Mult-asteptata integrare a Romaniei in structurile aliantei Nord-Atlantice nu a reusit sa modifice, sensibil, conditiile de viata si instructie ale militarilor. Echipamentul, tehnica de lupta, locurile de cazare sau asistenta medicala sunt la pamant. Tinerii recruti, cei dupa care MApN a ajuns sa umble cu -arcanul- recurgand ori de cate ori are ocazia la amenintari pentru a-i convinge sa-si indeplineasca stagiul militar, sunt primii care simt pe pielea lor ce inseamna Armata Romana. Nu putini sunt cei care se sinucid sau sunt lasati sa moara. Nici situatia angajatilor nu este mai roza, restructurarile de efective nereusind sa imbunatateasca viata celor care au ramas in structurile militare. Cel mai elocvent exemplu al starii deplorabile in care se afla armata sunt uniformele cadrelor militare sau ale soldatilor in termen. Considerata a fi -oglinda- militarului, uniforma, atat de respectata, a ajuns in multe cazuri un morman de haine vechi, peticita si carpita pentru a mai rezista un an.
Lipsa banilor de care se plang cu obstinatie oficialii MApN se vede cu ochiul liber, orice soldat fiind un exemplu graitor despre cat de -bine- e in armata. Uniforme decolorate, rupte si carpite, bocanci stalciati de atata purtat, curele ce inca mai poarta insemnele comuniste pe catarama, cam asa arata in anul de gratie 2003 militarii unei armate invitate sa faca parte din NATO. In acelasi timp, bugetul alocat apararii a crescut in fiecare an, ajungand de anul trecut la peste un miliard de dolari. In aceste conditii, fondurile necesare achizitionarii articolelor de echipament vor fi asigurate in acest an doar 70%, atat pentru cadrele militare si militarii angajati pe baza de contract cat si pentru soldatii in termen. Din suma totala repartizata, pana la aceasta data, Comandamentul Logistic, autoritatea legal abilitata sa contracteze in cadrul MApN, a primit doar 25% din fondurile repartizate.
Un nou -record-
Suma bugetara alocata in acest an este aproape un record, daca tinem cont de ceea ce afirma chiar oficialii armatei. Astfel, -procentul de 25% din necesar reprezinta in valoare absoluta o suma acceptabila avand in vedere ca in anii anteriori, din 1995 pana in 2000, nu s-a primit decat 2-3% din necesar-, se arata intr-un comunicat al Statului Major General. In opinia conducerii aramatei romane, alocarea a 25% este un mare succes, optica dupa care se merge fiind pesemne -ceva e totusi mai mult decat nimic-. In aceste conditii, valoarea articolelor de echipament neacordate cadrelor militare in perioada 2000-2002 este de peste 350 miliarde de lei. Chiar si pentru aceasta suma imensa ce se inscrie la capitolul -datorii-, responsabilii din armata au gasit o explicatie, devina fiind tot -greaua mostenire-. -Aceasta suma este determinata, in primul rand, de acordarea fondurilor in procent de 50% in perioada 2001-2002, de schimbarea tinutei de postav si doc a efectivelor armatei cu tinuta mozaic de culori si de asigurarea cu prioritate a articolelor de echipament necesare detasamentelor care participa la misiuni internationale-, se arata in acelasi comunicat al Statului Major General.
Viitor de aur
Daca pana acum situatia a fost cea cunoscuta, de acum incolo lucrurile vor sta mult mai bine, sau cel putin asa promit opficialii MApN. Astfel, conform promisiunilor facute, in acest an, Ministerul Apararii va asigura, pentru toate efectivele, noile tinute mozaic de culori, iar in plus se va trece la asigurarea tinutei mozaic de colori tip RIPSTOP, intr-o prima etapa pentru 20% din efective, iar pentru cei care participa la misiuni internationale se va asigura in totalitate. In acelasi timp, in baza fondurilor alocate, sefii MApN promit ca vor incerca sa achite si restantele la plata, dar promisiunile nu tin nici de cald si nici de foame, contrar parerii unora.
Campanie de -racolari- bazata pe promisiuni din alta lume
Obligata sa atinga standardele NATO, MApN a demarat o campanie de recrutari pentru constituirea unei armate bazate in cea mai mare proportie din profesionisti. Adica din militari angajati pe baza de contract (MAC). Pe site-ul MApN, celor care vor sa se angajeze pe baza de contract li se promite o viata militara -en rose-. -Viata unui militar angajat pe baza de contract este caracterizata prin ordine, echilibru si stabilitate. Armata nu impune un model standard al militarului angajat pe baza de contract, un sablon in care sa te incadrezi. Exista anumite restrictii, insa fiecare se poate afirma, atat in plan profesional, cat si in viata particulara. Vei avea posibilitatea sa calatoresti in misiunile din tara si din strainatate. Viitorilor MAC-i li se promite ca vor cunoaste locuri inedite, oameni si obiceiuri noi. -Viata in colectivitate iti va oferi posibilitatea sa-ti faci noi prieteni si, mai ales, sa apreciezi ce este camaraderia. Vei invata ce inseamna curajul, loialitatea, increderea in sine. Totusi, pentru ca imaginea ta in societate reflecta imaginea armatei, unui militar angajat pe baza de contract ii este pretins un anumit standard in conduita individuala. Asadar, exista o anumita eticheta pe care tinem sa o respectam, pentru ca ea ne reprezinta. Ca militar angajat pe baza de contract, ti se va cere sa fii permanent intr-o buna forma fizica si psihica. De aceea, sportul, lectura si iesirile in aer liber nu trebuie sa-ti lipseasca. Sa fii militar angajat pe baza de contract nu este usor. Dar este o provocare care merita!-, se promite in materialele promotionale ale MApN.
In ceea ce priveste situatia materiala a MAC-ilor, acestia au dreptul la o solda de baza lunara care se compune din solda de functie, solda de grad si din gradatii. Pe timpul cat sunt incadrati pe functii de subofiteri specialisti si luptatori, primesc solda functiei in care sunt numiti. Militarii angajati pe baza de contract beneficiaza si de alte drepturi stabilite de reglementarile in vigoare, precum si de compensatia de hrana, concedii medicale si de odihna platite integral, de pensii de invaliditate, potrivit legii.