Ministri survoland -zona afectata- si reuniune de urgenta la Palatul Victoria. Nu, nu s-au intors inundatiile, nici nu a reizbucnit gripa aviara. O uriasa pata de petrol depistata pe cursul Dunarii a adunat, ieri, in cadrul unei videoconferinte, reprezentanti ai guvernului si autoritati din zonele afectate de accident. Dupa ce sarbii au recunoscut ca poluarea provine de pe teritoriul lor, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut autoritatilor de resort din Serbia, prin ambasadorul acestei tari la Bucuresti, sa ia toate masurile pentru limitarea efectelor dezastrului. -I-am cerut ambasadorului sa ceara de urgenta autoritatilor sarbe sa ia toate masurile care se impun intr-o relatie de buna cooperare. I-am explicat ca daca Serbia are obiective legate de aderarea la Uniunea Europeana, trebuie sa se comporte ca un stat european. Obligatiile primare sunt acelea de a se informa si de a actiona pentru limitarea efectelor, iar in cazul in care este nevoie, sa ne ceara ajutorul, pentru ca suntem gata sa punem la dispozitie toate mijloacele de care dispunem-, a precizat Tariceanu. Premierul a mai cerut autoritatilor sarbe sa furnizeze informatii despre natura produselor petroliere, considerand ca actiunea de combatere depinde intr-o masura esentiala de tipul de produs. Dupa ce a survolat zona afectata, intre localitatile Corabia si Bechet, ministrul mediului, Sulfina Barbu, a constatat ca pe malul bulgaresc -nu prea s-a actionat-. Pentru a reduce efectele poluarii si a impiedica extinderea acesteia, au fost aduse mai multe baraje de la Timisoara. Ministrul mediului a precizat ca incidentul a fost provocat de o companie privata din Serbia, iar Comisia de protectie a Dunarii va intocmi un raport, in urma caruia se va stabili cat trebuie sa plateasca fiecare tara riverana. Pentru limitarea dezastrului, partea romana a folosit, pana in prezent, peste sapte tone de de material absorbant, un kilogram avand pretul de 3,5 euro. Au mai fost folositi 900 m de baraj, pretul unui metru liniar fiind de 100 de euro. Totodata, reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor au anuntat ca se ia in calcul inchiderea circulatiei fluviale, dupa ce unda de poluare cu produs petrolier din zona romaneasca a ajuns la peste 50 de kilometri.
Autoritatile romane sunt ingrijorate de atitudinea Serbiei in problema poluarii Dunarii, premierul Calin Popescu Tariceanu acuzand autoritatile sarbe de neimplicare. In trening si adidasi, ministrul mediului, Sulfina Barbu, a venit, ieri seara, la guvern pentru a-i prezenta primului ministru situatia de pe malul Dunarii. La randul sau, premierul le-a transmis instructiuni precise prefectilor din judetele traversate de Dunare. -Daca Serbia are ca obiectiv intrarea in Uniunea Europeana trebuie sa se comporte ca un stat european si sa coopereze-, i-a spus Tariceanu ambasadorului Serbiei la Bucuresti. Acesta a precizat ca trebuie stabilita natura produsului petrolier care a ajuns in Dunare pentru ca actiunea de combatere a poluarii sa fie eficienta.
Mediul va cere sprijinul Ungariei si Austriei
-Vom cere sprijinul Ungariei si Austriei in cazul in care utilajele romane si bulgare nu vor face fata situatiei de pe Dunare-, a mai spus acesta. Produselor petroliere deversate in Dunare au fost depistate ca provenind de la un depozit al Companiei petroliere din Prahovo. Sulfina Barbu a precizat ca va cere despagubiri pentru -costurile mobilizate- in inlaturarea efectelor. Ea a precizat, in videoconferinta de ieri a guvernului, ca fiecare prefect a primit inca din cursul noptii de marti spre miercuri planuri de actiune cu etapele care trebuie urmate in astfel de situatii. Mai multe scrisori de informare privind modul de actiune a autoritatilor romane au fost transmise si la Comisia Dunarii a statelor riverane. Autoritatile au trimis deja in zona doua nave de depoluare, in portul Constanta aflandu-se alte doua astfel de ambarcatiuni disponibile. Autoritatile sarbe au recunoscut ca s-a produs o scurgere a unei cantitati -nedeterminate- de petrol in Dunare, de la un depozit al Companiei petroliere sarbe (NIS) din Prahovo (sud-est), conform unui comunicat al Ministerului sarb al Agriculturii, Padurilor si Gospodaririi Apelor.
Operatiuni de depoluare
Autoritatile romane vor incepe, azi, operatiunile de depoluare a petei de petrol de pe Dunare, dupa ce in zona Cernavoda a fost deja trimis un complex de depoluare. Informatia a fost confirmata de Ion Lungeanu, directorul tehnic al Administratiei Porturilor Dunarii Maritime (APDM), care a spus ca actiunea a fost dispusa de ministrul Sulfina Barbu si -complexul de depoluare va fi pozitionat la noapte in zona Cernavoda, urmand a fi mutat dupa necesitati-. Conform specialistilor, complexul de depoluare este o nava specializata in curatarea apelor de produse petroliere sau reziduuri industriale, avand o capacitate de lucru de 60 mc/h. -Nu stim, deocamdata, dimensiunile poluarii, asa ca nu putem face o estimare a timpului necesar indeplinirii activitatii-, a spus Lungeanu, intrebat fiind cat va dura actiunea de indepartare a petei de petrol lunga de circa 50 de kilometri si lata de 60 – 200 de metri, ajunsa, ieri dimineata, in zona oraselor Bechet si Corabia.
De altfel, si autoritatile bulgare au fost alertate, anuntand ca vor lua masuri de indepartare a petei de petrol care avanseaza pe Dunare si care a poluat apele fluviului pe o lungime de circa o suta de kilometri.