Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că sunt neconstituționale dispozițiile din Codul de procedură penală referitoare la soluția legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunță „fără participarea procurorului și a inculpatului”.
Plenul Curții a luat marți în dezbatere mai multe dosare, având ca obiect excepțiile de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 339 — art. 348 din Codul de procedură penală.
„Cu unanimitate de voturi: 1. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 341 alin. (10) din Codul de procedură penală, potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunță ‘fără participarea procurorului și a inculpatului’, este neconstituțională; 2. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 344 alin. (4) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale; 3. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 345 alin. (1) și în art. 346 alin. (1) din Codul de procedură penală, potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunță ‘fără participarea procurorului și a inculpatului’, este neconstituțională; 4. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 347 alin. (3) raportate la cele ale art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1) și art. 346 alin. (1) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale”, se arată într-un comunicat al CCR transmis miercuri CURENTUL.
De asemenea, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 771 alin. (6) teza finală din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt constituționale în măsura în care legea nu-l obligă pe cumpărătorul adjudecatar să facă dovada plății impozitului datorat de înstrăinătorul debitor pentru a-și putea înscrie în cartea funciară dreptul său de proprietate.
Deciziile sunt definitive și general obligatorii și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională.
Argumentațiile reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.