Patronii firmelor care au ca obiect de activitate curatarea tancurilor din vapoare prefera sa arunce, de cele mai multe ori, reziduurile in locuri neautorizate, decat sa plateasca 10 dolari/litru pentru reciclare. Un asemnea caz a a fost depistat, in noaptea de marti spre miercuri, de politistii constanteni. Acestia au prins in flagrant noua muncitori ai firmei PETCO Severnav SRL care descarcau aproape doua tone de reziduuri petroliere pe malul lacului Midia din Navodari.
Muncitorii spun ca patronul nu stie unde arunca ei reziduurile
Luati prin surprindere de politisti, angajatii firmei PETCO Severnav au recunoscut ca sunt in timpul serviciului si ca, dupa ce au curatat tancurile navei -Cloud-, sub pavilion Malta, aflata in reparatii la Santierul Naval Midia, au sapat gropi si au deversat reziduurile petroliere. Muncitorii au declarat ca intentionau sa astupe apoi gropile. De teama ca ar putea fi dati afara de la serviciu, cei noua muncitori au afirmat ca patronul lor, Petre Cornea, nu stie unde arunca ei reziduurile. Este putin probabil, din moment ce fiul patronului Severnav, Cristian Cornea, se afla la fata locului si supraveghea descarcarea reziduurilor. Deseurile fusesera incarcate in doua bazine metalice, instalate pe o autobasculanta.
Reziduurile ar putea ajunge in mare
Adjunctul sectorului Politiei de Frontiera Constanta, lt.-col. Petru Mentzel, a declarat ca firma PETCO Severnav se face vinovata de poluare si de deversare de produse petroliere in locuri neautorizate. El a spus ca modul de lucru al firmei este foarte periculos, pentru ca reziduurile petroliere polueaza mediul inconjurator si pot ajunge in mare. Specialistii de la Apele Romane Dobrogea Litoral au prelevat, ieri, probe din zona pentru a stabili gradul de periculozitate al poluarii. Inspectorii de la Protectia Mediului Constanta vor putea amenda firma cu 75 milioane de lei. Daca se va constata ca poluarea este grava, persoanelor implicate in actiunea de deversare a reziduurilor petroliere li se vor intocmi dosare penale.