Ministrul Sănătăţii a anunțat că nu intenționează să introducă co plata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat, ci proiectul de OUG pus în dezbatere publică urmareşte o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul în prealabil al acestuia. Proiectul se află în dezbatere publica, poate fi consultat AICI și puteți cere detalii de la Nicoleta Rusu, tel: 021.3072.638
Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:[email protected],
Termenul limita pana la care se pot face propuneri este 10 aprilie 2019.
Însă medicul Antoneta Ioniță, fost medic șef UPU – SMURD Brăila, actuală deputată, avertizează
„Ordonanţa de Urgenţă dedicată sistemului privat de sănătate riscă să şubrezească şi mai mult sistemul sanitar public. Prevederile acestei ordonanţe ar fi utile pacientului român, pentru că extind mecanismul contribuţiei personale şi la sistemul privat aflat în relaţie contractuală cu Casele de Asigurări de Sănătate. Condiţia este ca ministerul să aducă clarificări pentru pacienţi, să ofere detalii despre serviciile medicale pentru care românii vor fi co-plătitori şi să dea asigurări că nu vor exista, pe lângă acest mecanism de contribuţie personală, alte costuri ascunse pentru pacienţi.
În plus, atrag atenţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, că sistemul public de sănătate nu va face faţă concurenţei venite din mediul privat dacă această Ordonanţă nu va fi dublată de măsuri pentru modernizarea spitalelor de stat. Nu va face faţă pentru că ministerul, sub guvernarea PSD, nu s-a ocupat să aducă spitalele şi clinicile administrate de stat la un nivel de performanţă rezonabil. Ştim că spitalele publice sunt degradate, au aparatură uzată moral, iar lipsa medicamentelor nu mai este un secret pentru nimeni.
În aceste condiţii, îi cer ministrului să vină imediat cu un proiect clar de investiţii pentru sistemul public de sănătate, pentru ca banii alocaţi de Casa de Asigurări să se îndrepte cu eficienţă către sănătatea pacienţilor şi în spitalele de stat. Sănătatea românilor nu poate fi asigurată doar de mediul privat din sănătate, ci ţine şi de efortul statului de a-şi dezvolta propriile mijloace de securizare a sănătăţii publice.”, anunță Antoneta Ioniţă, deputat PNL și membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor.