Home Actualitate De ziua lui Ion Iliescu, Romania va primi o noua sentinta CEDO

De ziua lui Ion Iliescu, Romania va primi o noua sentinta CEDO

DISTRIBUIŢI


Ziua de nume a presedintelui Ion Iliescu va aduce un nou -cadou- romanilor care au mari sanse sa primeasca din partea judecatorilor Curtii Europene a Drepturilor Omului o noua condamnare. Astfel, maine, de Sfantul Ion, un nou dosar in care statul roman este dat in judecata de proprietarii unui imobil nationalizat de regimul comunist, care a facut obiectul unuia dintre faimoasele recursuri in anulare intentate de Parchetul General al Romaniei intre 1995 si 1997, se va afla pe masa judecatorilor CEDO. Tinand cont de modul in care au fost solutionate pana in acest moment dosarele, statul roman va trebui sa plateasca o despagubire in valoare de un milion de dolari familiei Nasta, care revendica imobilul de pe Bd. Kiseleff, aflat in prezent in proprietatea Muzeului National de Arta.

Indicatiile costisitoare ale lui Ion Iliescu

Pana in acest moment, CEDO a condamnat Romania la plata unor daune de peste doua milioane de dolari, toate relele plecand de la un discurs, din 1994, al lui Ion Iliescu, prin care a recomandat instantelor de judecata sa faca in asa fel incat sa nu mai restituie fostilor proprietari imobilele nationalizate de comunisti. Dupa ce au primit indicatii pretioase de la presedinte, pe 2 februarie 1995, sectiile unite ale Curtii Supreme de Justitie s-au intrunit pentru a reglementa jurisprudenta in procesele de revendicare. Mai exact, au decis ca instantele de judecata nu au competenta de a dispune restituirea imobilelor nationalizate, adica sa se pronunte in legatura cu invaliditatea titlurilor detinute de stat asupra acestora. Pana in acel moment, tribunalele dadeau de regula castig de cauza fostilor proprietari, recunoscandu-le titlul de proprietate avut inainte de nationalizare in defavoarea celui al statului roman, obtinut in urma Decretului 92/1950, asa incat buna parte din fostii proprietari obtinusera sentinte definitive date de instantele inferioare prin care erau repusi in drepturi. In urma hotararii sectiilor unite ale CSJ, au fost declarate recursuri in anulare, iar hotararile tribunalelor au fost anulate.

Trei voturi au facut diferenta

Judecatorii celor cinci sectii reunite au adoptat hotararea cu 25 de voturi pentru si 22 impotriva. Varful de lance in aplicarea indicatiilor presedintelui si adept al recursurilor in anulare a fost Costache Ivanov, presedintele sectiei civile, cea care, de altfel, a sesizat, potrivit art. 25, litera d din Legea 56/1993, sectiile reunite. Ivanov, actualmente secretar de stat in Ministerul Justitiei, acelasi care a trimis in anul 2001 faimoasele circulare catre curtile de apel din tara, prin care recomanda o grija sporita fata de chiriasi, a fost si cel care a redactat atunci hotararea. In prezent, pe rolul CEDO mai sunt inca 60 de procese, iar deciziile CEDO sunt obligatorii, pentru fiecare sentinta nepusa in aplicare in termen de trei luni statul fiind obligat sa achite penalitati de 3,36%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.