Presa rusă știe
Dacă social-democratul Mircea Geoană va obține victoria la alegerile prezidențiale, nu este exclus ca negocierile cu FMI să fie blocate definitiv, scrie publicația rusă „Vedomoști“. Actualul președinte al Romåniei, Traian Băsescu, a obținut majoritatea voturilor la alegerile prezidențiale de duminică, insuficiente însă pentru a-i asigura o victorie din primul tur de scrutin, scrie „Vedomoști“. „În cazul în care Mircea Geoană va obține o victorie, nu este exclus ca negocierile cu FMI să fie blocate definitiv, întrucåt candidatul de stånga la prezidențiale și-a exprimat, în repetate rånduri, nemulțumirea față de angajamentele dure cerute de FMI în schimbul acordării împrumutului“, comentează publicația rusă.
Principala sarcină a noului președinte – oricine ar fi acesta – va fi numirea premierului, scrie publicația, reamintind că la mijlocul lunii octombrie legislativul romån a demis guvernul Emil Boc, fără a se reuși formarea unui nou Cabinet de la acel moment.
În acest context, instabilitatea politică din Romånia a dus la „înghețarea“ negocierilor cu FMI.
„Dacă noul președinte nu va reuși să obțină susținerea Parlamentului în ceea ce privește numirea premierului, el are dreptul să dizolve legislativul și să convoace alegeri anticipate. Ceea ce va însemna că țara nu va avea un guvern viabil pånă în martie sau aprilie“, adaugă „Vedomosti“.
Și Gazeta.ru a consemnat că președintele Traian Băsescu, care reprezintă forțele de centru-dreapta, a obținut majoritatea voturilor la scrutinul de duminică, reușind să-l întreacă cu puțin pe principalul său contracandidat. Actualul președinte a obținut, potrivit datelor BEC, aproximativ 33% de voturi, iar Geoană a obținut circa 30% din voturi. Pe locul trei, cu 20% din voturi, se află conservatorul Crin Antonescu, popular printre tineretul din Capitală și în råndul intelectualilor.
„Le Monde“: Geoană, moștenitorul comunismului
În afară de cotidianul francez „Le Monde“, presa străină s-a limitat, deocamdată, doar la simple informații cu privire la alegerile prezindențiale din România.
„Le Monde“ face o scurtă dar tranșantă trecere în revistă a doi dintre principalii candidați la președinție: Traian Băsescu și Mircea Geoană. Adică exact cei care vor merge în turul al doilea.
Băsescu a organizat un referendum pentru a reduce numărul de parlamentari „pe motiv că clasa politică este coruptă și blochează reformele. Cruciada prezidențială împotriva unui stat acuzat de corupție, care a construit succesul lui Traian Băsescu în 2004, îi asigură și acum simpatia românilor“, notează „Le Monde“. „Candidatul socialist nu are carisma fostului căpitan de navă devenit președinte, însă are în spatele lui cea mai bună mașinărie electorală, cea a Partidului Social-Democrat, moștenitorul Partidului Comunist“.
După căderea comunismului, nomenclatura roșie s-a menținut la putere mulțumită lui Ion Iliescu, cel care a contribuit la căderea cuplului Ceaușescu.
„Lider al unei revoluții contestate, Iliescu a beneficiat de sprijinul generalului Ion Geoană, care avea controlul subteranului din București, locul nevralgic al Revoluției“.
„Mircea Geoană, fiul generalului, a cunoscut o ascensiune fulgurantă“, scrie cotidianul, care prezintă câteva date-cheie din CV-ul președintelui PSD.