Redeschiderea dosarului 10 august, obținută de una dintre victimele agresate de jandarmi, Ioan Crăciuneanu, în ciuda unei noi tentative a DIICOT de a opri definitiv ancheta.
Procurorul de ședință DIICOT a solicitat, la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel București, respingerea ca netemeinică a cererii, pe motiv că probele au fost administrate complet și că ancheta a fost făcută corect.
În ciuda opoziției procurorului DIICOT, avocații Lucia Crăciuneanu și Toni Decean au cerut redeschiderea dosarului, în primul rând pentru că soluția de clasare în privința infracțiunilor săvârșite de suspecții militari e lovită de nulitate absolută, având în vedere competența specială de efectuare a urmăririi penale în cazul infracțiunilor săvârșite de militari, instituită prin dispozițiile art.56 alin.4 Cpp, care prevede că urmărirea penală în cazul infracțiunilor săvârșite de militari se efectuează, în mod obligatoriu, de procurorul militar. Astfel, procurorul DIICOT nu se putea pronunța în dosar cu privire la faptele celor 4 jandarmi și, prin urmare, nici nu putea să dispună clasarea în ceea ce-i privește.
”Decizia de astăzi a Curții de Apel București reprezintă o confirmare îndelung așteptată pentru protestatarii prezenți în Piața Victoriei pe parcursul anului 2018. Această decizie definitivă survine după prima ascultare de către o instanță românească a obiecțiilor mele în dosar față de preluarea nejustificată a Dosarului 10 August de către DIICOT. Mutarea Dosarului 10 August de la Parchetul Militar la DIICOT a generat din prima clipă stupefacția celor peste 700 de protestatari, care, alături de ceilalți 200.000 de oameni aflați la protestul Diasporei, s-au trezit brusc în pericol de a fi catalogați drept destabilizatori de țară sau teroriști. Decizia de astăzi este un pas mic spre o funcționare normală a Justiției române și sper optimist într-o rezolvare la care să se ajungă cu celeritate în acest caz – care este, de altfel, foarte simplu”, a declarat Ioan Crăciuneanu, victima care a obținut redeschiderea anchetei 10 august.
Comunitatea Declic a susținut financiar costurile juridice pentru demersul lui Ioan Crăciuneanu, din donațiile membrilor, pentru a obține reluarea cercetărilor și a avea parte de o anchetă justă în cazul 10 august 2018.
”Este rușinos ca, public, toată lumea să susțină redeschiderea dosarului 10 august, iar în instanță procurorul DIICOT să vină cu o cerere contrară, de respingere a solicitării, pe motiv că deja au fost administrate probele. Sperăm că DIICOT și inspecția judiciară vor face verificări în legătură cu acest aspect. De asemenea, vom continua, prin avocații Declic, demersurile la DIICOT, pentru a ne asigura că ancheta va fi una corectă”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.
Petiția prin care Comunitatea Declic cere reluarea anchetei 10 august a fost semnată de aproape 61.000 de cetățeni. Ea poate fi citită aici: https://facem.declic.ro/campaigns/reluare-ancheta-10-august