Sumele maxime care vor fi acordate cu titlu de despagubire fermierilor ale caror culturi agricole au fost afectate in urma inundatiilor se cifreaza intre 4,2 milioane de lei si 109,5 milioane de lei pe hectar, in functie de tipul culturilor.
Guvernul a aprobat in ultima sedinta o hotarare prin care a declarat starea de calamitate naturala in agricultura, pentru culturile insamantate in toamna anului trecut si in primavara acestui an, afectate de inundatiile din perioada aprilie-mai 2005.
Actul normativ stabileste si sumele care vor fi acordate ca despagubire pentru culturile pierdute in urma inundatiilor.
Pentru culturile furajere se va acorda o despagubire de 4,2 milioane de lei/hectar, iar pentru culturile de rapita ulei si floarea-soarelui vor fi alocate cate 4,3 milioane de lei/hectar.
Despagubiri vor fi acordate si pentru culturile de soia (5,6 milioane de lei/hectar), grau de toamna (6,5 milioane de lei/hectar), orz, orzoaica de toamna si primavara (5,8 milioane de lei/hectar), porumb (7,7 milioane de lei/hectar), sfecla de zahar (6,8 de milioane lei/hectar).
Cele mai mari despagubiri vor fi acordate pentru culturile de cartofi (66 milioane de lei/hectar) si legume de camp (109,5 de milioane lei/hectar).
Nivelul maxim al despagubirilor reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii inundatiilor.
Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile vor reprezenta 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu contravaloarea subproduselor rezultate si care pot fi valorificate.
Pentru acordarea despagubirilor, guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Agriculturii cu 165 miliarde de lei.
Fermierii care doresc sa obtina despagubiri trebuie sa depuna actele necesare dupa incheierea recoltarii, in cazul culturilor afectate partial, sau pana la 19 iulie 2005, pentru culturile afectate in totalitate si animalele pierdute.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane