Academia Română invită publicul joi, 19 ianuarie 2023, la conferinţa „De la Euclid la Einstein: 2000 de ani de geometrie”, susţinută de prof. univ. Liviu Ornea, cadru didactic al Universităţii din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17, şi se înscrie în seria de conferinţe cu public „Ora de ştiinţă”, iniţiată de Academia Română.
Matematicianul Liviu Ornea îşi propune să arate în ce măsură reuşeşte matematica şi, în special, geometria ca ştiinţă să descrie lumea reală, aşa cum o percepem. Prezentând epopeea naşterii geometriei neeuclidiene, de la Euclid la Riemann, trecând prin Gauss, Bolyai şi Lobacevski, profesorul Ornea va explica modul în care este folosită geometria riemanniană în teoria relativităţii lui Einstein. Dedicată momentelor esenţiale din istoria matematicii, conferinţa încearcă să răspundă întrebării: „Dacă există mai multe geometrii, care dintre ele este cea adevărată?”
Evenimentul va fi moderat de acad. Marius Andruh, vicepreşedinte al Academiei Române, şi va cuprinde o sesiune de întrebări şi răspunsuri, la care publicul este invitat să participe.
Liviu Ornea (n. 1960) este matematician, profesor al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de matematică şi informatică, şi cercetător la Institutul de matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române. A publicat peste 80 de articole de geometrie diferenţială, două monografii de specialitate şi două cursuri universitare. A conferenţiat şi a participat la proiecte de cercetare în numeroase institute şi universităţi din lume. Începând cu anul 2005, prin rubrica „Bifurcaţii” din revista „Observator cultural”, devine o prezenţă constantă în spaţiul public, iar o parte dintre eseurile publicate în paginile revistei sunt reunite în volumele Varietăţi conexe şi Bifurcaţii.
Pe lângă cercetările în domeniul matematic, profesorul Ornea realizează cronici teatrale şi traduce scrieri de literatură, istorie, dar şi filosofia şi istoria matematicii din limbile franceză (Leon Polyakov, Jean-Claude Grumberg, Gilles Zenou, Cedric Villani) şi italiană (Alberto Moravia, Antonio Tabucchi, Helena Janeczek, Paolo Zellini, Piergiorgio Oddifreddi, Giorgio Parisi). În 2020 a debutat în proză cu volumul Viitorul anterior, iar în anul 2022 a publicat primul roman, Viaţa ca o glumă proastă.
Ciclul de conferinţe „Ora de ştiinţă” propune întâlnirea specialiştilor din diverse domenii cu publicul larg şi crearea unei platforme de discuţii între cercetători, profesori, studenţi, jurnalişti şi toţii pasionaţii de cunoaştere. Organizate în spaţiul Academiei Române, conferinţele sunt structurate în două părţi, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.
Intrarea este liberă.