Home Actualitate Destituiri și ofițeri anchetați după atacul armat de la coaforul din Dorobanți

Destituiri și ofițeri anchetați după atacul armat de la coaforul din Dorobanți

DISTRIBUIŢI

Vlădan a primit permisul port-armă fără să prezinte cazierul și avizul psihologic

?ê?£eful Poliției Capitalei, Viorel Vasile, a fost schimbat din funcție ieri, prin ordin al ministrului Internelor, Gabriel Berca, pe fondul scandalului creat după atacul armat de la coaforul din zona Perla, dar și din cauza unui control de anul trecut în care au fost descoperite numeroase nereguli. ?ê?£eful Poliției Române (IGPR), Liviu Popa (foto), a declarat că lui Viorel Vasile i-a fost retrasă împuternicirea din funcție, deoarece acesta, în urma controlului efectuat la Poliția Capitalei, a constatat abateri și nereguli, însă nu a luat nicio măsură pentru a le îndrepta. „Au fost constate mai multe nereguli legate de modul în care Viorel Vasile a condus Poliția Capitalei și de modul în care acesta s-a implicat în soluționarea problemelor. Deși a constatat abateri, nu a luat măsuri pentru a le îndrepta“, a spus Popa.
?ê?£eful IGPR a precizat că raportul privind probleme constatate i l-a prezentat în ianuarie fostului ministru Traian Igaș, însă acesta nu l-a semnat și i-a cerut să prezinte raportul șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică din MAI, chestorul Ioan Dascălu. Ieri, ministrul Gabriel Berca a luat decizia de înlocuire a lui Viorel Vasile, a precizat Liviu Popa (foto). Totuși, lucrurile nu s-au oprit aici. Fostul șef al Poliției Capitalei și alți și șapte șefi din instituție sunt cercetați prealabil după controlul de anul trecut.

Polițiștii care i-au acordat permisul criminalului vor ajunge la Parchet

Verificările au vizat și modul în care Gheorghe Vlădan a obținut permisul port-armă, iar descoperirile anchetatorilor sunt stupefiante. Din dosarul depus de Gheorghe Vlădan în vederea obținerii permisului de port-armă lipseau avizul psihologic, cazierul judiciar și fișa de cunoaștere a celui care a cerut autorizație de deținere de armament letal. Bănuiala anchetatorilor este că Vlădan, angajat al MAI, dar nu polițist, a primit permisul pentru că era „din sistem”, întrucât o persoană obișnuită nu ar fi beneficiat de asemenea favoritisme. Șeful IGPR, Liviu Popa, a declarat, ieri, că ofițerii implicații în eliberarea permisului de port-armă pentru Gheorghe Vlădan sunt suspectați de neglijență în serviciu, urmând să fie sesizat Parchetul în cazul acestora, deoarece dosarul pentru permis este incomplet. Potrivit fișei 721 din 25 noiembrie 2011, depusă la dosarul lui Gheorghe Vlădan privind obținerea permisului de port-armă, există o adeverință medicală eliberată de Centrul Medical de Diagnostic și Tratament
"N. Kretzulescu", acolo unde Vlădan era șofer pe ambulanță. Documentația din dosarul lui Gheorghe Vlădan în vederea obținerii permisului de port-armă a fost semnat de chestorul Nicolae Marinescu, adjunct al șefului Poliției Capitalei, pe care Berca era cât pe ce să-l pună în funcție în locul proaspăt destituitului Viorel Vasile.

