Home Actualitate Deși putea să suspende activitatea la Colectiv în ziua de 30 octombrie,...

Deși putea să suspende activitatea la Colectiv în ziua de 30 octombrie, nu a făcut-o

DISTRIBUIŢI

UPDATE 21.30: Victor Ponta l-a demis în această seară pe Marius Dunca.

Încă o instituție a statului își dovedește impotența: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a descins pe 29 octombrie, cu o zi înainte de tragicul eveniment, la clubul Colectiv, în urma reclamației unui consumator privind prețul coniacului, unde conform punctului de vedere al instituției, „la data și ora controlului nu era prezent niciun reprezentant legal al firmei, ci doar un bărbat care nu avea acces la documentele firmei”. Așadar comisarii CPCMB au intrat în club, au văzut că nu sunt geamuri, că e o singură ușă strâmtă pentru o hală imensă și nu li s-a părut nimic în neregulă pentru consumatori în respectivul club și „ au lăsat o invitație pentru reprezentantul societății Colectiv, acesta urmând a se prezenta cu actele societății la sediul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București pentru a doua zi, 30.10.2015, ora 08:30.” Deci comisarii CPCMB nu au anunțat ISU să le spună ce bombă e acolo! Geamurile erau zidite cu BCA după cum povestește un tânăr supraviețuitor iar ușa era de fapt un vagon de șantier din care se decupase intrarea. Singura! Dar acest lucru nu a fost observat de comisarii de la Protecția Consumatorilor. ANPC explică în punctul său de vedere că „în data de 30.10.2015, niciun reprezentant al societății nu s-a prezentat la sediul Comisariatului. Conform Procedurii de Control, urmând ca în urmatoarea zi lucratoare, echipa de control, să se deplaseze la sediul societății și să afișeze, la loc vizibil, o nouă invitație pentru reprezentantul legal al societății pentru ca acesta să se prezinte la sediul Comisariatului cu documentele solicitate.”

Desigur vi-l amintiți de astă vară pe președintele ANPC care, avid după notorietate, s-a deplasat toată vara pe litoral, controlând personal restaurante unde striga la bucătarii ăia speriați, în timp ce televiziunile îî filmau, ce e cu pulpa asta fără dată în congelator, de ce ai sandvișul tău de acasă în frigiderul firmei, de ce nu aveți 30% prosoape pe plajă, gata vă suspend activitatea. Mai mult, deși e inginer mecanic și mediu vorbitor de limbă engleză, Marius Dunca, a anunța recent într-o conferință de presă că și-ar dori să îi permită legislația să poată suspenda activitatea de creditare către persoane fizice a băncilor, acesta fiind jobul BNR în prezent.
Astă vară, la mare, nu s-a aplicat aceeași procedură de control că doar bucătarii ăia nu aveau acces nici ei la actele societății. Cum pe ăia îi suspendau și pe ăștia nu! În plus, din HG 700/2012 aflăm că „(1)  Autoritatea are personal specializat pentru supraveghere si control, avand calitatea de funcționar public care poate lua masuri de sancționare, de suspendare/sistare a activității ca urmare a constatării încălcării legislației de protecție a consumatorilor și a măsurilor stabilite prin procesele-verbale de constatare a contravenției.
   (2) În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul împuternicit al Autorității are dreptul să aplice sigilii sau semne distinctive cu valoare de sigiliu, în condițiile prevăzute de lege și este investit cu autoritatea publică a statului, pe timpul și în legatură cu îndeplinirea atribuțiilor, precum și a obligațiilor de serviciu.”

Ordonanța 21 din 1992 prevede la art.7 că „c) prestatorii de servicii:
   – să folosească, în cadrul serviciilor prestate, numai produse şi proceduri sigure şi, după caz, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate, şi să anunţe imediat existenţa pe piaţă a oricărui produs despre care au cunoştinţă că este periculos;
   – să presteze numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora;
   – să respecte condiţiile prescrise sau declarate, precum şi clauzele prevăzute în contracte;
   – să asigure, la prestarea serviciilor nealimentare, condiţii igienice, condiţiile stabilite de producător, de actele normative în vigoare, precum şi cele specifice desfăşurării activităţii”

Așadar domnule Dunca de ce nu ați sigilat pe 30 clubul COLECTIV? Chiar numai patronii clubului vor răspunde?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.