Home Actualitate Delimitare oficială: Prorectorul Busnatu nu a făcut o comunicare în numele Universității...

Delimitare oficială: Prorectorul Busnatu nu a făcut o comunicare în numele Universității de Medicină sau pe canalele de comunicare ale acesteia

DISTRIBUIŢI

După ce DNA l-a ridicat pe fostul ministru al Sănătății, chirurgul Nelu Tătaru, care fusese filmat timp de mai multe luni primind bani și foloase de la pacienți, prorectorul Universității de Medicină și Farmacie, Ștefan Busnatu, a erupt pe Facebook împotriva justiției și a presei care făcuse publice informații din dosarul de luare de mită.

Busnatu s-a arătat revoltat că medicii nu sunt lăsați să încaseze „recunoștința” de la pacienți

Se întâmplă din nou! Justiția și presa își unesc forțele pentru a destabiliza corpul medical, de data asta cu un caz care atinge un punct sensibil: recunoștința pacienților. Dr. Nelu Tătaru, fost ministru al sănătății, este acuzat că a primit „șpagă” sub formă de ouă, găini și mici sume de bani de la pacienți care i-au mulțumit după ce le-a salvat viețile. E revoltător cum un gest uman, care reflectă aprecierea sinceră a celor vindecați, ajunge să fie tratat drept o infracțiune și mediatizat de toată media. Nu vorbim aici de pretenții financiare pentru a avea acces la actul medical, ci de acea mulțumire profund umană, acele gesturi de recunoștință.(…) În situație de față personal mi se pare că să transformi o expresie de recunoștință în infracțiune este o MIZERIE ABSOLUTĂ! (…)” s-a văitat Busnatu.

Busnatu anunță sfidător că și el a primit „recunoștință” de la pacienți: icoane foarte valoroase

Însă până vom afla marele adevăr ii voi ruga pe sfinții părinți pe și pacienți pe care am avut placere și emoția să îi tratez, să vina și să le înapoiez icoanele foarte valoroase si deosebite pe care mi le-au oferit cu lacrimi în ochi pentru a-mi oferi protecție cereasca si putere de muncă.

Nu de alta că altfel probabil ca mă voi trezi în curând cu DNA că va veni și le va lua și cine știe, voi mai fi și pus sub acuzare. Se pare că sunt puși pe fapte mari justițiarii!”, mărturisește Busnatu.

Prorectorul a cerut soluții legislative pentru ca medicii să poată primi „recunoștință” fără să ajungă la închisoare

Am deschis aceasta discutie al gestului despre recunostinta al pacientului care trebuie reglementat pentru ca e un sentiment uman pe care multi oameni vor sa il intoarca dupa ce au fost tratati cu caldura si emotie(asta mai ales pentru a fi ei impliniti).”

„Să se reglementeze, eventual să și fiscalizeze formele de recunoștință față de medici, profesori…. și alte clase profesionale afectate de această situație. (…) La cât de greu se schimbă mentalitățile – dacă se vrea schimbare, totul trebuie reglementat corespunzător.”, cere prorectorul UMF-CD.

Busnatu atacă jurnaliștii care nu susțin fiscalizarea mitei

Prin Codul Penal, orice bugetar sau angajat din mediul privat este obligat să refuze bani sau foloase necuvenite în legătură cu atribuțiile sale de serviciu. În plus, așa cum a explicat la Ministerul Justiției într-un răspuns către Curentul, imediat după intrarea în vigoare a Codului penal „reglementările cuprinse în Titlul V – Infracţiuni de corupţie şi de serviciu (art. 289-309) – din Partea specială a Codului penal (Legea nr. 286/2009) asigură şi transpunerea obligaţiilor care revin României în conformitate cu reglementările Uniunii Europene şi convenţiile internaţionale la care este parte (menţionăm, cu titlu de exemplu, Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, adoptată la New York la 31 octombrie 2003, ratificată prin Legea nr. 365/2004, şi Convenţia penală privind corupţia, adoptată la Strasbourg la 27 ianuarie 1999, ratificată prin Legea nr. 27/2002)”.

Așadar parlamentarii nu pot vota fiscalizarea mitei așa cum visează Busnatu.

Rectorul Jinga se delimitează de postările prorectorului Busnatu

L-am întrebat pe rectorul UMF-CD, Viorel Jinga, dacă susține fiscalizarea mitei de la pacienți promovată agresiv de prorectorul Busnatu care a scris pe FB că justiția și presa sunt vinovate că recunoștința e considerată șpagă.

„E o comunicare personală a acestuia, nu a făcut o comunicare în numele Universității sau pe canalele de comunicare ale Universității.”, ne-a răspuns rectorul UMF-CD.

Conform celui mai recent CV al său publicat pe site-ul UMF, Busnatu a fost numit la Ministerul Sănătății în anul 2020, când  ministru era Nelu Tătaru, în funcția de președinte al unui grup de lucru pentru dezvoltarea si implementarea e-health. Busnatu care la acel moment avea 32 de ani, nu are studii de specialitate pentru TIC ( tehnologia informației și comunicațiilor) iar la competențe digitale acesta enumeră în CV Videografie, Editare, Webdesign și Marketing. Ștefan Busnatu este un apropiat al familiei Academicianului Ioanel Sinescu.

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.