Deputaţii din comisiile juridică şi de apărare au fost de acord, în unanimitate, ca preşedintele, premierul, miniştrii si parlamentarii să fie exceptati de la verificările care se efectuează asupra celor care cer acces la documente clasificate. Verificările se făceau în cazul aleşilor de către SRI, iar certificatele de securitate erau eliberate de ORNISS.
Cu alte cuvinte, aleşii doresc ca ei să fie crezuţi pe cuvânt, iar votul populaţiei să dea în fapt girul calităţii lor morale deosebite. Numai că oamenii votează imagini şi deci percepţii, mai rar realităţi. Populaţia nu are resursele unui serviciu de informaţii. Nici măcar mass-media. Este de aceea o falsă soluţie la o problemă reală.
Mulţi din parlamentari nu ar trebui să aibă acces la documente clasificate. Standardele nu au fost făcute de noi. Standardele au fost făcute de mult şi de alţii, cu tradiţii democratice mai îndelungate. La noi însă ele au fost privite ca prea severe. Şi asta pentru că standardele nu ţin cont de funcţie sau de apartenenţa la o formaţiune sau la alta. Rezultatul? în unanimitate aleşii hotărăsc să fie exceptaţi. Nu contează care este semnalul transmis în exterior. Avem deja parlamentari care au demonstrat că ceea ce în accepţiunea lor e moral, în accepţiunea societăţii e imoral. Mona Muscă ştie. Mulţi parlametari nu au primit certificatele şi accesul la informaţii nu le-a fost permis. În stilul clasic românesc problema se rezolvă. O evităm.
Nu spun că verificările SRI sunt perfecte. Au primit certificatul de bună purtare în ultimii ani prea multe nume controversate ca să cred asta. Cred însă că nu aceasta este soluţia. Poate avem corupţie. Poate avem interese politice. Scandalul de la vârful MAI este edificator. Dacă însă vrem să mergem înainte trebuie să perfecţionăm anumite sisteme, să le facem funcţionale, nu să le închidem. Dacă SRI trebuie reformat, ok să fie reformat. Dacă e ceva de anchetat acolo să se ancheteze. Parlamentul este cel care exercită controlul civil asupra activităţii SRI deci nu văd nicio problemă în acest sens… Semnalul deputaţilor este că Parlamentul e printre primele instituţii care ar trebui care ar reformat. Şi asta pentru că decizia domnilor deputaţi e un mare pas înapoi pe calea democratizării şi transparenţei sistemului politic românesc. Nicidecum înainte.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane