Tot mai mulți medici și asistenți din România demisionează din cauza riscului de infectare cu coronavirus. Codul Muncii definește și reglementează demisia la articolul 81. Astfel, prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz, salariatul având dreptul de a nu motiva demisia.
Articolul 59 din Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Sector Bugetar Sănătate pe anii 2019-2021, înregistrat la M.M.J.S.-D.D.S. sub nr. 1206 din data de 4.11.2019 prevede că „perioada de preaviz este de 20 de zile lucrătoare, cu excepția persoanelor aflate în perioada de probă care nu beneficiază de preaviz. În perioada de preaviz, salariatul poate solicita învoire pentru căutarea altui loc de muncă. Învoirile nu pot fi mai mari de 8 ore pe săptămână, separat sau cumulat.”
Personalul medical care demisionează în aceste zile din cauza lipsei echipamentelor de protecție nu se mai prezintă la serviciu din momentul demisiei, nerespectând cele 20 de zile lucrătoare de preaviz.
Legislația prevede că salariatul poate demisiona fără preaviz doar dacă „angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă”.
Formularul de contract individual de muncă aprobat de guvern prevede la litera K drepturile specifice legate de sănătatea şi securitatea în muncă:
a) echipament individual de protecţie care trebuie definit,
b) echipament individual de lucru care trebuie definit,
d) materiale igienico-sanitare care trebuie definite,
e) alte drepturi şi obligaţii privind sănătatea şi securitatea în muncă care trebuie definite.
Puțin probabil ca la semnarea contractelor de muncă în acestea să fi fost prevăzută obligația angajatorului de a furniza viziere, măști și echipamente speciale pentru ca lipsa acestora să poată fi considerată neîndeplinirea obligațiilor prevăzute în CIM de către angajator.
Preavizul a fost reglementat în lege în cazul demisiei ca o formă de protecţie pentru angajatorul de la care salariatul demisionează, pentru a se găsi un înlocuitor.
„Potrivit art. 81, alin. (5) din Codul muncii, pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele. Mai exact, angajatul trebuie să se prezinte la locul de muncă și să își îndeplinească sarcinile în mod obișnuit. Dacă acest lucru nu este respectat iar prin neprezentarea în preaviz cadrul medical vătămează interesele angajatorului sau ale unui pacient, poate fi acuzat de abuz în serviciu, chiar și în perioada preavizului când contractul de muncă este încă în vigoare, iar angajatul este funcționar public conform Codului Penal. Totodată angajatorul poate solicita și printr-un proces civil atragerea răspunderii angajatului în cazul în care, prin nerespectarea preavizului, acesta a adus daune materiale sau a afectat activitatea angajatorului.”, au explicat pentru ziarul Curentul surse judiciare.
Desigur că ultimul cuvânt l-ar avea și în cazul unui proces civil și al unuia penal, judecătorii.
Propunem ca salariile demisionarilor să fie împărțite prin ordonanță militară cadrelor medicale care rămân pe baricade. Cinste lor!
Răspunderea cade pe locuitorii din CAS POPORULUI : să-și cupere siringi și la treabă…
Și care-ar fi daunele-interese la care s-a gândit autorul textului? Și dacă-și dau demisia și judecătorii?
Pe asta te bazezi? Ca demisioneaza judecatorii? Daunele vor fi mari in caz ca se acorda.
Pot fi daunele oricat de mari daca nu se platesc.Si daca ,se forteaza’ cu alte mijloace,tot mai exista variante.Renuntarea masiva la cetatenia romana.Sa ,manance’ statul bani,masini,cladiri daca asa mare-i foamea dupa bunurile altora.Bine ca nu va este foame dupa miliardele deturnate prin marea coruptiei.
In cazul stării de urgență demisia intră în vigoare după 90 de zile.
Articolul 22 din Constitutia Romaniei, alin.1:
(1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate
Constitutia e ceva general si in acest caz nu v-ar fi de folos. Are dreptate autorul articolului.
In plus, o sa vina angajatorul in instanta cu modelul italiei unde pensionarii din sanatate s-au intors la munca, la new York unde cadrele medicale si-au pus pe ele saci de gunoi ca sa lucreze. Daca visati la constitutie o sa o luati in mana ca sa ma exprim academic.
Oricum parerea mea e ca si daca aveau echipamente tot fugeau.
Am o intrebare, va rog.Cine plateste daune interese in cazul in care nu se asigura la nivel optim de siguranta medicala, toate echipamentele de protectie si materialele sanitare, pentru intreg personalul medical aflat pe front?
As dori daca se poate sa raspunda un jurnalist/invitat de onoare apartinator mult experimentatei si a toate cunoscatoarei mass-media romaneasca.Din ce se vede la TV, dumnealor sunt cei mai experimentati si legitimi sa raspunda inclusiv in ceea ce priveste procedurile medicale din spitale. Cred ca dumnealor pot cu succes chiar sa suplineasca medicii in lupta cu covid-ul.
Astept raspuns.Chiar as dori sa stiu.
Va multumesc.
