Pentru cine nu știe încă, medicii de familie au absolvit Facultatea de Medicină. Cu toate astea, de-a lungul anilor, toți oficialii din sănătate le-au impus noi și noi condiționalități pentru a-și practica meseria de medic: să știe legislație și proceduri contabile, să învețe și infomatică, să știe legislația muncii, ce mai, omul multilateral dezvoltat visat de Ceaușescu este întruchipat într-o mare măsură de medicul nostru de familie. Acum se dorește o nouă funcționalitate a robotizatului medic de familie: cea de vânzător de servicii și de manager. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Mihai, a susținut o conferință de presă în care a explicat faptul că medicii de familie vor primi cu 17% mai mulţi bani decât anul trecut, adică, aproximativ două miliarde de lei dar că aceștia trebuie să arate, nespecifcând cui, că sunt și buni manageri, și buni vânzători! Și noi, care credeam că medicul de familie trebuie să arate oricui că e doar un bun MEDIC!
„Pe medicina de famile avem o creştere de 17%, aproape 2 miliarde de lei. Vorbim de valoarea punctului minim garantat la 5,6 per capita, faţă de 2,8, iar pe serviciu, la 2,6, faţă de 2,2 per serviciu. Mi-aş mai dori ca medicul de familie să nu fie doar un distribuitor, ci un integrator al pacientului. Când va putea participa medicul de familie în programul de screening, în depistarea bolilor cronice sau oncologice, în acea clipă satisfacţia pacientului şi cea profesională a medicului vor creşte”, a declarat Mihai.
De asemenea, şeful CNAS a vorbit şi despre faptul că medicul de familie ar trebui să fie şi un bun manager pentru propriul cabinet medical.
„Medicul de familie trebuie să arate că este şi un bun gestionar al activităţii economice. Contractul cu Casa nu este singura sursă de venit. Există posibilitatea e a presta servicii contra cost. De asemenea, pentru echipamente noi, se pot accesa fonduri europene. Depinde foarte mult de capacitatea managerială a fiecărui medic”, a precizat Lurenţiu Mihai.
Acesta a mai menţionat că se gândeşte la o gamă mai largă de servicii medicale pentru medicii de familie.
Faţă de anul trecut, bugetul Casei Naţionale de Asigurări Sănătate s-a majorat cu peste 11,5%, fiind vorba despre o creştere de 4,5 miliarde de lei.
Şeful CNAS: Sistemul informatic de sănătate nu a fost gândit pentru complexitatea la care a ajuns
Preşedintele CNAS, Laurenţiu Mihai, a declarat, joi, că se depune un efort mare pentru ca sistemul informatic de sănătate să funcţioneze, precizând că nu a fost gândit pentru complexitatea la care a ajuns în acest moment.
„Funcţionarea sistemului public de sănătate din România ar fi imposibilă în lipsa sistemului informatic. Suntem conştienţi de problemele lui si sunt de acord că nicio zi, nicio secundă, nu e bine să fie întrerupt din multe cauze. Adăugăm în fiecare zi date noi, dar şi aplicaţii noi şi e clar că efortul de a îl ţine funcţional este mare, dar ne aparţine în întregime. Vorbim de un sistem care a debutat acum 10-12 ani şi nu a debutat cu dreptul, deja o parte a sistemului este vechi, nu a fost gândit pentru complexitatea la care a ajuns acest sistem la acest moment”, a explicat Laurenţiu Mihai.
Preşedintele CNAS a precizat că se doreşte ca îmbunătăţirile aduse sistemului să se poată face în timp ce acesta funcţionează. În momentul de faţă, atunci când se lucrează la sistemul, CNAS anunţă intervalul orar în care va fi întrerupt.
„Aşa cum funcţionează nu sunt multe astfel de sisteme în lume, de complexitatea lui. Nu este o scuză, dar modul în care îl accesăm ar trebui să fie acela care să permită îmbunătăţirea lui în timp ce îl folosim, nu ne putem permite să îl oprim. Am demarat un proces amplu de evaluare, urmează să achiziţionăm, în scurt timp, serviciile de mentenanţă care lipsesc sau al căror contract expiră. Am cerut sprijinul specialiştilor din structurile statului, mai ales, în ceea ce priveşte armonizarea bazelor de date. Serviciile sunt acordate în baza datelor din sistemul nostru informatic”, a adăugat şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Acesta a mai explicat că nu se poate renunţa la acest sistem informatic, cu atât mai mult cu cât a adus şi multe beneficii de-a lungul timpului cum ar fi controlul cheltuirii banilor, al serviciilor sau o mai bună programare a resurselor.
Și el ar trebui sa arate ca știe cu cst sunt plătiți Mf și cat e valoarea actuala a punctului -4,8 – nu aberația pe care o spune! Nu citește notițele pe care le primește? Nu-l informează nimeni, ca valoarea de 2,2 era pe vremea luj Duta!!
Ce profesie are acest individ ?Medicul, oricare ar fi, invata toata viata ptr a fi un medic competent.In mainile unui medic este viata noastra.Merg la medic, sau la magazin ?Bate campii seful de la C.N.A.S.
Bolovanul asta habar nu are de botanica!Daca medicul se apuca sa-si creeze piata ( cum ar face-o orice bun vinzator de pantofi,prezervative etc), adica ar creea peste noapte pacienti din oameni sanatosi, ar fi criminal!! Asta face parte din categoria dobitocilor plecati cu o bursa Soros in Occident, unde a invatat ca piata le rezolva pe toate!!