
Războiul politic total între USL și președintele Băsescu atinge cote înalte ale ilegalităților și a mistificării adevărului. Curtea Constituțională a devenit o țintă predilectă în ultimele luni iar judecătorii și magistrații-asistenți încep să capete coloraturi politice din ce în ce mai feluri. Ceea ce este însă și mai grav este faptul că deciziile CCR ajung să fie trunchiate în drumul dintre această instituție și Monitorul Oficial (MO). Undeva pe drum se produc diverse trunchieri ale textului, astfel încât aceste decizii extrem de importante ajung tot mai des cu sensul schimbat. Dacă în urmă cu circa două săptămâni, dintr-o motivare a CCR lipsea cuvântul „NU” dintr-o frază în care se spunea că Traian Băsescu nu a încălcat grav Constituția, acum un paragraf extrem de importat a lipsit cu desăvârșire. Paragraful „pierdut” recent între CCR și MO spune că: „În speță, însă, sunt aplicabile dispozițiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea președintelui și ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul". Acest paragraf din decizia CCR lamurește practic controversa generată de guvern care a susținut că legea care stabilește cvorumul este legea privind alegerile pentru Parlament, reglementare potrivit căreia românii cu domiciliul în străinătate nu figurează pe listele electorale permanente, astfel încât cvorumul nu i-ar fi inclus și pe aceștia. Acesta este legea 35/2008 și este una mult mai restrictivă în ceea ce privește persoanele cu drept de vot, fapt ce diminuează numărul persoanele cu drept de vot, teză ce ajută USL-ul să demareze „mini-recensământul” mult dorit. Numai că legea 370/2004, invocată de altfel și de CCR ca fiind cea valabilă în cazul referendumului, face referire la criteriile după care s-au desfășurat alegerile prezidențiale în prevederile căreia sunt există reguli mai permisive în privința celor care ar trebui să voteze la referendumul din 29 iulie. Dacă legea la care se raportează referendumul este Legea din 2004 pentru alegerea președintelui, atunci cetățenii români cu domiciliu peste hotare figurează pe listele electorale, astfel încât ei sunt numărați la cvorum.
Paragraful care a fost uitat atunci când s-a publicat în Monitorul Oficial din Hotărârea CCR nr. 3, lămurește așadar această controversă și face imposibilă eliminarea de pe listele electorale a celor aproximativ 500.000 de cetățeni români cu domiciliu în străinătate, printre care mulți sunt din Republica Moldova. Paragraful a fost introdus imediat după pasajul în care se precizează că cetățenii cu domiciliu în străinătate nu pot influența cvorumul legal de participare la referendum, motiv pentru care nu sunt înscriși în listele electorale permanente.
Cine este vinovat?
CCR și-a asumat recent greșeala precizând că nu este vina celor de la Monitorul Oficial pentru această greșeală extrem de gravă care ar putea schimba, fie și retroactiv, regulile după care s-a desfășurat referendumul din 29 iulie. În acest caz, este evident că greșeala s-a produs în zona redactării motivării care a ajuns ulterior la MO. Cele două „erori” aparțin celor de la CCR, respectiv magistratul care a redactat ambele decizii. Ceea ce mass-media a reușit să afle este că la ședința din 2 august, când s-a pronunțat hotărârea din care a dispărut un paragraf, au asistat Senia Mihaela Costinescu (magistrat-asistent șef, director al cabinetului Președintelui) și Benke Karoly (magistrat-asistent șef). Acum nu se știe dacă este vorba despre o eroare umană sau despre un act premeditat, cert este că astfel de greșeli amplifică și mai mult starea de confuzie atât pentru populație, cît și pentru politicieni.
Plângere penală din partea PDL
Cu toate acestea, conștientizând „erorile” CCR, cei de la Monitorul Oficial, aflat acum în subordinea Guvernului, refuză să mai publice rectificările ulterioare ale Curții. În acest sens, PDL a depus, ieri, plângeri penale împotriva secretarului general al Guvernului, Ioan Moraru, și a directorului general al Monitorului Oficial, Adriana Costescu, pentru abuz în serviciu, arătând că cei doi refuză să publice o erată a CC. Sulfina Barbu a spus, într-o conferință de presă, că această erată clarifică procedura de transmitere a listelor electorale care au stat la baza organizării referendumului din 29 iulie. "Astăzi, PDL a formulat plângere penală împotriva domnului Ioan Moraru, secretar general al Guvernului și a doamnei Adriana Costescu, directorul general al Regiei Autonome Monitorul Oficial, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Cei doi, alături de prim-ministrul Ponta, refuză să publice o erată la o decizie a Curții Constituționale trimisă spre publicare încă de ieri. Mă refer aici la trei rânduri din decizia Curții privind respingerea constestațiilor referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din 29 iulie", a precizat Barbu. Ea a mai spus că presiunile Guvernului Ponta asupra Curții Constituționale continuă și că din nou Monitorul Oficial este folosit în interesul USL. Sulfina Barbu a arătat că Victor Ponta s-a angajat în fața Comisiei Europene că va publica fără întârziere și nediscrimatoriu orice document ce sosește la Monitorul Oficial. Numai după aceste presiuni, oficialii MO au trecut ieri seară la publicarea rectificării CCR.
Ponta: Fără mini-recensământ
În toată această înșiruire de evenimente, premierul Victor Ponta a cerut ieri miniștrilor implicați să verifice rapid, prin "mijloace administrative", dacă pe listele electorale permanente s-au aflat la data referendumului și persoane decedate sau fără cetățenie, arătând că un "mini-recensământ" nu mai poate fi organizat doarece "boicotul" continuă. El a mai arătat că judecătorii Curții Constituționale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central, ci "listele electorale permanente actualizate conform dispozițiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000". "Vă rog, domnilor miniștri, să procedați strict în conformitate cu solicitările Curții Constituționale. E foarte clar că ideea inițială a unui mini-recensământ nu poate funcționa, pentru că înțeleg că boicotul se continuă și în acest caz și atunci am avea tot rezultate false, din moment ce li se trântește ușa în nas oamenilor. Vă rog doar să verificați cât mai rapid posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveți, dacă pe listele electorale permanente la 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate, fără cetățenia română sau diverse alte cazuri prevăzute de lege. Dacă veți reuși, fără să-l supărați pe președintele suspendat, să îi scoateți de pe listă și pe generalul Pacepa și pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decât în beneficiul și spre deliciul mass-media", a spus Ponta.
Dragoș Stănculescu