Pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sectia Civila si de Proprietate Intelectuala, se gasesc la ora actuala cateva zeci de contestatii depuse de catre partidele sau asociatiile carora le-a fost refuzata inscrierea pe listele electorale sau care au ceva de impartit cu un alt partid. Numele lor nu au nici o rezonanta pentru marele public, fiind demnele reprezentante a catorva zeci sau poate, printr-o minune, sute de alegatori. Toate aceste conflicte ocupa inutil timpul judecatorilor Inaltei Curtii de Casatie si Justitie. In conditiile in care, in fiecare zi, pe liste se gasesc cel putin 50-60 de cauze, efortul depus pentru a-i asculta pe respectivii presedinti de -partide- este zadarnic. -Legea le permite sa faca acest lucru. Sunt partide legal constituite, iar magistratii trebuie sa judece aceste contestatii. Ne place sau nu, asta e legea. Marea greseala cred ca s-a facut atunci cand s-a permis inscrierea acestor partide, pentru ca sunt sigur ca legea nu a fost respectata-, declara un magistrat. Respingerea cererii de inscriere naste adevarate razboaie in instante macinand nervii judecatorilor si banii publici.
Exista in Romania oameni care pur si simplu nu au ce face sau, poate mai grav, chiar cred ca au vocatie de mari conducatori ai natiei. Apropierea alegerilor locale sau generale ii trezeste brusc la viata, motiv pentru care, peste noapte, afli de existenta celor mai ciudate partide sau asociatii. Toate isi propun, cel putin teoretic, sa ajunga la putere, chiar daca, in cele mai multe cazuri, nu-i voteaza nici macar membrii familiei presedintelui respectivei formatiuni. Pentru a-si atinge acest scop, toate aceste partide si asociatii sunt nevoite sa se inscrie pe listele electorale. Respingerea cererii de inscriere naste adevarate razboaie in instante care macina nervii judecatorilor si banii publici.
Pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sectia Civila si de Proprietate Intelectuala, se gasesc cateva zeci de contestatii depuse de catre partidele sau asociatiile carora le-a fost refuzata inscrierea pe listele electorare sau care au ceva de impartit cu un alt partid. Numele lor au o adanca rezonanta, fiind demnele reprezentante ale catorva zeci sau poate, printr-o minune, sute de alegatori. Partidul Renasterea Romaaniei, Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale, Asociatia Macedonilor din Romania, Uniunea Polonezilor, Asociatia Italienilor, Partidul Solidaritatii Democratice pentru Sanse Egale si o Societate mai Buna sau Asociatia Etnicilor Rusi – sunt doar cateva din formatiunile politice sau asociatiile etnice care au depus contestatii la Curtea Suprema.
Si dai, si lupta
Motivele pe care le invoca unii din reprezentantii acestor partide sunt de-a dreptul -interesante-. Astfel, Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale din Romania are o disputa cat se poate de serioasa cu Partidul Solidaritatii Democratice pentru Sanse Egale si o Societate mai Buna. In acelasi timp, acelasi Partid al Pensionarilor are procese si cu guvernul sau Biroul Electoral Central (BEC). -BEC a incalcat constitutia si legile tarii. Nu a comnicat data si ora constituirii si a refuzat sa inregistreze protocolul dintre Partidul Pensionarilor si Partidul Renasterea Romaniei, care au dorit sa depuna liste comune. Mai mult, a incalcat art. 15 din Constitutie care ne garanteaza tratament egal si nediscriminatoriu. Noi am fost discriminati pentru ca in compunerea BEC nu au fost bagate decat partidele parlamentare. Noi oricum am atacat in instanta, inca de pe 18 octombrie, componenta si alcatuirea sa-, declara prim-vicepresedintele Ilie Gheorghe Vasile Cornel. Fostul candidat la functia de primar general al Capitalei, dupa cum a tinut sa precizeze, care a reusit performanta de a obtine -peste 2.000 de voturi-, are ganduri mari pentru campanie. -Eu ii dau pe toti in judecata, toata mass-media. Daca da un reprezentat al puterii un comunicat care e publicat, vin si eu si il rastorn cu argumente. Atunci trebuie sa-l publice pentru ca e dreptul la replica. Daca nu-l publica, ii dau in judecata pentru ca ne obstructioneaza in alegeri si incalca dreptul cetatenilor la informare. Toti vor raspunde. Si guvernul care ne-a incalcat drepturile pentru ca a facut o lege a alegerilor neconstitutionala. De ce doar partidele parlamentare primesc subventii de la stat. Cu lacrimi de sange vor plange pentru ca am sesizat ONU si UE-, tuna Ilie Gheorghe Vasile Cornel.
Rusii nu sunt lipoveni
Un alt conflict demn de luat in seama este cel dintre Asociatia Etnicilor Rusi si Comunitatea Rusilor Lipoveni. Asociatia Rusilor a contestat la Curtea Suprema decizia BEC de a-i fi respinsa cererea de inregistrare pe liste si acuza Comunitatea Lipovenilor. -Ne-au refuzat inscrierea pentru ca au zis ca in Romania nu exista minoritate rusa. Noi am adus de la Statistica o hartie prin care aratam ca la ultimul recensamant s-au declarat de etnie rusa 6.721 de cetateni romani. La mijloc e jocul celor de la Comunitatea Lipovenilor, care sustin PSD si care se tem ca nu mai intra in parlament. Lipovenii sunt lipoveni si rusii sunt rusi. Nu e acelasi lucru-, declara presedintele Enicilor Rusi, Ivan Ecaterina. Toate aceste conflicte ocupa inutil timpul judecatorilor Curtii Supreme. In conditiile in care, in fiecare zi, pe liste se gasesc cel putin 50-60 de cauze, efortul depus pentru a-i asculta pe respectivii presedinti de -partide- este inutil. -Legea le permite sa faca acest lucru. Sunt partide legal constituite, iar magistratii trebuie sa judece aceste contestatii. Ne place sau nu, asta e legea. Marea greseala cred ca s-a facut atunci cand s-a permis inscrierea acestor partide, pentru ca sunt sigur ca legea nu a fost respectata. Dar cine sa-si mai piarda timpul sa verifice toate detaliile-, declara un magistrat.