Am încercat să aflăm de la Ministerul Sănătății de ce s-a anulat comisia de primariat la specialitatea ATI în centrul universitar din Craiova. Complet netransparent, ministrul Tătaru ne-a răspuns laconic: „la data de 23.06.2020 a fost înregistrat memoriul Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă și al Comisiei de specialitate Anestezie Terapie Intensivă a Ministerului Sănătății, memoriu prin care, argumentat, se solicită să nu fie aprobată susținerea examenului de grad profesional primariat, în centrele universitare Craiova, Oradea, Sibiu și Brașov.
Urmare a analizării aspectelor semnalate în memoriu, la data de 01.07.2020, s-a aprobat să nu se susțină examenul la specialitatea Anestezie Terapie Intensivă, în centrele universitare Brașov, Craiova, Oradea și Sibiu, iar candidații care au optat la înscriere pentru aceste centre universitare, să fie redistribuiți în centrele universitare tradiționale pentru organizarea și susținerea examenelor la această specialitate.”
Deși am revenit la minister cu rugămintea de ni se detalia care au fost aspectele semnalate în memoriu la care face referire răspunsul ministerului sau să ne comunice dacă memoriul a fost secretizat, Tătaru nu a mai răspuns nimic. Intrigați de secretomania hușeanului, am insistat și am reușit totuși să obținem „pe surse” memoriul de la un avertizor de integritate sătul de miniștrii incompetenți care se cred buricul pământului și sfârșesc luați pe sus.
Vă prezentăm memoriul SRATI unde cei doi profesori Săndesc și Bubenek au contestat repartizările în centrele de examen de la Craiova, Brașov, Oradea și Sibiu făcute de Eminența cenușie, Gabriela Angheloiu, plantată de PSD Sector 4 în minister și păstrată cu drag de ministrul Tătaru:
„Stimate Domnule Ministru,
Subsemnații, Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI din cadrul Ministerului Sănătății ți Prof. Univ. Dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă
Dorim să facem următoarele precizări și cereri în legătură cu organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea gradului profesional de medic primar în specialitatea ATI din sesiunea 06-31 iulie 2020:
1..Arondarea candidaților pentru acest examen în specialitatea ATI s-a realizat pe centre universitare după cum urmează:
Craiova – 18 candidați Brașov – 1 candidat, Oradea – 1 candidat, Sibiu – 3 candidați , București – 9 candidați, Cluj-Napoca – 5 candidați, Iași – 7 candidați, Târgu Mureș – 4 candidați, Timisoara – 14 candidați.
2. Centrele universitare Brașov, Oradea și Sibiu NU sunt centre universitare tradiționale și nu au organizat până în acest an probe ale examenului pentru obținerea titlului de medic specialist sau primar pentru specilitatea ATI.
Mai mult de atât, în aceste centre nu sunt prezente cadre universitare cu titlu de conferențiar sau profesor universitar pentru specialitatea ATI care să facă parte Senatul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, for în care se discută uniformitatea examinării în specialitatea ATI.
La Brașov există doar 1 șef de lucrări ( Dl.Dr.Adrian Bărăcan) și eventual 1 șef de lucrări pensionar (dl.dr. Marius Tecău).
La Sibiu există doar un Conferențiar Dl.Dr.Mihai Sava și un asistent dl.dr.Vintilă Bogdan-Ion.
La Oradea există doar 1 Conferențiar dr.Octavian Theodoresu, și 2 șefi de lucrări dr.Carmen Pantiș respectiv, dr.Marcel Negrău.
Dată fiind situația prezentată mai sus, despre ce standarde unitare naționale poate fi vorba când un examen de amploarea celui de primariat se organizează în cele 3 centre universitare în care:
– NU există Discipline (Catedre) ATI de sine stătătoare ci câte 1-2 posturi ATI prin diverse departamente?
– NU pot aduna o comisie de 3 membri care să aibă în componență măcar 2 cadre universitare de predare ( adică Conferențiari sau Profesori), nu mai vorbim de supleanți
– în spitalele județene arondate respectivelor Facultăți de Medicină lipsesc diverese specialități medicale pe care specialitatea ATI le deservește ?
Nu mai vorbim de faptul că în respectivele spitale, numeroase tehnici avansate de anstezie și terapie intensivă nu se efectuează de rutină sau de loc iar pacienții sunt care necesită aceste tehnici sunt trimiși urgent în centrele Universitare tradiționale.
Sunt oare comparabile paleta și dar dificultățile probelor clinice și practice pe care un candidat la primariat în ATI la dă la Brașov, Sibiu, Oradea, cu cele pe care le dă un candidat centrele universitare tradiționale (București, Iași, Cluj, Timișoara, Tg. Mureș )?
Desigur că răspunsul este clar negativ iar primariatul trebuie să fie (așa cum și era când existau reguli) un examen de exccelență, nu o șezătoare locală!
Prin comparație însă:
-. la București (4 Profesori, 4 Conferențiari, 4 șefi de lucrări, 10 asistenți universitari) se pot organiza 4 comisii dar MS repartizat doar 9 candidați!
– la Cluj (1Profesor, 3 Conferențiari, 3șefi lucrări, 6 asistenți) se pot organiza 2 comisii, dar MS a repartizat doar 5 candidați!
– la Iași (1Profesor, 1 Conferențair,1 șef lucrări, 4 asistenți) s-a organizat o comisie pentru doar 7 candidați!
– la Târgu Mureș (2 Profesori, 1 Conferențiar, 3 șefi lucrări, 3 asistenți) s-a organizat o comisie pentru doar 4 candidați!
