
Råd cånd Antonescu vorbește în discursuri politice despre „serviciuri“ sau cånd colega sa de partid, Alina Gorghiu, deplånge „decesurile“ unor instituții, ca să nu aducem în discuție celebrele „succesuri“ ale Elenei Băsescu. Luați la puricat de specialiștii de la Institutul de Lingvistică „IORGU IORDAN – AL. ROSETTI“, aparținånd Academiei Romåne, care a făcut, la cererea Consiliului Național al Audiovizualului, un Raport de consultanță privind calitatea limbii romåne folosite în audiovizual, marii analiști și deontologi ai neamului se dovedesc a fi, adesea, o formă fără fond, gata oricånd să dea lecții altora. Dacă analizăm cu atenție rapoartele făcute de specialiști, constatăm că mulți dintre aceștia ar trebui să înlocuiască ieșirile zilnice la televizor cu studiul limbii romåne, pentru ca în viitor să nu mai asistăm la situații în care råde ciob de oală spartă.
În numărul precedent al ziarului v-am prezentat monitorizarea postului Antena 3 în perioada 20 martie-20 aprilie 2009. Astăzi vă prezentăm monitorizarea făcută postului rival, Realitatea TV, în aceeași perioadă.
Cu siguranță vă amintiți tonul inchizitorial al lui Cristian Tudor Popescu în emisiunea în care l-a executat pe pesedistul Mircea Geoană deoarece are probleme cu prepoziția „pe“ sau folosește obsesiv „și“ parazitar. Nu ați uitat nici emisiunea în care același deontolog național a șters practic pe jos cu Crin Antonescu, acuzat că este cam paralel cu limbile străine. Proverbul „råde ciob de oală spartă“ se aplică perfect în cazul lui Cristian Tudor Popescu. Potrivit specialiștilor de la Institutul de Lingvistică, vestitul CTP nu știe să întrebuințeze corect, în context, „datorită“ și „din cauza“. Nu este singurul analist și deontolog al trustului eolian care are probleme cu gramatica. Nu mai puțin vestitul Stelian Tănase are probleme chiar și mai grave, cu acordul între subiect și predicat, care se studiază în clasele primare, iar colegul său de emisiune, Mircea Dinescu, la fel ca și tizul său de la PSD, Mircea Geoană, se ferește de prepoziția „pe“. N-au scăpat monitorizării nici greșelile elementare făcute de alți analiști care toacă zi de zi politicieni la televizor. Răzvan Dumitrescu și colegul său, Adrian Ursu, vorbesc despre „președenție“, deși tot în școala primară se învață că termenul corect este „președinție“, întrucåt este vorba de președinte, indiferent dacă ne place sau nu culoarea sa politică.