Articolul 6 al Legii 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale dădea fiori administratorilor de firme care deși declarau impozitele ca fiind datorate, dacă nu le achitau în 30 de zile de la scadență, riscau pușcăria. Mai exact: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.” Până în martie 2013, pedeapsa era de la un an la 3 ani sau amendă dar spălătorul de bani Dan Voiculescu a introdus o inițiativă legislativă de majorare a pedepselor prevăzute de această lege, mult peste cele prevăzute la viol, ajungându-se pentru unele articole aproape de cele prevăzute la omor, respectiv pentru o infracțiune în formă continuată cu prejudiciu de peste 500.000 de euro, pedeapsa să fie de 18 ani (8ani fapta, 7ani prejudiciul, 3ani forma continuată). De exemplu, Cioacă a primit 15 ani și jumătate pentru uciderea și tranșarea Elodiei.
În data de 7 mai 2015, Curtea Constituțională a constatat că “legea nu definește noțiunea de „impozite sau contribuții cu reținere la sursă”, astfel că norma care incriminează infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu întrunește condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate, încălcând prevederile constituționale cuprinse în art. 1 alin. (5) care consacră principiul legalității”.
DECIZIA CURŢII CONSTITUŢIONALE nr. 363 din 7 mai 2015 a fost publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 495 din 6 iulie 2015.
Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUŢIA ROMÂNIEI, dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
În concluzie, în intervalul 6 iulie 2015-20 august 2015, dispoziţiile invocate mai sus au fost suspendate de drept, iar de azi au încetat efectele juridice pentru că legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.
CONSECINȚE:
– Abrogarea acestei dispoziții legale va avea caracter definitiv, iar infracțiunea prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu va mai avea caracter penal, fiind dezincriminată prin decizia Curții Constituționale.
– În procesele penale aflate în curs de judecată, acțiunea penală în cursul urmăririi penale va fi stinsă prin clasare, iar în cursul judecății acțiunea penală va fi stinsă prin achitare, ca urmare a constatării că fapta nu mai este prevăzută de legea penală.
– Legea penală nu se aplică faptelor săvârșite sub imperiul legii vechi, dacă nu mai sunt prevăzute în legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative și a măsurilor de siguranță, pronunțate pe baza legii vechi, precum și toate consecințele penale ale hotărârilor judecătorești privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.