Judecătorii supremi au decis vineri seara să respingă contestația lui Cristian Plută, fost director general al ASSMB, la prelungirea arestării preventive în dosarul în care DNA îl acuză de corupție. Dacă Plută se bucură de prezumția de nevinovăție până la o eventuală decizie definitivă a instanței, pentru denunțătoarea din dosar, Oana Sivache, directoarea generală a instituției, vinovăția acestuia ar trebui să fie clară și fără nicio îndoială, așa cum rezultă din stenograme și din banii predați de Sivache.
Prin urmare, dacă Sivache nu l-ar concedia imediat pe Plută, ar însemna că deși are posibilitatea legală să o facă, Sivache ori vrea să lucreze după eliberare cu un corupt, ori nu e convinsă că Plută este vinovat.
Cum a decis Sivache să-l denunțe pe Plută vom afla după trimiterea în judecată, deocamdată din actele întocmite de DNA pentru mandatele de arestare nu rezultă decât că USR-ista s-a codit două luni dacă să-l denunțe sau nu pe Plută care-i oferise și ei peste 200.000 EURO. Detalii AICI.
Plută a fost numit în martie 2022 la șefia ASSMB , Sivache fiind adjuncta sa, prin decizia lui Vlad Voiculescu, președintele USR București. Un an mai târziu, Vlad Voiculescu își folosea influența ca lider de partid și făcea rocada între Sivache și Plută. Așteptăm acum ca Voiculescu să-i ceară protejatei sale să-l concedieze pe Plută pentru că altfel, după două trei luni, acesta se va întoarce la instituția de stat să-și continue activitățile, infracționale sau nu.
Ce prevede Codul Muncii
Legea 53/2003, Codul Muncii, prevede la articolul 61 că angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului în următoarele situații:
…
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condițiile Codului de procedură penală;
…
Cum Plută este arestat preventiv de mai mult de 30 de zile, al doilea mandat de 30 de zile fiind unul definitiv, Sivache poate dispune concedierea acestuia din ASSMB.
Chiar dacă acesta va fi achitat la finalul procesului, ASSMB nu va putea fi obligat nici la reintegrarea în muncă şi nici la
plata despăgubirilor, răspunderea pentru salariul revenind Statului Român în temeiul art. 539 din Codul de procedură penală.
Totodată, salariatul are obligaţia de a comunica angajatorului său că a fost arestat preventiv, în temeiul art. 39 alin.(2) lit. b) din Codul muncii care consacră obligaţia de respectare a disciplinei muncii, dar şi în virtutea principiului bunei sale credinţe, prevăzut de art. 8 alin. (1) din acelaşi act normativ.