Hotărârea judecătorilor a fost luată în unanimitate, este definitivă și executorie
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a menținut, ieri, condamnarea de doi ani de închisoare cu executare pentru fostul prim-ministru Adrian Năstase, dată în dosarul „Trofeul Calității”, în care acesta a fost judecat pentru obținerea ilegală de fonduri pentru campania electorală pentru președinție din 2004. În plus, instanța a menținut și interzicea unor drepturi pentru Năstase, care nu a fost prezent ieri la citirea sentinței. ?ê?£edința de judecată a completului de cinci judecători a durat aproape șapte ore. Instanța a admis, în parte, pentru toți inculpații, recursul. Astfel, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a primit șase ani de închisoare, Marina Popovici cinci ani de închisoare, Bogdan Popovici șase ani închisoare, Irina Jianu, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, șase ani de închisoare, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC , cinci ani inchisoare. Spre deosebire de sentința din decembrie, a completului de trei judecători când s-a înregistrat o opoziței, decizia fiind luată prin vot de 2 la 1, de data aceasta, la completul de cinci judecători decizia a fost luată în unanimitate. Prin decizia de ieri, instanța a casat sențina din ianuarie prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare și, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică a faptei de care este acuzat. Pentru noua infracțiune reținută în cazul lui Năstase, judecătorii au hotărât ca fostul premier să fie condamnat tot la doi ani de închisoare cu executare. Decizia în dosarul Trofeul Calității este definitivă și urmează să fie pusă în executare. Vestea că fostul premier a fost condamnat la închisoare a fost preluată aproape imediat de presa internațională. Agenția France Presse a titrat ieri că sentița ÎCCJ este un „verdict rar în Europa împotriva unui fost șef de Guvern”.
Avocații fostului premier au uzat de toate prevederile legale
De-alungul procesului, început 2009, avocații lui Năstase au contestat tot ce putea fi contestat și au uzat de toate prevederile Codului Penal și Codului de Procedură Penală care le stăteau la dispoziție și au ridicat toate excepțiile posibile. Fără folos însă. Mai mult, au interpretat în favoarea lor până și cele mai mici evenimente sau cerințe din sala de judecată. La ultimul termen, au criticat în termeni duri comportamentul „nefiresc” al președintelui completului de trei judecători de la ICCJ, care a judecat în fond acest dosar, respectiv al judecătorului Ionuț Matei. Avocații au spus că acesta „a aplicat corecții corporale” unora dintre inculpații din dosar, dând-o ca exemplu pe Irina Paula Jianu, în cazul căreia, la unul din termene, magistratul ar fi dispus ca aceasta să stea în picioare pe parcursul audierilor, pe motiv că nu i-ar fi convenit că inculpata zâmbea în sala de judecată. Avocații au arătat că atitudinea ostilă a magistratului ar conduce lesne la ideea că acesta a avut o convingere deja formată înainte de a se pronunța în acest dosar. Totodată, ei au arătat că nu trebuie scăpată nicidecum din vedere situația judecătoarei Ioana Bogdan, o altă membră a completului de judecată care a decis condamnarea lui Năstase, care nu deține calitatea inamovibilității unui magistrat, pe motiv că pe numele ei nu ar exista un decret de numire în funcția de judecător semnat de către președintele României. La ultimul termen, din 13 iunie, judecătoarea a fost chiar acuzată că „jumătate din timp și-a făcut unghiile”. Năstase a fost condamnat, la 30 ianuarie 2012, la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanței supreme, în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD. În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an.
Năstase nu va putea candida următorii doi ani după ispășirea pedepsei
Adrian Năstase a fost condamnat pentru încălcarea prevederilor Articolului 13 din Legea 78/2000: Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. Lui Adrian Năstase i-au fost interzise timp de doi ani după ispășirea pedepsei următoarele drepturi: dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natură aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.
Cristian Preda: Condamnarea lui Năstase, semnul separării justiției de influența politică
Condamnarea la doi ani de închisoare a fostului premier Adrian Năstase este semnul clar al separării justiției de influența politică, susține europarlamentarul PDL Cristian Preda, care adaugă: „Curajul justiției trebuie aplaudat!“.
„Condamnarea la 2 ani de închisoare a fostului premier Adrian Năstase e semnul clar al separării justiției de influența politică. Numirea lui Grăjdan la ISC se vădește a fi fost o încercare disperată de a bloca acest proces. Curajul justiției trebuie aplaudat!“, a scris Preda pe blog.
Ecaterina Andronescu: „?ê?£ocant!“
Ecaterina Andronescu s-a rezumat să comenteze cu un singur cuvânt știrea privind condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare: „?ê?£ocant!“
Crin Antonescu: Viața politică va fi mai săracă fără Adrian Năstase
”Cred ca este corect, indiferent ce credem sau care este realitatea în verdictul lui Adrian Năstase, este corect sa judecam PSD separat de omul politic Adrian Năstase”, a declarat Crin Antonescu.
”Faptul ca USL este la guvernare este irelevant, Guvernul pur si simplu nu are niciun fel de pârghie pentru a influenta cursul sau sentința unui proces. Guvernul nu numește judecători.
Nu putem să știm când justiția triumfa si când greșește, eu nu am spus ca Adrian Nastase este vinovat sau nevinovat”, a mai precizat liderul PNL.
Ilie Sârbu: Sunt bulversat total! Este un verdict extrem de dur
Senatorul PSD, Ilie Sârbu a declarat imediat după pronunțarea sentinței ca nu se aștepta la o astfel de decizie în dosarul Trofeul Calității. "Nu îmi imaginam asa ceva. E o tragedie in familia Năstase. Nu cred ca se aștepta la asa ceva, nici noi nu ne așteptam. Este un verdict extrem de dur", a declarat Sârbu la un post tv.
Associated Press: Adrian Năstase, primul lider politic român postdecembrist condamnat la închisoare
Fostul premier Adrian Năstase este primul lider politic român de rang înalt care ajunge la închisoare după înlăturarea regimului comunist în 1989, notează Agenția Associated Press.
"Fostul premier Adrian Năstase devine primul lider politic român condamnat la închisoare după căderea comunismului în 1989", scrie AP.
Lucian Bolcaș : Din anii '50 nu am mai văzut o sentință
„Este un doctorat in obediență“ – asa comentează Lucian Bolcaș, avocat și fost membru PRM, condamnarea la 2 ani de închisoare cu executare a lui Adrian Nastase. Lucian Bolcaș a acuzat faptul ca judecătorii au ținut „să se mențină sub orice forma aceasta condamnare“, susținând că „din anii '50 nu am mai văzut o sentință motivată în condițiile recunoașterii unei lipse de probe“. Bolcas a precizat si ca „exista doua cai extraordinare de atac: revizuire și contestație în anulare și un apel la CEDO“.
{flv}2012-06-21-nastase{/flv}
Bogdan Cristescu