– la Timișoara (2 Profesori, 2 Conferențiari, 2 asistenți) se pot organiza 2 comisii, s-au repartizat 14 candidați
În schimb, la Craiova (2 Profesori, 3 asistenți) unde se poate organiza doar o comisie, MS a repartizat 18 candidați, adică cei mai mulți din țară!!!!
Ce motive plauzibile ar exista pentru o asemenea “ploaie” de candidați la primariat?
Din experiența proprie a celor 2 autori ai memoriului, care în anul 2012 am fost desemnați în ultimul moment de către MS a fi membrii în comisia de primariat ATI de la Craiova deoarece existau zvonuri despre sume de ordinul miilor de Euro care deja fuseseră plătiți de către candidați posibil unor membri locali ai comisiei inițiale vă putem relata următoarele
– în dimineața examenului, nu am putut începe examenul de primariat la ora 8 deoarece daja de la ora 7,00 începuse în toată secția ATI o percheziție a DNA, în legătură tocmai cu aspecte legate de examenele organiztae de cele 2 doamne Profesor!!!
– examenul a avut loc până la urmă, în cel mai bun spațiu posibil din spital, anume camera de raport de gardă ATI care avea sub 20 mp, fără aer condițonat ( afară erau 33⁰C), fără nici un fel de dotări informatice, cu un mobilier rupt și murdar
– când am mers în secția cu paturi ATI pentru a pregăti cazurile clinice am fost cutremurați înghesuiala, dezorganizarea și mizeria în care erau “tratați” pacienții. De fapt ne-am adus aminte de tabloul lui Delacroix: Napoleon în vizită la ciumații din Jaffa. Mai pe scurt, o bolniță nedemnă de numele de secție ATI, darămite cu pretenții universitare. Și așa a rămas.
– ceva mai bine a decurs proba practică de anestezie care a fost susținută în singura sală de operație cu aer condiționat medical (flux laminar) din Spitalul Județean Universitar de Urgență, dar aici se țineau geamurile deschise să nu răcească personalul!!!
– pentru prima oară promovabilitatea la primariat în specialitatea ATI la Craiova a fost sub 100%, adică cam 25%.
– la cererea SRATI, în contextul evenimentelor de natură penală care au precedat și continuat în cursul examenului de primariat din anul 2015 de la Craiova, precum şi a condiţiilor improprii de desfăşurre, Ministerul Sănătății NU a mai organizat nici examen de specialitate nici examen de primariat ATI la Craiovaîn din anul 2015.
De ce în anul 2020 se dorește ca cel mai mare număr de candidați la primariatul ATI să fie la Craiova?
Fie s-a terminat ancheta și la Craiova totul era dintotdeauna corect, fie s-a renovat spitalul, fie echipa locală a anunțat o reducere la taxa tradițională de primariat sau chiar acceptă anul acesta și RON din cauza crizei COVID?
SRATI care îi reprezintă pe cei 1.100 medici ATI din România a militat cu succes în ultimii 15 ani pentru creștera nivelului de pregătire a medicilor ATI dar și pentru creșterea calității actului medical și a siguranței pacienților în ATI prin promovarea de ordine de ministru, programe de dotare, simulareîn ATI, etc
Menționăm că începând cu anul 2009 a fost adoptat oficial Examenul pentru Diploma Europeană în Anestezie partea I ( EDAIC partea I ) ca probă scrisă obligatorie în scopul obţinerii titlului de medic specialist ATI în România, specialitatea ATI devenind prima specialitate medicală (și a rămas singura specialitate) din România dispusă să se alinieze transparent şi deplin exigenţelor justificate ale concetăţenilor noştri, care ca oricare alţi cetăţeni ai Europei doresc să fie ingrijiţi de medici cu un nivel de competenţă certificat şi cât mai înalt.
Considerăm că acest proces de aliniere la standardele europene prin procedura de transparentizare și uniformizare a examenul de obţinere a a titlului de medic specialist ATI în România a sporit totodată prestigiul învăţământului românesc în general dar şi a Ministerul Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi a corpului medical românesc în special.
Iată de ce suntem mirați și profund nemulțumiți de organizarea primariatului ATI 2020 și nu vedem nici un motiv pentru care MS să scadă nivelul de exigență și uniformitate a examenului de primariat.
De fapt, nici măcar Comisia ATI a MS nu a fost consultată de către CRUSP din subordinea MS în legătură cu organizarea examenului de primariat ATI-2020 deși dna Director General G.Angheloiu cunoștea din discuții telefonice punctele noastre de vedere, precum și antecedentele de la Craiova.
În concluzie,
1. Nu suntem de acord cu existența unor comisii de examinare și nici cu organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea gradului profesional de medic primar ATI în niciunul din centrele universitare netradiționale precum Arad, Brașov, Constanța, Craiova, Galați, Oradea și Sibiu.
2. Solicităm urgent redistribuirea celor 23 de candidați arondați în aceste centre către centrele universitare tradiționale București, Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș (Timișoara are deja 14 candidați).
De exemplu, dacă se organizează minim 3 comisii în București, 2 la Cluj, una la Iași și una la Tg. Mureș ( total 7 comisii) cei 25 de candidați repartizați deja acestor centre + cei 23 candidați redistribuiți, adică în total 48 candidați ar reveni feicărei comisii maximum 7 candidați!
Având in vedere condițiile epidemiologice particulare în care se va desfășura anul acesta examenul de primariat și numărul total de 62 de candidați înscriși, considerăm că perioada 6-31 iulie 2020 este suficientă pentru a asigura desfășurarea acestei examinări în condiții de siguranță cu respectarea normelor în vigoare privind distanțarea socială în toate cele 5 centre universitare tradiționale.
În numele Senatului SRATI,
Cu deosebită considerație,
Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI din cadrul Ministerului Sănătății și Prof. Univ. Dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi”