării banilor în sectorul bancar

DISTRIBUIŢI

Spălarea banilor este practica ascunderii originii ilegale a foloaselor obținute din săvârșirea de infracțiuni. Tranzacțiile suspecte care au legătură cu activități de spălare a banilor sunt de ordinul a sute de miliarde pe an în UE. Curtea de Conturi Europeană a demarat un audit vizând examinarea eforturilor Uniunii de a combate spălarea banilor murdari, concentrându-se în special pe sectorul bancar.

Directiva UE privind combaterea spălării banilor (DCSB) este în vigoare din 1991 și a fost actualizată de patru ori, cel mai recent în 2018. Comisia, actorul principal la nivelul UE, are rolul de a elabora și de a asigura punerea în aplicare a normelor în materie de combatere a spălării banilor, în strânsă cooperare cu statele membre. Anul acesta, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a preluat sarcinile de conducere, de coordonare și de monitorizare a luptei sectorului financiar al UE împotriva spălării banilor. Statele membre au responsabilitatea de a aplica și de a asigura, prin intermediul legislației naționale, punerea în aplicare a normelor UE privind combaterea spălării banilor, precum și de a asigura urmărirea penală a autorilor infracțiunilor implicând spălarea banilor. În Europa, Europol estimează la aproximativ 1,3 % din PIB-ul UE valoarea tranzacțiilor suspecte.

„Spălarea banilor reprezintă o amenințare din ce în ce mai gravă la nivel mondial, infractorii urmărind adesea să spele bani acolo unde controalele sunt cel mai puțin riguroase, de multe ori departe de sursa fondurilor”, a declarat domnul Mihails Kozlovs, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest audit. „Dată fiind amploarea enormă a acestei practici infracționale, inclusiv în UE, și numărul mare de scandaluri recente de notorietate în care au fost implicate unele instituții bancare, Curtea a decis să desfășoare un audit cu privire la eficacitatea acțiunilor întreprinse de UE în lupta împotriva spălării banilor în sectorul bancar”.

În pofida cooperării internaționale extinse și a legislației UE din ce în ce mai complexe în materie, spălarea banilor rămâne o provocare imensă care trebuie abordată în cadrul politicilor. Curtea se va axa pe transpunerea legislației UE în dreptul statelor membre, pe modul în care sunt gestionate riscurile pentru piața internă, pe coordonarea dintre autoritățile naționale de supraveghere și organismele UE, precum și pe măsurile luate de UE în cazurile de încălcări la nivel național ale normelor de combatere a spălării banilor. Activitățile de teren din cadrul auditului vor viza Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital din cadrul Comisiei, ABE și Banca Centrală Europeană.

UE a adoptat prima directivă privind combaterea spălării banilor (DCSB) în 1991. Versiunea actuală este Directiva (UE) 2015/849, care a fost modificată prin Directiva (UE) 2018/843 (cunoscută sub denumirea de „A cincea DCSB”). Statele membre au avut obligația de a transpune această directivă în dreptul național și de a pune în aplicare dispozițiile acesteia până cel mai târziu la 10 ianuarie 2020. De-a lungul anilor, sfera DCSB a fost extinsă în mod constant.

Noua Comisie a declarat că DCSB se numără printre prioritățile sale și a publicat recent o comunicare privind un plan de acțiune pentru o politică amplă a Uniunii în materie de prevenire a spălării banilor și a finanțării terorismului.

Analiza preliminară de audit publicată astăzi oferă informații cu privire la această sarcină de audit în curs, care va fi finalizată în prima jumătate a anului 2021. Analizele preliminare de audit se bazează pe activități pregătitoare întreprinse înainte de începerea unui audit și nu trebuie considerate a fi observații, concluzii sau recomandări de audit. Textul integral al analizei este disponibil în limba engleză la adresa eca.europa.eu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.