Home Actualitate De ce Victor Ponta nu poate stopa scurgeri de milioane de euro...

De ce Victor Ponta nu poate stopa scurgeri de milioane de euro de la TVR

DISTRIBUIŢI

În timp ce mii de angajați ai TVR vor fi dați afară, din bugetul televiziunii de stat se cheltuiesc aiurea milioane de euro anual pe drepturi de autor. Iar cea mai tare situație este că doctorul în drept Victor Ponta, premierul țării, nu va îndrăzni în veci să taie scurgerile respective, veți vedea imediat de ce. La conducerea ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) a fost pusă anul trecut o penelistă înfocată, Adriana Donțu, la recomandarea fostului ministru al Culturii, Mircea Diaconu. Fost prefect PNL de Brașov, soție de deputat PNL, madam Donțu, care n-are nici în clin nici în mânecă cu drepturile de autor, a avut se pare un singur și suficient atu la numirea în fruntea ORDA – înregimentarea politică. Sub domnia sa, ca directoare adjunctă, a numit-o pe Irina Lucan Arjoca, care fusese, până la primirea acestui post de conducere, angajată a Televiziunii Române, la departamentul „Drepturi de Autor“. Mai luați în considerare faptul că în momentul de față Televiziunea Română este dată în USL, la împărțeala politică,  chiar PNL-ului, președintele SRTV fiind liberalul Claudiu Săftoiu. Ce legătură au aceste coincidențe politice? Păi cam au, pentru că, spun surse din ORDA, se urmărește mascarea unui tun dat TVR-ului. Iată despre ce este vorba. În martie 2012, ORDA, condusă la acea dată de avocatul Robert Bucur, a depus la DNA o plângere prin care prezenta o frumoasă schemă prin care au fost stoarse de la televiziuni în jur de  11.000.000 euro. Cităm din plângere: „Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM) a încasat fără temei legal, începând cu anul 2007, aproximativ 56.000.000 RON de la societățile comerciale care dețin și utilizează posturi de televiziune în România și de la televiziunea publică.
 CREDIDAM – prin reprezentanții săi – avea obligația, conform prevederilor art.130 alin 1) lit. b) din Legea nr. 8/1996 – privind dreptul de autor și drepturile conexe, să elaboreze metodologii și să inițieze, încă din anul 2007, procedurile de negociere, însă nu a pus în aplicare această prevedere legală, dar a încasat fără temei legal suma de 56.000.000 de lei. În aceste condiții, deși nu există aceste metodologii prin care să fie stabilite tarifele ce trebuie plătite de către utilizatori (în acest caz societățile de televiziune, inclusiv televiziunea publică), încă din 2007 CREDIDAM a încasat, repartizat și cheltuit sumele care constituie comisionul pentru sumele respective  (n.r. în jur de 15%) fără a avea temei legal în acest sens, prezentând ca reale situații neadevărate, în vederea încheierii și executării unor contracte care nu ar fi fost încheiate și executate în condiții normale, în scopul obținerii unor sume de bani fără temei legal.“
Avocatul Robert Bucur, fost director ORDA: „Se pare că TVR este o vacă ușor de muls în continuare, în ciuda greutăților din buget.“
Cu alte cuvinte, din 2007 până în 2012 TVR-ul a cheltuit în fiecare an câteva milioane de euro, acordate ilegal, după ureche, unui organism care se ocupă cu strângerea de fonduri aferente drepturilor de autor. Contactat telefonic, avocatul Robert Bucur, fostul director al ORDA, specialist în domeniul drepturilor de autor, ne-a declarat: „Ce s-a întâmplat cu CREDIDAM-ul, cu aceste încasări după bunul plac, este o situație care ar trebui analizată la cel mai înalt nivel. Timp de șase ani au încasat în jur de 11.000.000 euro în mod ilegal, constituie infracțiune clară. Din această sumă, cea mai mare parte a fost obținută de la TVR. Nu vă pot spune exact cât din această sumă a plătit TVR-ul, dar știu că majoritatea banilor, de ordinul câtorva milioane de euro, plătiți astfel, ilegal, provin de la TVR. Eu am dorit stoparea acestei găuri la bugetul TVR, dar, din câte am auzit, situația e departe de a fi rezolvată. Se pare că TVR este o vacă ușor de muls în continuare de către ong-uri gen CREDIDAM, în ciuda greutăților din buget.“

„Vaca TVR“ se mulge în continuare, în timp ce o turmă de 800 de angajați sunt dați afară

Problema persistă și în momentul de față, după cum ne-au declarat surse din ORDA, fiind depus luna trecută un nou denunț, de către un fost angajat ORDA,  în care se spune că noua conducere penelistă avantajează CREDIDAM-ul în detrimentul TVR-ului. Televiziunea Română, se spune în proaspătul denunț, a plătit și plătește în continuare câteva milioane de euro anual către CREDIDAM, fără ca să fie tocmai invers, CREDIDAM-ul să restituie TVR-ului sumele încasate anterior, timp de cinci ani, fără temei legal. Este cu atât mai uimitoare situația cu cât, așa cum spuneam mai devreme, directoare adjunctă a ORDA, numită de curând, este fix o fostă angajată a TVR, de la „Drepturi de autor“, deci care știa cu siguranță situația semnalată oficial de fostul director, Robert Bucur. Deși ORDA are serviciu juridic specializat pe drepturi de autor, tocmai în cazul care privește încasările ilegale de la televiziune ale CREDIDAM, conducerea ORDA a decis să fie reprezentată în instanță de un avocat… din exteriorul instituției. Este vorba de Iulian Coșulețu, avocat din Brașov, deci concitadin cu directoarea generală a ORDA, Adriana Donțu, ceea ce e, nu-i așa, o calitate care poate să fie peste un întreg serviciu juridic experimentat pe legislația dreptu­rilor de autor.
Peste câteva zile, în jur de 800 de angajați ai TVR vor fi disponibilizați. Ar fi putut fi plătiți cu milioanele de euro cheltuite aiurea vreme de șase ani, care se pot recupera dacă ORDA își face treaba. Adică dacă Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (n.r. condus de un membru PNL) ar stopa în instanță această situație. Vrea liberala Andreea Donțu, de la ORDA, să-i facă probleme la buget liberalului Claudiu Săftoiu, șeful TVR sau poate or fi înțeleși să pună pe butuci TVR-ul și mai tare? Unde se duc milioanele de euro cheltuite fără temei legal? Iau calea unor buzunare de partid? La aceste întrebări ar putea răspunde Corpul de Control al premierului Ponta. Dar probabil că nu va fi niciun control dictat vreodată de Victor Ponta la ORDA, dintr-un motiv simplu: singura instituție din România care poate să-l acuze penal pe „dottore“ Ponta că și-a plagiat lucrarea de doctorat este chiar ORDA. Acuze morale, muștruluieli didactice, îi pot aduce forurile universitare, persona­litățile academice, dar de acuzat penal nu o poate face decât ORDA. Deci, după cum v-ați dat seama, TVR-ul va rămâne cel mai probabil,  și cu banii luați, și cu angajații afară dați din cauza acestui cerc politic vicios, în care Ponta nu va risca în fața „colegilor“ peneliști.

Alexandru CĂUTI?ê?£

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.