Evaziune fiscală de jumătate de milion de euro
Evaziune, spălare de bani, corupție sunt acuzații care apar din ce în ce mai des în dreptul parlamentarilor romåni, semn că ascensiunea în politică îi aduce pe mulți aleși și în zona penalului. Ultimul parlamentar de pe lista politicienilor care au intrat în vizorul procurorilor este deputatul PDL de Vaslui Dragoș Adrian Iftime. Parlamentarul a fost trimis în judecată sub acuzația de evaziune fiscală după ce a produs statului romån o „gaură“ de două milioane de lei (circa 500.000 de euro). Procurorii care l-au trimis pe Iftime în judecată susțin că firma familiei deputatului PDL, Koket SA, ar fi făcut afaceri cu o firmă din localitatea Grajduri, de la care ar fi luat mai multe sute de facturi și chitanțe în alb. În această afacere care gravitează în jurul lui Iftime mai sunt implicate alte șapte persoane care sunt și ele puse sub acuzare. Potrivit anchetatorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași, deputatul PDL Vaslui ar fi fost capul acestui grup infracțional organizat care a operat între anii 2002-2005. Grupul lui Iftime ar fi adus prejudicii totale de circa două milioane de lei, bani care ar fi provenit din evaziune fiscală și spălare de bani.
Dovezile pe care le aduc procurorii ieșeni sunt prinse într-un dosar de 140 de pagini, iar ancheta a pornit după ce comisarii Gărzii Financiare au efectuat un control la firma Black Company SRL Grajduri. Această societate era administrată în acte de către un anume Florin Ilașcu, dar în realitate aceasta era controlată de Nicușor Mihai Stănescu, după cum subliniază anchetatorii.
În urma verificărilor s-a descoperit că, în perioada 2002-2004, în contabilitatea societății nu fuseseră evidențiate veniturile din vânzarea de animale și utilaje efectuate către SC Koket SRL Vaslui, controlată de parlamentarul Iftime, și SC Teoval Târgu Frumos. Inițial, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunal, fiind ulterior trimis către DIICOT.
Evaziuni de familie
Procurorii au stabilit că reprezentanții Koket SRL, deputatul Dragoș Adrian Iftime, tatăl acestuia, Ionel Iftime, și directorul comercial al societății, Ionuț Iftime Atofanei, rudă a celorlalți doi, „s-au asociat în vederea săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, prin folosirea unor facturi prin care oglindeau operațiuni comerciale fictive cu (…) reprezentanți ai Black Company, societate care în fapt nu avea nicio activitate reală. Conform aceleiași scheme financiare, învinuiții au falsificat documente contabile și registre contabile, astfet încât a dorit să lase impresia că întreaga evaziune fiscală s-ar fi produs doar în contabilitatea Black Company SRL prin neînregistrarea veniturilor, și nu în contabilitatea Koket SRL prin înregistrarea de operațiuni fictive“, precizează procurorii DIICOT în actul de acuzare.
Facturi și chitanțe „în alb“
După ce au stabilit toate aceste aspecte, anchetatorii s-au concetrat pe găsirea dovezilor care să indice legăturile dintre cele două firme prin care Iftime a făcut evaziune fiscală de circa jumătate de milion de euro. Astfel, procurorii au stabilit că reprezentanții legali ai Koket SRL își trimiteau șoferii în târgurile de animale de pe raza județelor Iași și Vaslui, de unde achiziționau animale de la persoane fizice. Ulterior, pentru justificarea achiziției de animale și vânzării de produse, reprezentanții Koket înregistrau în contabilitate facturi emise de Black Company SRL. Procurorii susțin că facturile și chitanțele erau date „în alb“ reprezentanților Koket și ulterior completate de aceștia. „Au fost eliberate în alb, numai semnate și ștampilate, către reprezentanții Koket SRL, iar aceștia le-au completat ulterior după cum au dorit pentru a justifica în contabilitate intrările de animale de la persoanele juridice, cu toate că acestea proveneau de la persoane fizice, și a-și crea posibilitatea de compensare sau rambursare TVA de la bugetul de stat“, mai scriu procurorii DIICOT în actul de acuzare.
