In incercarea de a bloca predarea lui Mohammad Munaf autoritatilor irakiene care l-au condamnat la moarte, Maisoon Mohamed – sora lui Mohammad Munaf – si avocatii acestuia au depus la Curtea Suprema a Statelor Unite un apel in regim de urgenta in care arata ca personajul are cetatenie americana si procesul prin care a fost condamnat la moarte de autoritatile irakiene a fost unul -rudimentar-. Ei reclama ca marturia depusa de Munaf in tribunalul irakian a fost obtinuta fortat, iar reprezentantii SUA au intervenit in proces afirmand ca reprezinta guvernul roman, desi autoritatile de la Bucuresti neaga ca ar fi acordat o asemenea reprezentare. Apelul – depus luni cu doar cateva ore inainte de expirarea termenului de metinere in custodie temporara a lui Munaf, decis de Curtea teritoriala de Apel a Districtului Columbia la 27 octombrie – blocheaza astfel predarea lui Munaf pana cand Curtea Suprema va emite o opinie. Desi condamnat la moarte, Munaf este inca in custodia autoritatilor americane, el avand cetatenie americana.
In cererea adresata justitiei americane, Maisoon Mohamed s-a plans ca in 9 aprilie 2006 fortele armatei americane au facut o razie in casa parintilor lui Munaf in Bagdad, acuzandu-i ca dupa ce au folosit explozibil provocand daune mari locuintei, au confiscat 10.000 USD, bijuterii, obiecte de valoare, inclusiv documente importante, pasapoarte. Mai mult, americanii sunt acuzati ca ar fi arestat cateva zile si nepoti de-ai lui Munaf, care ulterior au fost eliberati dupa ce militarii au spus ca a fost o greseala. De subliniat ca in petitia adresata Curtii Supreme a SUA, Maisoon Mohamed l-a facut responsabil pentru detentia fratelui sau pe secretarul pentru fortele terestre americane.
A inchis SUA cazul rapirii?
Prin aceeasi cerere, Munaf cere prin intermediul surorii sale dreptul la intalniri private si personale cu un avocat ales, inclusiv dreptul de a nu mai fi interogat in absenta consiliului. In cererea adresata Curtii Supreme a SUA exista si o declaratie a surorii -ghidului-, in care aceasta o citeaza pe -Jennifer Foo de la Departamentul SUA-, care ar fi confirmat ca Munaf era in custodia americana. -In iunie 2006, Foo mi-a zis la telefon ca SUA au inchis cazul rapirii si ca nu exista plangeri impotriva fratelui meu. La un moment dat, Foo mi-a spus ca e retinut ca martor impotriva rapitorilor-, a declarat sora lui Munaf, care a mentionat in cererea adresata justitiei americane de un alt american, Hamdi, detinut de fortele militare in Irak, in cazul caruia opt judecatori au cazut de acord ca acesta nu poate fi retinut fara a avea un proces judiciar in care sa se judece bazele legale si factuale privind detentia sa militara.
Procurorii Ministerului Public au anuntat ieri ca aveau cunostinta inca din octombrie 2005 de faptul ca Omar Hayssam ar fi urmat sa faca uz – in situatia in care dorea sa evadeze – de un pasaport fals pe numele de Ciulin Sorinel, domiciliat in municipiul Buzau. Potrivit procurorilor, informatia nu a fost confirmata, astfel ca pasaportul a fost predat de persoana de contact autoritatilor competente. In prezent, verificarile sunt continuate de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau. De asemenea, Ministerul Public a infirmat faptul ca Hayssam ar fi fost favorizat in vreun fel de chestorul Dan Fatuloiu, seful Politiei Romane.
Frica de tortura
Reamintim ca, in august 2006, sora lui Munaf a depus o petitie pentru -habeas corpus- (ordin prin care detinutii cer eliberarea pentru ca au fost inchisi pe nedrept) in America in care a aratat ca acesta e nevinovat si detinut in lipsa unui proces echitabil. In 8 septembrie 2006, SUA au anuntat ca Munaf va fi judecat de o Curte irakiana si ca va fi transferat in custodia irakiana daca va fi gasit vinovat. Ulterior, din cauza ca Munaf s-a temut ca va fi torturat daca va trece in custodia irakiana, instanta a emis temporar un ordin de restrictionare pentru a preveni transferul.