– Zeci de mii de oameni s-au perindat la catafalcul Părintelui Patriarh – Pelerinajul la catafalc a adunat atât oamenii simpli, smeriţi, dar şi actorii politici, gata de poză – Clasa politică – un monument de ipocrizie; după ce i-au refuzat Patriarhului ridicarea Catedralei, politicienii se întrec în declaraţii siropoase – Media-showul din Dealul Mitropoliei ilustrează contrastul dintre -pătura superpusă- a politrucilor şi oamenii simpli – Lacrimile din ochii credincioşilor sosiţi din întreaga ţară sunt izvorul curat ce alină sufletul bunului părinte Teoctist – -Curentul- va depune la Parchet o solicitare oficială de anchetare a circumstanţelor morţii Patriarhului – Vom ilustra în numerele viitoare mulţimea grupurilor de interese care se împiedicau de Teoctist.
Zeci de mii de bucureşteni, dar şi oameni sosiţi din toate colţurile României, inclusiv din Basarabia, de dincolo de Prut, s-au perindat la catafalcul Părintelui Patriarh. De la moartea sa, survenită în condiţii care impun cercetarea penală, Patriarhul nu a mai fost nici o clipă singur. Paradoxal, în perioada fatidică de dinaintea morţii a fost lăsat complet singur, ajungând sub cuţitul lui Sinescu, cel care l-a -operat-, doar însoţit de şofer. Nici vicarul patriarhal, nici doctorul său curant, nici purtătorul de cuvânt nu se aflau în preajma sa în momentele premergătoare spitalizării.
Moartea Patriarhului – subiect de anchetă
Deja – atât în mediile bisericeşti, cât şi în cele medicale se discută aprins despre contextul cu totul dubios al împingerii către moarte a capului Bisericii Ortodoxe Române. Publicaţia noastră a lansat deja un apel public către autorităţile statului solicitând deschiderea unei anchete cu privire la circumstanţele decesului Părintelui Patriarh. De regulă se caută în astfel de împrejurări stabilirea celor care pot avea un interes major, cei care pot extrage beneficii din dispariţia unei persoane. Sunt însă multe grupuri de interese care se împiedicau de Teoctist şi deja în medii politice sau de informaţii se ventilează diferite ipoteze. Cel mai tranşant a fost Cozmin Guşă care a făcut deja o referire publică la interesul unor grupuri de purtători de şorţuleţ faţă scaunul patriarhal.
Pelerinaj la catafalc
Oamenii simpli sunt departe de aceste subiecte dar şi-au manifestat emoţia şi legătura afectivă faţă de Patriarh sosind în număr mare la căpatâiul său. Am asistat încă din prima noapte, când trupul său a fost depus în micuţa Catedrala Mitropolitană, la pelerinajul neîntrerupt al bucureştenilor, într-o primă etapă. M-a surprins numărul mare de tineri, de toate condiţiile, care au venit târziu în noapte să-i sărute dreapta Patriarhului şi să se închine la catafalc. În prima noapte am avut sentimentul că Patriarhul a fost oarecum abandonat. În afară de cei câţiva preoţi care oficiau slujba, la capul său nu se afla practic nimeni dintre oamenii Bisericii, care s-ar fi cuvenit să stea de gardă în jurul său. Ordinea a fost cu greu asigurată cu ajutorul unor tineri jandarmi care nu prea ştiau ce e de făcut într-o situaţie de acest tip. De a doua zi însă, odată cu apariţia masivă a presei, situaţia s-a schimbat radical. Practic de ieri, Dealul Patriarhiei a devenit obiectiv de rang zero atât pentru mass media cât şi pentru brigăzi întregi de ofiţeri şi gradaţi ai tuturor instituţiilor. Odată cu presa la catafalcul Patriarhului au început să se perinde zeci, chiar sute poate de politruci – de la Ion Iliescu la Ciorbea, de la foşti prim-miniştri la cercetaţii penali ai spumei politichiei româneşti.
Media-show în Dealul Mitropoliei
În aceste momente sus în deal avem de-a face cu un uriaş studio radio-tv în aer liber, s-au pus şi plasme enorme, ca la concerte rock, iar jurnaliştii bronzaţi, veniţi din concedii şi îmbrăcaţi care mai de care mai fistichiu stăpânesc practic spaţiul. Contrastul dintre mulţimea feţelor bisericeşti îmbrăcate în veşminte cernite şi gloata pestriţă a presei este izbitor. Printre aceştia se strecoară actorii politici, cu mutre potrivite circumstanţei, relaxaţi însă brusc după ce ies din aria măturată
de obiectivele presei.
Omagiul post mortem al Statului Român
Ieri la capul Patriarhului s-a aflat din nou preşedintele României care i-a conferit post mortem Ordinul Naţional -Steaua României- în grad de Colan. Până acum Ordinul Naţional -Steaua României- în grad de Colan, cea mai înaltă distincţie a statului român a mai fost conferit doar preşedinţilor altor state. Ierarhii din întreaga ţară au fost prezenţi la eveniment, prilej al comentariilor legate de -sucesiune- pe culoarele şi în ungherele Arhiepiscopiei şi Palatului Patriarhal.
În tot acest timp, oamenii, oamenii simpli şi smeriţi, stau cu orele în picioare, în soare sau în ploaie, zi şi noapte, cu flori în mână, cu lumânări, aşteptând răbdători să-şi ia un ultim rămas bun de la Parintele Patriarh. Lacrimile din ochii acestora sunt izvorul curat ce alină sufletul bunului părinte Teoctist.