Lovitură grea dată de DNA clientelismului politic. Procurorii consideră folos necuvenit numirea într-o funcție cu recomandare politică. Astfel toate „pilele” puse de politicieni le vor aduce acestora condamnarea, indiferent dacă persoana recomandată îndeplinea condițiile legale de angajare.
Astfel, procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale față de președintele Consiliului Județean (CJ) Ialomița, Silvian Ciupercă, pentru infracțiunea de folosirea influenței sau autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, în legătură cu numirea lui Liviu Cazan în funcții de conducere la Autoritatea Navală Română.
Informația privind disjungerea cauzei și înregistrarea unui nou dosar penal, în vederea continuării cercetărilor, apare în rechizitoriul prin care Silvian Ciupercă a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție.
„În perioada 2013-2014, beneficiind de pârghiile politice și de o bună relaționare cu persoane aflate în poziții decizionale din cadrul Ministerului Transportului, folosindu-se de influența conferită de funcția de conducere într-un partid politic, Ciupercă Vasile Silvian a intervenit la nivelul acestora în vederea numirii, în anul 2013 în funcția de director general adjunct și în anul 2014 în funcția director general interimar al Autorității Navale Române, a numitului Cazan Liviu, asigurându-i astfel un folos necuvenit”, se precizează în rechizitoriu.
Președintele CJ Ialomița a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție, alături de alți 14 inculpați, procurorii propunând menținerea obligației ca Ciupercă să nu își exercite funcția administrativă.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Silvian Ciupercă, trimis în judecată sub control judiciar, este acuzat de luare de mită, două infracțiuni de folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu asimilat infracțiunii de corupție, instigare la fals intelectual și complicitate la folosirea și prezentarea cu rea-credință de documente, declarații false, inexacte sau incomplete, obținându-se pe nedrept fonduri europene.