Chiar daca nu reprezinta deloc o avere, ajutoarele sociale primite de la stat sunt, desigur, mana cereasca pentru foarte multi oameni sarmani. Pentru unele familii, acest sprijin inseamna o mana intinsa pentru depasirea unei perioade mai dificile. Pentru altele, insa, ajutorul de la stat este tot ce-si doresc, complacandu-se mai degraba in postura de asistati decat in cea de salariati. Si la ce sa munceasca, atat timp cat diferenta dintre veniturile unei familii de patru persoane, in care amandoi sotii lucreaza, difera destul de putin fata de cele ale uneia asistata?!
Sa luam, spre exemplu, o familie cu doi copii, in care ambii soti lucreaza, iar venitul lor lunar net este de doua milioane de lei de fiecare. La cele patru milioane se adauga alocatiile de 130.000 lei de fiecare copil, plus alocatia suplimentara de 50.000 lei, cuvenita familiilor cu mai multi copii. Rezulta astfel, cel putin teoretic, un total de 4.310.000 lei, respectiv cate 1.032.000 lei pe membru de familie. In aceste conditii, familia respectiva nu mai poate primi decat ajutorul pentru caldura, care in cazul lor va fi de 420.000 lei, pentru fiecare luna de iarna. Astfel, veniturile acestei familii se vor ridica, in anotimpul friguros, la 4.680.000 lei lunar.
Exceptand ajutorul pentru caldura, o familie cu doi copii in care unul dintre soti este in somaj si celalalt castiga doua milioane de lei lunar este de doar 300.000 lei. Acest lucru rezulta clar din cateva simple calcule. Astfel, cele doua milioane de lei reprezentand leafa neta a unuia dintre soti, plus cele aproximativ 600.000 lei indemnizatia de somaj a celuilalt, fac dintr-o data 2,6 milioane. La acest venit se adauga, cum e si firesc, cele 260.000 lei alocatiile copiilor si 50.000 lei alocatia suplimentara. Familia respectiva mai are dreptul la un ajutor de caldura de 700.000 lei, plus un ajutor de rechizite de 200.000 lei de fiecare copil. Venitul total al acestei familii va fi de 4.010 milioane de lei, cu doar 300.000 de lei mai mic decat cel al unei familii in care ambii soti merg in fiecare zi la lucru.
Nemunca aduce bani
In acelasi timp, familia care nu are un venit sigur poate castiga din nemunca sume considerabile de bani, cel putin teoretic. Tot felul de ajutoare fac ca volumul venitului acestei familii sa ajunga la mai mult de jumatate din cel al unei familii in care ambii soti muncesc.
Unul dintre aceste ajutoare ar fi cel acordat de Primarie, care, in cazul unei familii de patru persoane, este in cuantum de 525.000 lei. Totodata, familia respectiva mai poate beneficia si de un ajutor de solidaritate pe o perioada de pana la sase luni. Acesta este acordat lunar din bugetul de stat si reprezinta circa 400.000 lei. Se mai adauga cele 260.000 lei reprezentand alocatiile copiilor, plus alocatia suplimentara de 50.000 lei, totalul preliminar fiind de 1.235.000 lei. Acesta se majoreaza simtitor cu cei 700.000 lei subventia pentru caldura si cu cei 400.000 lei ajutorul de rechizite pentru ambii copii. Rezulta ca familia asistata social poate castiga lunar 2.335.000 lei, adica ceva mai mult decat jumatate din cat se aduna in bugetul unei familii in care ambii soti muncesc. Totodata, familia care sta acasa beneficiaza de gratuitate la serviciile medicale, salariatii din celelalte familii trebuind sa le plateasca prin achitarea la Fondul asigurarilor de sanatate a unei contributii de 7% din leafa. La un salariu de doua milioane de lei, aceasta contributie este de 140.000 lei, pe care asiguratului social i-o achita statul.
Pe langa toate aceste ajutoare acordate familiilor asistate, se mai pot adauga si diverse ajutoare de urgenta, din partea autoritatilor locale sau centrale.