Home Actualitate Declaratia lui Yasser Arafat despre nava -Karine A- miroase a diversiune

Declaratia lui Yasser Arafat despre nava -Karine A- miroase a diversiune

DISTRIBUIŢI

Conform declaratiei socante a liderului Autoritatii pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, controversata nava -Karine A- retinuta pentru transport de arme in Marea Rosie, importa din tara noastra materiale de constructii, care erau destinate companiei ICM din Tel Aviv. In acelasi context, Arafat mai -dezvaluia- ca nava apartine unui cetatean irakian de origine kurda, care traieste in Romania. Nava a fost vazuta de zeci de ori in Ashdod si toata lumea stie ca nu se pune problema cooperarii militare intre Autoritatea Palestiniana si Iran, a mai spus Yasser Arafat. Teheranul a dezmintit implicarea sa in aceasta afacere. Statele Unite si Franta spun ca au obtinut informatii credibile din Israel asupra afacerii si, asemenea Rusiei, ii cer explicatii lui Yasser Arafat. Pentru Romania, declaratiile palestinianului reprezinta o noua lovitura data procesului de integrare in NATO, numele tarii noastre fiind din nou tarat in scandaluri cu armament, adica exact genul de evenimente prin care se pot ridica mingi la fileu pentru un eventual refuz de aderare la aceasta structura.

In evidentele romanesti nu se regasesc datele lui Yasser Arafat

Autoritatile portuare au inceput imediat verificarile privind nava -Karine A-. Directorul general al Inspectoratului Navigatiei Civile, Marin Uta Chintoan, a declarat ca, in evidentele si in registrele Capitaniei Zonale Constanta, numele acestei nave nu figureaza pe tot parcursul anului trecut, ceea ce inseamna ca nava -Karine A- nu a fost in nici un port maritim pe parcursul anului trecut. Marin Uta Chintoan a mai precizat ca se vor face verificari si la Capitaniile din Tulcea si din Galati, pentru a se verifica daca nava nu a fost cumva in porturile fluviale. Cum insa aici nu exista o evidenta computerizata, probabil verificarile vor dura doua sau chiar trei zile. Mai mult decat atat, autoritatile portuare afirma ca nici o nava care a parasit, in luna decembrie, Portul Constanta sau celelalte porturi maritime nu a avut drept destinatie Israelul, cel putin asa rezulta din evidentele computerizate ale Capitaniei Zonale Constanta.

Pentru a se elimina orice risc, se va face inca o verificare manuala a tuturor registrelor. Autoritatile vor sa stie daca vreo nava a parasit Constanta sau alte porturi romanesti cu destinatia Ashdod, Israel, pentru ca ea putea sa paraseasca Romania sub un alt nume, care ulterior ar fi putut fi schimbat. Mai trebuie spus ca Agentia -Lloyd*s List- a afirmat ca nava -Karine A- a fost cumparata contra sumei de 400.000 de dolari, in vara anului 2000, de catre cetateanul irakian Ali Mohammed Abbas, care are resedinta in Yemen. Nava se numea -Rim K- si a fost botezata -Karine A- de catre noul proprietar. Potrivit -Lloyd*s List-, nu exista nici un dubiu ca nava -Rim K- nu ar fi una si aceeasi cu -Karine A-.

MAE roman se declara surprins de afirmatiile lui Arafat

Ministerul de Externe precizeaza ca, din verificarile intreprinse de autoritatile romane, nu rezulta nici o legatura intre transportul efectuat de nava -Karine A- si operatori navali sau porturi din Romania.

-Verificarile efectuate pentru anul trecut si luna ianuarie a acestui an arata ca nici o nava cu acest nume nu a operat in legatura cu Romania-, se arata in comunicatul MAE.

MAE mai precizeaza ca -faptul ca nu exista nici o informatie care sa indice vreo legatura intre transportul efectuat de nava <Karine A> interceptat de Israel si vreun operator naval strain cu sediul in Romania a fost confirmat oficial si de surse autorizate externe bine informate-.

-MAE este surprins ca Yasser Arafat a mentionat eronat numele Romaniei in contextul explicatiilor date, cu atat mai mult cu cat este cunoscuta pozitia consecvent echilibrata si constructiva a Romaniei in procesul de pace din Orientul Mijlociu-, se arata in comunicatul citat.

In acelasi sens, interesanta ni se pare si declaratia ministrului de externe, Mircea Geoana, care, cu numai cateva ore inainte de a pleca la Tokio, declara ca -In general, in apropierea unor decizii atat de importante cum este extinderea Aliantei si pentru includerea unei tari atat de importante ca Romania in Alianta, ne putem astepta la o retrezire a unui joc traditional de interese. Noi nu exageram aceste pericole, dar nu putem sa le ignoram sau sa le subestimam-. Sa fie declaratia lui Arafat, o componenta a acestor jocuri de interese?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.