Acest subiect fusese deja abordat în ziarul nostru: managerii de spital. Vedeți la https://www.curentul.info/actualitate/avocatul-iordachescu-avertizeaza-managerii-de-spitale-lipsa-asigurarii-protectiei-personalului-medical-impotriva-covid-19-atrage-raspunderea-penala-si-civila/
Cum spuneati ma doctorilor,ca vreti salarii la fel cum au medici din vestul europei!!!?,ma nesimtitilor in Spania si Italia sunt medici care au murit din cauza acestui virus si cu toate astea doctori din tarile alea nici nu se gandesc sa renunte ba si mai mult,acolo sunt medici pensionari si asistente care au revenit la munca pentru ca sa isi ajute conationali,vedeti ma asta este diferenta dintre un medic care respecta juramantul lui HIPOCRAT si un profitor ordinar pentru ca asta sunteti voi astia care ar trebui sa fiti pusi la treaba cu BICIUL LEGI,adica sa se suna”pana nu trece starea de urgenta nimeni nu iese din sistem”,sa fie ca la razboi unde nu merg ostasi la moarte de placere si nici nu dezerteaza cand se da batalia decisiva.
Bineinteles ma refer doar la acei medici care vor sa fuga exact atunci cand tara are mai mare nevoie de ei.
Draga Remus,
Eu sunt medic roman plecat impreuna cu sotia (de asemenea medic) in UK in 2010.
Desi salariile sunt mai mari, nivelul de viata e mai scazut pentru medicii din UK.
Ce avem in plus fata de colegii din Romania:
– traim intr-o societate putin mai civilizata
– profesia medicala este privita cu respect
– am scapat de pacientii romani, care asemenea tie, nu ne-au meritat.
Cum poti sa fii atat de idiot sa-i judeci pe niste oameni care sunt pusi in pericol de moarte de catre angajatorii si clasa politica romaneasca?
De cate ori ai citit tu juramantul lui Hipocrat? Poate il confunzi cu juramantul de credinta fata de patrie „chiar cu pretul vietii”. Ala se aplica doar la medicii militari, dragule. Stiu pentru ca le-am rostit pe amandoua.
De ce nu te duci tu in spitalele cu pacienti confirmati sa ajuti cu niste munca necalificata, de exemplu spalat podelele cu dezinfectant, fara protectie adecvata?
Sunteti cu toti destepti, de asta a ramas Romania fara zeci de mii de medici.
https://ziarulromanesc.net/stiri-romania/cei-mai-multi-medici-romani-plecati-strainatate-se-afla-marea-britanie/
Noi ii asteptam cu drag pe colegii care s-au amagit la salarii crescute. Sa vina sa profeseze in conditii decente si respect. Si aici e nevoie de medici.
ANDREI C., CE AR FI SA INAPOIEZI TU SI TOTI MEDICII CARE AU EMIGRAT BANII PE CARE STATUL ROMAN I-A CHELTUIT CA SA TE POTI TU EDUCA GRATUIT? EVIDENT CU DOBANDA, CA DOAR TRAIESTI IN CEL MAI MERCANTIL STAT DIN EUROPA, DECI CU SIGURANTA INTELEGI CONCEPTUL. IN ANGLIA COSTA UN AN DE SCOALA IN JUR DE 10 MII. SA ZICEM CA 5000 AR FI ECHITABIL? INMULTIT CU 6 ANI PLUS PERIOADA DE STAGIATURA/SPECIALIZARE
Hai, stati in casa, vitejilor si nu o sa aveti nevoie de medic. Probabil ca s-au adunat prea multe tensiuni dupa 2 saptamani de stat bot in bot cu consoarta. Nu va razboiti cu noi, ca nu stim cum sa va linistim. Uite un ajutor specializat: https://anes.gov.ro/call-center/
Draga Andrei
Oi fi tu medic in U.K.dar tot romaneste gandesti,pentru ca si eu traiesc intr-o tara puternica din europa si aici medici sunt respectati dar si medici respecta oameni (asta pentru ca ai adus vorba de respect) nu conteaza daca pacientul lui este:pensionar,inginer,muncitor,somer sau de la social,singurul lucru care il intereseaza pe doctor este asigurarea medicala a pacientului restul daca te poate trata sau te trimite la un specialist este treaba lui,pentru ca medici de aici cu toate ca sunt laudati pentru munca lor ei raspund intotdeauna ca nu si-au facut decat munca pentru care sunt platiti.
ANVATA CE ESTE MODESTIA MA DOCTORE.
Domnule doctor Andrei C,
Mulți medici români ,veniți în Canada pentru o viață mai bună, au devenit buni infirmieri, obligați de sistemul de aici să- și ,,refacă” studiile pentru a redeveni …medici! Tehnologie avansată, limbă engleză și franceză insuficientă pentru a se/te face înțeles de pacienți, etc, etc …ș.a.m,d. ,sunt condiții pe care le-au impus guvernul canadian și cele provinciale pentru …refacerea studiilor imigranților plecați din România și de aiurea. Medicul, precum pompierul, polițistul,infirmierul, ambulanțierul, casierul din băcănii, farmacistul și mulți ,,esențiali” pentru pământeni ca noi,sunt indispensabili în situații precum pandemiile. La vârsta mea, eu , aici în Canada, m-am declarat benevol. Dar e interzis benevolatul pentru ,,tineri” de 65 de ani și mai mult! Guvernele provinciale și cel federal(din Canada) au mărit veniturile acestor eroi. Nu e vremea sau cazul să-i prea mărim pe agenții imobiliiari, pe consilierii financiari, pe schimbătorii de valută etc. Rămâneți demn ! Soldatul nu moare niciodată! Între politician și medic a fost, este și va fi o prăpastie de netrecut! Dacă faceți politică, e ușor! Găsiți puntea!Vă salut,domnule medic soldat Andrei C.!