Home Actualitate De la Nairobi la București via Amsterdam, Boldea a aterizat direct în...

De la Nairobi la București via Amsterdam, Boldea a aterizat direct în arest

DISTRIBUIŢI

Deputatul Mihail Boldea a ajuns ieri în România și a fost depus în arestul Poliției Capitalei, după ce la Înalta Curte de Casați și Justiție (ÎCCJ) s-a trecut de procedura identificării și i s-a confirmat mandatul de arestare emis săptămâna trecută. Magistrații au decis ca el să fie arestat pentru 30 de zile și să fie transferat în arestul IPJ Galați. Boldea a ajuns la București marți cu o cursă a liniilor aeriene olandeze. El a plecat din Nairobi luni seara, însoțit de repezentanți ai autorităților române, reușind să evite o eventuală arestare din partea poliției kenyene, care ar fi trebuit să pună în aplicare mandatul de arestare transmis prin Interpol. Plecarea lui a fost posibilă în aceste condiții, întrucât s-a făcut sub prevederile Convenției ONU împotriva criminalității transfrontaliere, în vigoare din 2000, și la care România și Kenya sunt parte. De la Nairobi, Boldea a ajuns la Amsterdam de unde s-a îmbarcat la bordul unei curse KLM. În jurul orei 13.00 el a ajuns pe Aeroportul Otopeni, fiind preluat de la avion de o dubă de poliție și dus direct la ÎCCJ.

Secretara deputatului se plânge că a fost supusă la presiuni de procurori

ÎCCJ a judecat ieri și recursurile la măsura arestări preventive depuse de șase persoane implicate în dosar, respectiv de Elena Petrea, secretara cabinetului de avocatură al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vrânceanu, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică și Ștefan Lazăr. În afara celor șase, în dosar mai sunt cercetate în libertate, cu interdicția de a părăsi localitatea, fostul subprefect de Galați Aura Luchiniuc și avocata Mihaela Bolboceanu. Aceasta din urmă a declarat ieri la ÎCCJ că a avut „o relație de amiciție mai apropiată” cu Mihail Boldea care a durat doi ani și că l-a substituit ca avocat în peste o sută de dosare ale acestuia. De asemenea, magistrații ÎCCJ au respins recursurile procurorilor la decizia Curții de Apel Galați, de a le lăsa în libertate pe Aura Luchiniuc și pe Mihaela Bolboceanu. Secretara lui Boldea,  Elena Petrea, le-a declarat judecătorilor că ea este nevinovată și că nu a știut niciun moment jocurile pe care le-a făcut avocatul Boldea, precizând că ea nu a făcut altceva decât să redacteze ce-i cerea deputatul. "Am scris o cerere pentru obținerea unui certificat de grefă; avocatul Boldea mi-a dictat și eu am scris. Nu-mi amintesc ce conținea și nu știu pentru ce trebuia folosită", a explicat Petrea, precizând că de traseul documentelor s-a ocupat mai departe Boldea. Petrea a spus că pe parcursul audierilor de la DIICOT Galați din 17 martie ar fi fost supusă la "presiuni inimaginabile", procurorul de caz și un judiciar amenințând-o în repetate rânduri că-i vor fi arestați soțul și copii și că nu vor mai ieși din pușcărie.

Recapitularea faptelor

Potrivit procurorilor DIICOT, sunt date și indicii în legătură cu participația penală a deputatului Mihail Boldea, în perioada 2006 – 2011, în obținerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situația juridică reală a acestora ori existenței unor convenții comerciale în ceea ce privește bunurile. Pentru obținerea foloaselor materiale injuste, în perioada 2006 – 2008, deputatul Boldea ar fi constituit un grup infracțional organizat împreună cu persoanele arestate în dosar. Anchetatorii spun că Boldea a determinat alte persoane să falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotărâri, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primăria municipiului Galați, de la Arhivele Naționale – Direcția Județeană Galați sau de la Trezoreria municipiului Galați. Ulterior, aceste documente au fost folosite în fața instanțelor de judecată ori a altor instituții și autorități în vederea obținerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile din municipiul Galați. Prejudiciul este estimat la peste un milion de euro. Totodată, procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva lui George Ștefan Boldea, fratele mai mic al deputatului Mihail Boldea – care a fost audiat ieri din nou la DIICOT -,  și a tatălui acestuia, Gheorghe Boldea, pentru spălare de bani. Anchetatorii spun că Mihail Boldea, în urmă cu o lună, și-a vândut casa în care locuia tatălui său, iar fratelui i-a donat trei apartamente.    

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.