Home Actualitate Declic, șah-mat în proiectul minei de aur și cupru de la Rovina

Declic, șah-mat în proiectul minei de aur și cupru de la Rovina

DISTRIBUIŢI

ACTIVIȘTII DE MEDIU blochează exploatarea, după ce au devenit PROPRIETARI pe terenuri cheie din perimetrul minei

Asociația Declic, membră a rețelei Mining Watch România, a reușit blocarea exploatării de aur și cupru de la Rovina, după ce a devenit proprietară pe 3 suprafețe de teren situate strategic în zona depozitului de deșeuri.

Dezvoltarea minei depinde de capacitatea companiei de a obține toate drepturile de proprietate de sub amprenta proiectului, astfel că obținerea terenurilor de către Declic a spulberat șansele companiei Euro Sun de a începe proiectul minier în 2022.

Vom folosi toate mijloacele legale disponibile pentru a preveni transformarea peisajului de o frumusețe deosebită al Rovinei într-un peisaj ,,lunar’’ și într-o regiune fără viitor pentru oamenii care locuiesc acolo”, spune Roxana Pencea de la Mining Watch România.

Euro Sun (ESM.TO) este o companie minieră auriferă low-cost care are în plan dezvoltarea primei mine de cupru și aur cu capital 100% privat. Samax România, filiala din România a companiei, deține zăcământul Rovina. Proiectul a întâmpinat o puternică opoziție la  nivel național și internațional.

Localnicii, precum Adriana Maucher, au decis să nu-și vândă terenurile, în timp ce alții au ridicat obiecții în cadrul întrunirilor informale organizate de compania minieră în vara anului 2021.

„Am adresat companiei în repetate rânduri întrebări legate de ce vor face în privința oamenilor care refuză să își vândă terenurile pentru a face loc acestei mine dezastruoase. Nu am primit niciodată un răspuns”, a declarat Adriana Maucher.

Opoziția locală este în creștere, devine din ce în ce mai organizată și afiliată diverselor organizații locale și internaționale. Locuitorii din Bucureșci, Criscior și Buceș au lansat inițiativa „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”, devenită membră a Mining Watch România. Numeroși activiști, cu experiență îndelungată din campania Salvați Roșia Montană, oferă expertiză și sprijin campaniei.

În ultimii cinci ani mai mulți tineri s-au mutat în această parte a țării, rezultând într-o repopulare a comunelor Buceș și Bucureșci. Eu sunt unul dintre ei. Suntem familii care au investit în zonă; în agricultură și turism. Ne dorim ca zona să se dezvolte într-un mod sustenabil, nu prin minerit”, explică Mihaela Catană de la „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”.

La fel ca Gabriel Resources sau Eldorado Gold, compania Euro Sun minte prin omisiune: minimizează adevăratele riscuri inerente dezvoltării proiectului minier de la Rovina și îi expune pe rezidenții din zonă la riscuri neprevăzute.

Proiectul Rovina, exact ca Roșia Montană sau Certej, nu a reușit să obțină un permis social pentru a opera. Și acesta este un proiect contestat de localnici. După experiențe proiectelor de la Roșia Montană și Certej, investitorii Euro Sun Mining ar trebui să stea departe de Rovina”, concluzionează Tudor Brădățan, directorul executiv al Declic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.