Demisie surpriză sau zăngănit de cătușe în blocul sindical BNS condus, pånă acum, de Dumitru Costin. În cursul zilei de ieri, liderul de sindicat a decis să-și dea demisia din funcția de președinte susținånd că face acest gest pentru că „cineva trebuie să-și asume răspunderea pentru mitingurile eșuate“. Explicația pentru plecarea acestuia din funcția de lider al BNS, pe care a avut-o timp de ani buni, este însă una puerilă. Fostul șef al BNS ar fi putut să facă acest gest de la primul miting eșuat, cel din 19 mai anul acesta, cånd așa ziși protestatari dansau „dansul pinguinului“ și fredonau, de „tristețe“, melodiile lui CRBL, venit în Piața Victoriei cu piciorul în gips. Dumitru Costin ar fi putut atunci să-și înainteze demisia, dacă ar fi avut ceva de gentleman. Dar evident că nu acesta este motivul real al „demisiei surpriză“, onoarea. Lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. În spatele gestului de cavaler al onoarei, fostul șef al BNS ascunde de fapt o spaimă mare de tot. Dumitru Costin se pare că a auzit un zăngănit de cătușe. Motivul? Nimic mai simplu, în urmă cu ceva timp ANAF anunța că a descoperit, în urma unor controale, o evaziune fiscală de 6,2 milioane de lei noi, prejudiciu creeat doar în anul 2008 la telviziunea Realitatea TV, condusă de Sorin Ovidiu Vîntu. Totodată, Liviu Luca, Dumitru Costin și ceilalți lideri sindicali s-au ales cu plångeri penale la DNA.
Inginerii financiare la indigo
Evaziunea fiscală la care se referă ANAF ar fi fost realiztă, prin inginerii financiare, de Liviu Luca, Iacob Baciu, Dumitru Costin, Achille Duțu, Ion Eftimie, Marius Petcu. Ca administratori la Realitatea Media SA (societatea comercială care deținea Realitatea TV), cei enumerați mai înainte au folosit trei metode de ocolit taxele și impozitele către stat. Prima a fost utilizarea contractelor de drepturi de autor pentru plata salariilor. Conform sesizării penale depuse de ANAF la DNA, 116 dintre angajații Realitatea Media SA erau plătiți și pe contracte de drepturi de autor, nu doar pe contracte de muncă. Din punctul de vedere al Fiscului, contractele de drepturi de autor au fost semnate cu angajații în mod ilegal, pentru a eluda plata impozitelor: „SC Realitatea Media SA, în mod deliberat, a achitat persoanelor menționate mai sus (cei 116 angajați – n.r.) sume de bani cu titlu de drepturi de autor sub o formă mascată, acestea reprezentånd, în fapt, venituri de natură salarială. Scopul pentru care s-a procedat în acest mod a fost acela al evitării constituirii, evidențierii, declarării și plății către bugetul general consolidat a tuturor contribuțiilor aferente salariilor și care se cuantifică la suma de 1.818.463 lei“. La suma asta, se adaugă și penalizări de 720.111 lei. Total evaziune, deci, prin metoda numărul 1: peste 2,5 milioane de lei. Documentele ANAF, trimise procurorilor anticorupție, susțin că „avånd în vedere existența unei activități dependente ca urmare a unei relații de angajare, prin faptul că persoanele desemnate de către microîntreprinderile menționate mai sus să efectueze serviciile dețineau și calitatea de angajat permanent la SC Realitatea Media SA, iar prestările facturate au reprezentat, în fapt, sarcini de serviciu curente, se poate concluziona că aceste microîntreprinderi au fost utilizate în scopul de evitare a constituirii și plății impozitului și contribuțiilor de asigurări sociale aferente drepturilor de natură salarială“. Mai precis, vorbim de taxe eludate de 1,76 milioane de lei, în 2008, plus penalizări de 696.000 de lei.
Cheltuieli fictive de 900 de mii de euro
A treia metodă a fost cea a cheltuielilor fictive. Sau, cum s-a exprimat ANAF, în sesizarea penală către DNA, „au fost facturate de către unele societăți comerciale, în baza unor contracte, prestări servicii, servicii de consultanță și management fără ca prin documentele prezentate drept justificare pentru serviciile prestate să se facă dovada prestării acestor servicii și necesității efectuării acestor cheltuieli“, conform sursei amintite. Apar în documente și două exemple: SC Active Holyday SRL a facturat către SC Realitatea Media SA, cu titlul de consultanță pentru achiziția unui avion Gulfstream, suma totală de 348.247 de lei, fără a fi prezentate documente justificative și fără ca achiziția să aibă loc“. Și al doilea, Verisimo Ltd. Cipru, reprezentată de Promire Consultants Ltd. prin Ian Tylor, a facturat servicii de consultanță în perioada 30.07.2008-31.12.2008 în sumă totală de 3.643.727 de lei“. În cinci luni, consultanță de 900.000 de euro, bani trimiși direct în Cipru.