Cadrele didactice calificate de la scolile din mediul rural sunt chemate, in continuare, sa dea declaratii despre modul de insusire a unei indemnizatii cunoscute sub numele de -spor de rural-. O situatie de acest fel a fost inregistrata, in cursul acestei saptamani, la scolile din comuna Gheraiesti. -Aproximativ 10 cadre didactice din comuna au fost chemate la Parchetul Roman, unde au fost audiate in legatura cu incasarea sporului de rural. Printre cei audiati s-au aflat chiar directoarea adjuncta si lidera de sindicat-, a declarat Cecilia Tihulcai, director al Scolii Gheraiesti.
La un moment dat, scandalul parea de domeniul trecutului, dar avandu-se in vedere ce s-a intamplat la Gheraiesti, se pare ca prigoana inca nu s-a incheiat. -Domnul Neculai Manea Nutu, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, si domnul colonel Marcel Darie, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, mi-au confirmat ca totul s-a terminat. A fost o discutie oficiala, nu la o cafea sau la o plimbare prin padure-, a declarat Emil Creanga, inspectorul general al ISJ Neamt.
Invinuirile aduse cadrelor didactice sunt ca au obtinut sporul de rural ilegal, adica fara sa aiba domiciliul sau resedinta in satele unde predau, asa cum prevedea legea. Intocmirea dosarelor penale a declansat, de la inceput, un scandal national, care a fost atenuat de declaratiile politicienilor in legatura cu renuntarea la cautarea marilor corupti in invatamant. Ulterior, guvernantii si-au dat seama ca dascalilor de la tara trebuie sa li se acorde sporul de rural pentru munca depusa si nu pentru unde dorm ei noaptea si au modificat textul legii conform careia se da sporul de rural. In luna martie, in -Monitorul Oficial-, a fost publicata legea pentru modificarea alineatului 2 al articolului 49 din Legea nr. 128/1997, privind Statutul personalului didactic, care a exclus termenii domiciliu si resedinta, dandu-se astfel posibilitatea de a beneficia de spor de rural tuturor cadrelor didactice calificate care desfasoara activitate didactica in mediul rural sau in localitati izolate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane