
Daniel Zamfir e inginer constructor, deputat și soțul jurnalistei de la Antena 3, Oana Stancu. Recent, împotriva sa a fost depusă de către BNR o plângere penală pentru modul în care a inițiat legea dării în plată pentru creditele bancare. Oficialul BNR Nicolae Cinteză a declarat pentru ZF că este „mai convins ca oricând că DNA ar trebui să analizeze condiţiile în care s-a iniţiat legea dării în plată” și așa cum prevede Codul penal a și sesizat procurorii.
Așadar BNR nu a acuzat parlamentarii că au votat legea și nici pe inițiator că ar fi avut vreun interes personal, tocmai pentru că procesul legislativ este exclus prin lege de la conflictul de interese, ci a acuzat fapte de corupție.
Zamfir a postat duminică un mesaj fals pe facebook „sesizarea DNA-ului impotriva mea face parte dintr-un plan pe care il au bancherii de a-i speria pe parlamentari in varianta in care legea s-ar reintoarce in Parlament.Gandesc ei ca, daca-l tarasc pe Zamfir pe la DNA, or sa-si bage mintile in cap parlamentarii si or sa accepte, pentru linistea lor si a familiilor lor, varianta de lege pe care o doreste BNR-ul. Al doilea scop este acela de a mobiliza opinia publica impotriva mea, un ticalos care ar fi avut un interes personal sa faca aceasta lege”. Niciun procuror nu poate ancheta felul în care a votat un parlamentar sau interesul personal care a determinat respectivul vot dar poate ancheta dacă vreun parlamentar a luat mită ca să voteze într-un anume fel sau ca să inițieze o anume lege, vezi cazul eurodeputatului Adrian Severin care a acceptat contra-cost să voteze într-un anumit fel în Parlamentul European. Cei care i-au oferit banii erau jurnaliști deghizați în lobby-ști iar acum Severin este judecat la ÎCCJ. Un fost eurodeputat austriac și unul sloven au fost deja condamnați la închisoare pentru că au acceptat bani pentru a vota într-un anumit fel.
Daniel Zamfir pare speriat pentru că știe că plângerea BNR nu poate viza votul parlamentarilor, ci doar dacă s-a oferit și primit o sumă de bani pentru a vota într-un anume fel sau pentru a depune un anume proiect de lege.
Astăzi, Zamfir a transmis o declarație de presă în care anunță că s-a adresat președintelui României, „pentru a clarifica o serie de informații lansate recent în spațiul public de către oficiali ai Băncii Naționale și ai mediului bancar, informații care nu sunt corecte sau nu sunt complete, ceea ce atrage și caracterul lor eronat prin omisiune.
Astfel, prin această scrisoare mi-am propus să demontez punct cu punct argumentele invocate de către reprezentanții BNR și ai băncilor, constatând totodată faptul că multe dintre informațiile lansate de către aceștia sunt contradictorii și manipulatorii.
Am constatat din datele publice comunicate de către oficialii BNR neconcordanța cifrelor prezentate referitoare la numărul contractelor de credit cu ipotecă și a celor externalizate. Am făcut o analiză pe baza acestor date iar concluziile ei se regăsesc în scrisoarea transmisă Administrației Prezidențiale.
Mi-am exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu faptul că Banca Națională a României nu cunoaște spețele Curții de Justiție a Uniunii Europene sau că a intenționat inducerea în eroare nu doar a opiniei publice ci și, mult mai grav, a Președintelui României care este în situația de a lua o decizie în privința promulgării acestei legi.”
Așadar inginerul Zamfir a analizat și el datele statistice ale BNR și a ajuns la concluzia financiară corectă spre deosebire de zecile de juriști și finanțiști ai BNR și ai băncilor comerciale care au greșit sau, și mai grav, au mințit.
E posibil dar dacă se va dovedi că la inițierea legii au fost fapte de corupție la mijloc nu mai are nicio importanță pentru Zamfir.