În contextul declanşării în luna august a procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a pus în discuţie legalitatea numirii acestuia.
”Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul (n.r. Raluca Prună) a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce preşedintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii şi nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie. Nu găsesc explicaţia. În dosarul de candidatură de atunci nu a existat niciun document referitor la califcativul foarte bine la ultima evaluare. Lipsea calficativul evaluării pe ultima perioadă”, a declarat ministrul Justiției în luna august.
Trei luni mai târziu, același Tudorel Toader, perfect conștiet de obligația președintelui de a verifica legalitatea numirii și mai ales după ce chiar el îi imputase acestuia că l-a numit pe Augustin Lazăr în funcția de procuror general cu dosarul incomplet, fără „ultima ievaluare”, ministrul Justiției susținând că evaluarea prezentă la dosar era mai veche de trei ani, termenul obligatoriu la care se reevaluează magistrații, transmite președintelui Klaus Iohannis un dosar incomplet.
Întrebat dacă se gândește să o propună pentru a doua oară pe Adina Florea în funcția de procuror-șef al DNA acesta a spus că mai întâi trebuie să citească motivarea și abia apoi va lua o decizie.
„Să citesc dosarele, să văd despre ce e vorba, motivarea, după, văd cum voi proceda. Eu vă răspund față de ce a motivat președintele”, a spus ministrul Toader.
Toader știa perfect că din dosar lipsea avizul CNSAS pentru că tocmai ce căsăpise legea cu pricina printr-o ordonanță de urgență concepută chiar de el. Așa că dacă o voia pe Adina Florea la DNA introducea în dosar pe 15 octombrie 2018 și decizia emisă de CNSAS în 2009 de necolaborare cu Securitatea. Dosarul Adinei Florea a fost transmis președintelui exact în ziua de 15 octombrie, zi în care, la ora 9, premierul Dăncilă a aprobat ordonanța de urgență a lui Toader prin care acesta încerca să „curețe” DNA de procurorii incomozi și prin urmare nu mai avea nevoie de Adina Florea la DNA, procuroarea Florea depunându-și candidatura trei zile mai târziu pentru un post de procuror în cadrul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție unde a și fost admisă.
Pervers Tudorel?