255 de facturi și 430 de chitanțe false
Pentru perioada 2002-2004, anchetatorii au descoperit în urma cercetărilor efectuate că Black Company ar fi emis către Koket 255 de facturi fiscale și 430 de chitanțe pentru încasarea numerarului. Anchetatorii au precizat că cele mai multe dintre documentele fiscale nu conțin date despre delegatul și mijlocul de transport care a făcut livrarea, iar pe unele facturi se regăsesc numele și datele unor șoferi de la Koket. Expertiza documentelor a concluzionat că majoritatea au fost completate de Ionuț Iftime Atofanei. Anchetatorii au mai precizat că, spre deosebire de facturile emise de ceilalți furnizori ai Koket, pe cele de la Black Company presupusele animale vândute nu apar ca număr, ci ca și kilograme de carne. „Prin această mențiune nu se mai poate verifica numărul de animale intrat în gestiunea Koket SRL de la Black Company și implicit nu se mai poate verifica numărul de animale înregistrate în registrul sanitar-veterinar și numărul de animale din facturile fiscale“, spun procurorii.
Conturi bancare drept paravan
Pentru a nu bate la ochi prea tare, Nicușor Mihai Stănescu s-a gândit să recurgă la alte artificii financiare. Acesta le-a propus reprezentanților SC Koket SRL că o parte din bani trebuie să fie livrată prin virament bancar deoarece sumele ce urmau să fie justificate prin chitanțe și încasări de numerar erau foarte mari, susțin procurorii DIICOT. Astfel, cei implicați au creat la Bancpost Vaslui un cont pe numele lui Florin Ilașcu, iar acesta din urmă l-a împuternicit pe directorul comercial al Koket să efectueze operațiuni pe contul respectiv. În momentul în care se făceau plăți către Black Company, Ionuț Iftime Atofanei ridica pe bază de cec suma de bani din cont și o preda reprezentanților Koket. „Au scos din societate sumele de bani ce reprezentau contravaloarea mărfurilor înscrise pe facturile fiscale fictive, pe care apoi le-au reintrodus în firmă sub formă de împrumut din partea administratorilor și asociaților“, explică DIICOT cum au încercat reprezentanții Koket să piardă urma banilor. Sumele reintroduse în firmă au fost folosite pentru majorarea capitalului social.
Iftime a dat vina pe alții
Pe parcursul anchetei, numai Florin Ilașcu, administratorul fictiv al Black Company, care de altfel este și șoferul lui Nicușor Mihai Stănescu, a recunoscut acuzațiile care i se aduc. În schimb, deputatul Dragoș Adrian Iftime a încercat „să minimizeze, sau chiar să excludă, rolul său din grupul infracțional“, susține DIICOT. La fel și tatăl acestuia, Ionel Iftime, care a încercat să dea vina pe unele persoane care fie au decedat, fie sunt plecate în străinătate. Nici Ionuț Iftime Atofanei nu și-a recunoscut vina, susținând că unele activități economice pe care le-a făcut aveau la bază documente din care reieșeau relațiile comerciale dintre cele două firme. Cu toate acestea, documentele menționate nu au fost însă găsite. Nicușor Mihai Stănescu a recunoscut parțial săvârșirea faptelor, încercând și el să arunce vina asupra altor persoane. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru pe unele bunuri imobiliare din Vaslui, bunurile sechestrate ridicându-se la suma de 500.000 de euro, atât cât este evaluat prejudiciul adus statului de către rețeaua infracțională condusă de deputatul PDL Vaslui, Dragoș Adrian Iftime.
Pe lângă acest dosar trimis deja în instanță, procurorii de la Parchetul General mai instrumentează , potrivit informațiilor noastre, un alt caz, tot de evaziune, în care alături de deputatul Dragoș Adrian Iftime mai este cercetat și cumnatul său, Ioan Adrian Carlan, proaspăt numit în acest an la șefia AJOFM Vaslui, grație relațiilor sale de rudenie cu demnitarul pedelist.
Greu de găsit
Am încercat să obținem un punct de vedere din partea deputatului Iftime, în legătură cu acuzațiile extrem de grave aduse de procurori, dar la telefonul plătit din banii contribuabililor nu a răspuns nimeni. Nici măcar robotul, pentru a-i lăsa un mesaj.
Deși în Parlament se află pe lista deputaților „muți“, Dragoș Iftime se dovedește însă extrem de activ când e vorba de interesele sale. Astfel, în luna mai, parlamentarul a cerut Consiliului Local Vaslui anularea unor datorii de 400.000 de lei. Scutirile s-ar fi făcut în numele societății Koket SRL la care Iftime este unic acționar. Datoriile erau legate de plata impozitelor pe clădiri și terenuri, obligații fiscale aferente anilor 2008 și 2009, ridicându-se la 595.000 de lei.
Tupeul deputatului afacerist este de-a dreptul revoltător, mai ales că partamentarul nu a dorit nici atunci să dea explicații publice în legătură cu demersul său.
Acum, însă, odată cu trimiterea dosarului său în instanță, cu siguranță demnitarul pedelist va deveni mai vorbăreț. Cel puțin cu magistrații, dacă pe ziariști i-a ignorat.