Reclamat de 14 ori la Secția 14

Chestorul Liviu Popa a mai declarat că în urma controlului pe care l-a dispus la Secția 14 de  Poliție s-a constatat că împotriva lui Vlădan fuseseră depuse în total 14 plângeri, ultimele trei, printre care și cea a soției, nefiind finalizate. "Împotriva criminalului au fost depuse 14 plângeri. În 11 s-au dispus soluții propuse Parchetului competent. Alte trei sunt în curs de soluționare. Una dintre ele fost depusă de soție, Florina Vlădan", a afirmat Popa. El a precizat că patru ofițeri din secție sunt cercetați prealabil în acest caz. Cercetarea disciplinară împotriva a celor patru ofițeri a fost dispusă însă, încă de marți, de către chestorul Viorel Vasile, șeful Poliției Municipiului București, amănunt pe care șeful Poliției Române nu l-a precizat în declarația de presă făcută miercuri. Surse apropiate anchetei au declarat că cercetarea celor patru a survenit din cauza lipsei de reacție față de plângerea depusă de Florina Vlădan, în care această afirma că este agresată și amenințată de soțul ei și că acesta, deținător de armă, a amenințat-o că o împușcă. Toate astea în condițiile în care bărbatul mai fusese reclamat pentru violențe în alte 13 rânduri, fiind scăpat de fiecare dată.

Vlădan luase antidepresive și consumase alcool înainte de atac

Institutul Național de Medicină Legală a stabilit că Gheorghe Vlădan avea, la momentul recoltării probelor, o alcoolemie de 0,25 grame la mie și luase medicamente antidepresive, a declarat, miercuri, prim-adjunctul procurorului general al României, Marius Iacob. Totodată, INML a stabilit că Gheorghe Vlădan nu con­su­mare droguri în acea zi. Marius Iacob a precizat că, având în vedere că de la comiterea faptei până la recoltarea probelor bio­logice au trecut câteva ore, va fi solicitat un calcul retroactiv al alcoolemiei. Ancheta pro­cu­ro­ri­lor a mai relevat faptul ata­ca­torul a petrecut în interiorul coaforului trei minute și 27 de secunde, perioadă care include și atacul propriu-zis asupra persoanelor din interior. De asemenea, s-a stabilit că el a acționat cu premeditare și a folosit muniție cu vârful retezat, care produce răni grave la impactul cu victima. Reamintim că Gheorghe Vlădan a tras, luni după-amiază, 11 gloanțe cu un pistol Glock de nouă milimetri, ucigând-o pe soția sa și pe casiera de la coafor și rănind alte șase persoane. Vlădan lucra ca șofer la Centrul medical de diagnostic și tratament Dr. N. Kretzulescu – Policlinica Ministerului Administrației și Internelor, anterior el fiind angajat ca șofer la MAI. 
   
Berca trage de trei ori și nimerește o dată
Ministrul Administrației și Internelor, Gabriel Berca, și-a început dimineața de miercuri cu îndepărtarea din funcție a șefului Poliției Capitalei, Viorel Vasile, din cauza raportului plin de nereguli întocmit la sfîrșitului anului trecut, dar mai ales pe fondul masacrului petrecut la coaforul din Dorobanți. Ministrul l-a pus în funcția eliberată pe chestorul Nicolae Marinescu, adjunct al șefului Poliției Capitalei, însă l-a revocat în mai puțin de o oră după ce a aflat că acesta a fost cel care i-a semnat permisul de port-armă criminalului Gheorghe Vlădan. În locul lui Marinescu l-a numit pe al doilea interimar al zilei, comisarul-șef Dumitru  Gheorghe, având grijă ca între timp să anunțe că îl va readuce în funcție pe chestorul principal Lucian Guran. În cursul după-amiezii, Berca a dispus revenirea lui Guran în funcția de șef al Poliției Capitalei și încetarea împuternicirii acestuia ca adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică. Guran a mai fost numit șef al Poliției Capitalei în 15 decembrie 2009, funcție pe care a ocupat-o după ce, din 12 februarie 2004, a fost adjunct al șefului instituției. Anterior, Lucian Guran a fost șeful Serviciului Omoruri (2000 – 2004), iar din 1985 a îndeplinit funcții de execuție pe linie de judiciar în cadrul Poliției Capitalei. El a fost îndepărtat din funcție în martie 2011, după ce a fost cercetat prealabil pentru neglijență în serviciu în cazul scandalului de la mall-ul Plaza Romania din 2009, în care au fost implicați membrii clanului Sportivilor.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.