Home Actualitate De Pasti, se inmultesc hotii de buzunare

De Pasti, se inmultesc hotii de buzunare

DISTRIBUIŢI

Sutii sau hotii de buzunare au, ca orice breasla, perioadele lor de prosperitate. Acestea apar atunci cand oamenii cinstiti poarta asupra lor sume mai mari de bani decat de obicei, adica in preajma sarbatorilor. Cum, de Pasti, fiecare scoate bani frumosi din buzunare, n-ar strica sa fiti mai atenti ca de obicei la cei care va inghesuie in autobuze sau in locuri aglomerate. Hotii de buzunare se imbraca, de obicei, destul de bine, sunt curati, chiar eleganti. Tinuta decenta a acestora este special aleasa pentru a nu bate la ochi si a poza in cetateni onorabili. Mana cu care opereaza este mascata intotdeauna cu o plasa, o punga, o haina, un ziar sau o sapca. Daca aceste obiecte nu-si gasesc rostul in raport cu vremea din ziua respectiva sau cu tinuta generala a individului, atunci acesta devine suspect.

Urechile ciulite la discutiile ciudate

Un alt element de identificare a lor este limbajul specific. Argoul folosit de suti este extrem de colorat. Astfel, in argoul lor, -coaja- inseamna portofel, -plosca- – geanta, -moara- – ceas, -spital- – palton, -lustra- – palarie, -caldura- – buzunarul interior al hainei, si -scarfa- – mana. Hotii de buzunare si-au creat expresii care ar putea oricui sa dea de gandit. Daca cineva aude cuvintele -dus, cep, cantat, loc curat pe dreapta sau pe stanga, ia-i fata, tine tira pe Primarie sau da-mi tira mie-, poate fi sigur ca individul respectiv este pus pe furtisaguri.

Atacul clasic in magazine

In general, cand magazinele sunt aglomerate, apar si hotii. In aceste spatii, femeile sunt cele care fura, dar de cele mai multe ori in complicitate cu barbatii. Putini sunt hotii de buzunare care actioneaza singuri. Ei formeaza de cele mai multe ori echipe, rolul fiecaruia fiind bine definit. De exemplu, unul dintre hoti provoaca inghesuiala, altul sustrage portofelul sau ceasul, iar cel de-al treilea, plasat in spate, primeste obiectul furat, pentru a evita ca actorul principal sa fie prins. Daca totusi victima sesizeaza furtul, cel care a primit obiectul furat il va arunca imediat pe jos, indiferent daca se afla intr-un autobuz sau intr-un magazin.

Cum ne ferim

Pentru a nu deveni victimele acestei categorii de infractori, trebuie tinut cont de mai multe aspecte. In primul rand, banii se pastreaza in buzunarul interior al hainei, nu toti in acelasi loc si nu impreuna cu actele. Cei care au asupra lor sume mari de bani trebuie sa mai fie insotiti de o persoana. Femeile trebuie sa-si protejeze in permanenta poseta, tinand-o spre fata. La urcarea in autobuz, dar si pe parcursul calatoriei, este necesara atentia la persoanele care provoaca busculade sau sunt in grupuri mai mari.

Daca pleci de Pasti, ai grija cum iti lasi locuinta

Multi dintre romani vor folosi, cu siguranta, minivacanta de Pasti pentru a-si vizita rudele sau a petrece cateva zile intr-o statiune. Pentru astfel de persoane, inainte de plecare, exista o prioritate: sa-si asigure locuinta impotriva hotilor. Spargerile de locuinte sunt printre cele mai neplacute evenimente care se pot intampla unei familii, pentru ca agoniseala de-o viata, obiecte extrem de valoroase sau cu valoare sentimentala, poate disparea pentru totdeauna.

Politistii au cateva sugestii

Riscurile de a pati o astfel de nenorocire sunt mai mici daca urmati cateva reguli, sugerate de Politie. In primul rand, solicitati sprijin pentru supravegherea locuintei tuturor celor cunoscuti, de preferinta pensionarilor, femeilor de serviciu, persoanelor care au copii in ingrijire. Cand vedeti o persoana in curtea vecinului sau la usa lui, nu va sfiiti sa intrebati pe cine cauta. Dati-i de inteles ca il puteti anunta oricand pe proprietar de prezenta oricarui vizitator. Solicitati-i vizitatorului cat mai multe date (nume, adresa, telefon) si daca nu este -de-al casei- sau nu are o calitate oficiala, ganditi-va bine pe cine ar trebui sa sunati. Nu divulgati oricui date despre vecinii dumneavoastra, despre programul lor de lucru. Sfatuiti-va copiii sa procedeze la fel.

Vecinii, sistemele-surpriza de protectie

Nu tolerati prezenta in preajma imobilelor a vanzatorilor ambulanti, a cersetorilor sau a persoanelor cu infatisare sau comportament suspect. Retineti orice amanunt bizar, retineti semnalmentele persoanelor sau numerele de inmatriculare ale autovehiculelor suspecte. Daca suspiciunile dumneavoastra capata un contur precis, sunati imediat la Politie. Nu lasati corespondenta sa se adune in cutia de scrisori, ea constituind un indiciu asupra absentei dumneavoastra de la domiciliu. Rugati un vecin sa verifice zilnic cutia de scrisori. Daca lipsiti mai multe zile de acasa, lasati cateva jaluzele coborate pe jumatate si o fereastra deschisa. Evitati sa conferiti locuintei un aspect exterior uniform.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.