Doamnelor şi domnilor preşedinţi, senatori, deputaţi,
Subscrisa, Sindicatul Salariaţilor din Radio România, formaţiune legal constituită la nivel de instituţie SRR şi afiliată Federaţiei CulturMedia şi CNS Cartel Alfa, facem un apel la deblocarea situaţiei fără precedent, deosebit de grave, în care se află instituţia noastră:
În data de 28 octombrie a încetat mandatul directorului general interimar pentru Radio România. Vineri, 29 octombrie, Parlamentul a declanşat procedura de numire a noului Consiliu de Administraţie.
Între timp, Societatea Română de Radiodifuziune nu are conducere curentă, deoarece inclusiv o parte dintre membrii Comitetului Director nu mai au mandate, întrucât delegaţia pentru funcţia de conducere în SRR a încetat.
Instituţia se află practic într-un vid organizaţional şi legislativ, care împiedică plăţile curente, plata salariilor, alte măsuri curente necesare pentru funcţionarea Radio România.
Mai mult, potrivit legii 41/1994, instalarea unui Consiliu de Administraţie presupune, pe de-o parte, numirea a 11 membri titulari şi 11 supleanţi din partea Preşedinţiei, Guvernului, partidelor politice parlamentare şi a 2 membri titulari şi 2 supleanţi din partea salariaţilor. Organizarea alegerilor pentru numirea celor doi membri din partea salariaţilor este, potrivit legii, atributul conducerii SRR:
Articolul 18 (1) Conducerea serviciilor publice de radiodifuziune şi de televiziune, în cadrul fiecărei societăţi, este asigurată de: a) consiliul de administraţie; b) directorul general; c) comitetul director.
(2) Consiliul de administraţie se organizează pentru fiecare societate şi este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte.
Potrivit aceleiaşi legi, alegerea celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie se face prin vot secret, într-un scrutin organizat de conducerea societăţii. Or, neexistând conducere, scrutinul intern nu poate fi organizat.
Articolul 19
(d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective ;
Preşedintele director general este ales dintre membrii Consiliului de Administraţie. Dacă nu se organizează alegeri pentru reprezentanţii salariaţilor, procedura este viciată şi, de asemenea este încălcat dreptul constituţional de a alege şi a fi ales, atât în ce priveşte Consiliul de Administraţie, cât şi preşedintele director general.
De aceea, stimaţi membri ai Parlamentului, chiar în ziua în care Radio România împlineşte 93 de ani de la înfiinţare, vă solicităm să dispuneţi, potrivit prerogativelor legale, măsurile necesare, astfel încât, până la instalarea noului Consiliu de Administraţie, conducerea Radio România să poată fi asigurată.
Cu stimă,
Biroul Operativ al Sindicatului Salariaţilor din Radio România
1.11.2021
N-am înțeles de ce se încheie cu stimă mesajul.
Pentru ca radio-romania nu este o societate care functioneaza dupa regulile unei economii de piata ci cu finantare de la guvern,adica au ciripit sindicalisti RTV ceva dar ei stiu ca angajati in numele carora au vorbit nu sunt platiti dupa veniturile pe care le realizeaza RTVeul.
Defapt daca sar autofinanta radioul sindicalisti acestei institutii nu ar avea dece sa se duca „cu jalba la imparatie”.
SRR ARE BUGET DE 100 ML DE EURO pe AN;
PENTRU CE? CE PRODUCTIE AU? CINE MAI ASCULTA SRR?
NIMENI… DESIGUR
SALARIILE LA CONDUCERE SUNT DE LA 2000 DE EUROI LUNAR.
HAI SICTIR SRR