Fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor si denuntatorul consilierului guvernamental Fanel Pavalache, Ion Popescu, este urmarit penal sub acuzatiile de inselaciune, delapidare, abuz si neglijenta in serviciu. Politistii din cadrul Sercviciului de Investigare a Fraudelor a Politiei Capitalei sustin ca Popescu a cheltuit peste trei miliarde de lei din fondurile bancii, fara a avea documente justificative. Alaturi de Ion Popescu, in aceasta cauza sunt cercetati si Ilie Simon, vicepresedinte al BIR, Gheorghe Zamfirache, director al sucursalei BIR Targoviste, Aurica Ilie, administrator al Centrului de Perfectionare, Margareta Buciu, director al Directiei de Contabilitate Generala, Gheorghe Mares, director al Directiei Patrimoniu, Investitii, Economic, Administrativ, Gabriela Marinescu, sef serviciu de investitii al Directiei Patrimoniu, Investitii, Economic, Administrativ, si Lucian Ilie, administrator si asociat unic al SC Studio Vulcana Bai SRL.
Peste 730.000.000 de lei pentru reclama si publicitate
Din datele politiei a reiesit ca, in perioada 1997 – 1999, Ion Popescu si alti functionari ai Bancii Internationale a Religiilor ar fi aprobat, dispus si efectuat ilegal cheltuieli din fondurile bancii, in valoare de aproximativ trei miliarde de lei. Cei acuzati ar fi vrut sa foloseasca fondurile pentru constructia a trei imobile de cult – o biserica, o moschee si o sinagoga – si a unui spatiu de cazare, precum si pentru acoperirea unor taxe, desi aceste cheltuieli nu erau prevazute in planurile de investitii, iar cladirile nu figurau in proprietatea bancii. Ion Popescu si ceilalti functionari ai institutiei ar fi platit si 731.000.000 lei catre SC Studio Vulcana Bai SRL, al carei administrator si asociat unic este Lucian Ilie, pentru publicitate si reclama – niciodata efectuate.
-Razbunarea- lui Pavalache
Presedintele Bancii Internationale a Religiilor, Ion Popescu, este unul dintre denuntatorii fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache, judecat de Tribunalul Bucuresti pentru trafic de influenta. In urma denuntului depus de catre Popescu la Parchetul National Anticoruptie, Pavalache a fost arestat in urma organizarii unui flagrant. Conform datelor aflate in posesia procurorilor, Pavalache a pretins, initial, patru milioane de dolari, suma in schimbul careia, prin relatiile sale personale, urma sa intervina pe langa persoane influente din justitie pentru stoparea procedurii de lichidare a BIR, pentru inlocuirea lichidatorului judiciar societatii Reconversie si Valorificare Active SA Bucuresti si, in final, pentru scoaterea din faliment a bancii. Flagrantul a avut loc pe 18 octombrie, cand Pavalache s-a intalnit cu persoana care i-a dat o parte din suma pretinsa, respectiv 20.000 de dolari. Fostul consilier mai fusese cercetat de politie, in doua dosare penale, insa procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala. Astfel, Pavalache si sotia sa au fost cercetati de politistii vranceni in doua dosare, in care erau acuzati de folosirea cu rea-credinta a creditului societatii. Potrivit anchetatorilor, in 1995, cei doi au obtinut de la SAFI doua credite in valoare de un miliard si jumatate de lei, in numele societatii la care Maria Pavalache era actionar. Sotii Pavalache au folosit insa banii pentru a cumpara un imobil in Constanta si un teren in localitatea Agigea. In plus, pentru obtinerea banilor, sotii Pavalache au falsificat expertizele financiare. Chiar si in aceste conditii, Pavalache a devenit consilier al secretarului general al guvernului, Serban Mihailescu, iar ancheta efectuata de PNA nu a fost dusa pana la capat pentru a se afla cui i-ar fi revenit cele patru milioane de dolari cerute drept mita.