Țara noastră este criticată în raportul Curții de Conturi la capitolul fonduri pentru dezvoltare rurală. "România a întreprins controale insuficiente privind validitatea ofertelor înainte în licitațiile publice. Controalele efectuate nu asigură în mod rezonabil legalitatea procedurii de licitație necesară, ceea ce poate afecta eligibilitatea proiectului per ansamblu", se arată în raportul publicat ieri.
Răspunsul Comisiei Europene la această observație a Curții de Conturi este că urmărește redresarea acestor deficiențe prin procedura de certificare a sistemului de gestiune la care sunt supuse toate statele membre.
În urma raportului de anul trecut al Curții de Conturi, executivul european a înăsprit regulile și sancțiunile UE pentru perioada 2007-2013, aflându-se într-un proces de certificare a sistemelor naționale de gestionare a fondurilor comunitare.
Bulgaria și România, care au aderat în 2007, au avut de "ars etape" mult mai repede, implementând direct aceste cerințe, spre deosebire de celelalte 10 state care au aderat în 2004 și au avut o perioadă mai lungă de gestionare a fondurilor UE din ultimul exercițiu financiar (2000-2006). Spre deosebire de Bulgaria, sistemul de audit din România este mult mai solid și credibil, potrivit unui expert CE familiarizat cu acest dosar.
O altă critică în raportul Curții de Conturi la adresa României se referă la "verificarea inadecvată a cofinanțării private".
"Proiectele au fost adesea aprobate fără certificarea necesară din partea unei instituții financiare, sporind astfel riscul ca fondurile UE să fie plătite unor beneficiari care nu sunt capabili să-și plătească partea proprie pentru proiect", se arată în raport.
Răspunsul Comisiei la această problemă, conform raportului Curții de Conturi, este că "riscul este diminuat de faptul că pentru fiecare proiect care necesită autofinanțare e nevoie de un extras de cont bancar nu mai vechi de cinci zile înainte ca plata să poată fi efectuată".
Potrivit comisarului Siim Kalla, comisia nu va ezita să adopte o poziție dură și să suspende plățile până când toate statele membre implementează măsurile adecvate. Banii vor fi recuperați acolo unde erorile au un impact financiar.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane